szerző:
MTI

Poloskainvázió sújtja immár negyedik éve az idegenforgalmi ipart Ausztráliában: a vérszívók évente immár 75 millió amerikai dolláros (15 és fél milliárd forint) kárt okoznak az ország számára oly fontos gazdasági ágazatnak.

Ágyi poloska. Ő csíp,
őt nem csípik
Járványügyi szakértők szerint az ország szállodáiban és egyéb szálláshelyein négy év alatt nem kevesebb mint ezer százalékkal nőtt az élősködők, főként az ágyi poloskák száma - közölte az invázióról készült tanulmányt ismertetve Stephen Dogget, a sydney-i Westmead kórház rovartani osztályának vezető munkatársa.

A szakértő hozzátette, Ausztráliát más országokkal együtt "világméretű ágyipoloska-járvány veszélye fenyegeti, aminek fő oka az, hogy jelentősen megnőtt a fejlődő országokból érkező turisták száma, s az ő hazájukban ez az élősködő igencsak elterjedt".

A helyzet odáig fajult, hogy hovatovább már köztudott a világon, hogy Ausztráliába helyes saját ágyneműt vinni.

Doggett elmondta még, hogy országában ötven évig gyakorlatilag nem létezett ez a probléma. Korábban a motelekben rovarirtó sprayt használtak, főként a csótányok ellen, és ennek a szernek megvolt az az előnye, hogy az esetleg előforduló ágyi poloskákkal is végzett.

Később azonban - környezetvédelmi megfontolásokból - a sprayt felváltották a csótánycsapdák, ezek viszont természetesen mit sem használnak az időközben óriási mértékben leszaporodott poloskák ellen.

Az ágyi poloska szárnyatlan, barna, ovális alakú rovar, a kifejlett egyed mintegy négy milliméter hosszú. Két, kifejezetten embervért szívó faja ismert, a közönséges ágyi poloska (Cimex lectularius) és a trópusi ágyi poloska (Cimex hemipterus).

Csípése különböző kellemetlen tünetekkel jár, sőt egyes embereknél akár vérmérgezést is okozhat. Az ausztráliai helyzet komolyságára jellemző, hogy jövő kedden a queenslandi idegenforgalom-ipari tanács "poloskacsúcsot" tart egy átfogó program kidolgozása érdekében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Irodai kártevők: MÉHEK, HANGYÁK és vírusok

A világszerte több mint 30 milliárd eurós kárt okozó MyDoom vírus pusztítása után a Novell informatikai multi által készíttetett jelentés felfedi, hogy az elfoglalt vagy nemtörődöm alkalmazottak hogyan gyorsítják a vírusok terjedését, és okozhatnak tetemes veszteséget a munkaadóknak.

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél

Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél