szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 1,53 százalékkal csökkent, 22 216 ponton zárt pénteken.

Bizonytalanság, vegyes ármozgások jellemezték az elmúlt héten a részvénypiacot. A vezető részvények többnyire veszteséggel zártak, a gyógyszeripari papírok ára azonban történelmi csúcsot ért el, amit piaci szakértők a közelgő gyorsjelentésekkel kapcsolatos optimista várakozással magyaráztak. 

A kis- és közepes papírok indexe, a BUMIX a BUX-szal ellentétben emelkedett: 1963 ponton állt pénteken, 1,61 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.  A héten 91,13 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon, míg az előző hét forgalma 85,5 milliárd forint volt. 

A Richter 45 000 forinton érte el eddigi legmagasabb árfolyamát, pénteken ennél alacsonyabban, 44 200 forinton zárt, ami 1,8 százalékkal magasabb az előző heti záróáránál. A gyógyszergyár részvényeivel 15,65 milliárd forint értékben kereskedtek, ami a teljes forgalom több mint 17 százaléka. 

Az Egis részvények ára szintén történelmi csúcsot döntött, 26 000 forinton is kereskedtek a papírral. Pénteki 24 525 forintos záróára 1,1 százalékkal volt magasabb az egy héttel korábbinál. A Mol 3,4 százalékot veszített értékéből, 21 250 forinton zárta a hetet, forgalma 35,6 milliárd forint volt, a teljes forgalom 39 százaléka. Az OTP árfolyama 4 százalékkal 7100 forintra csökkent. A bankpapírra 22,8 milliárd forint értékben születtek üzletek, ami az összforgalom 25 százaléka. 

A Magyar Telekom ára nem változott, 985 forintot ért a hét utolsó kereskedési napján, forgalma 5,6 milliárd forintot tett ki, az összforgalom mintegy 6 százalékát. A kisebb papírok közül kiemelkedő volt a Fotex 15,2 százalékos drágulása, amellyel az árfolyama 592 forintra nőtt. 

A hét vesztese a Globus lett, amelynek ára egy hét alatt 16 százalékkal 333 forintra esett a közzétett profit figyelmeztetés hatására. A társaság a hét elején közölte, hogy tavalyi vesztesége 4 milliárd forint lehet a korábban prognosztizált 1,2-1,4 milliárd forint helyett.

A Pannonplast a tőzsdei cégek közül elsőként tette közzé 2005. évi gyorsjelentését. A társaság a negyedik negyedévben szerény, 21 millió forintos nyereséget ért el, az egész évi vesztesége pedig 216 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi 1,9 milliárd forintról. Árbevétele az előző évhez képest 17 százalékkal csökkent, 22,04 milliárd forint volt 2005-ben. A Pannonplast részvények 0,9 százalékos gyengüléssel 2300 forinton zárták a hetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Nemzetközi gazdaság

Újabb tőzsderekord, majd kiigazítás

A nagy nyugat-európai részvénypiacok csütörtök reggel újabb rekordokat értek el egyes jó vállalati eredmények miatt, valamint a Wall Street és a távol-keleti tőzsdék teljesítményétől kapott ösztönzésre is, de az első óra vége felé csökkent a lelkesedés, kiigazítás következett.

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Idén sem emelik a közmunkások fizetését

Idén sem emelik a közmunkások fizetését

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

Hamis parfümöket árverezhetett a NAV, feljelentést tett a károsult

Hamis parfümöket árverezhetett a NAV, feljelentést tett a károsult