szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 86,22 pontos emelkedéssel, 22302,57 ponton nyitott hétfőn. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,39 százalékos erősödés. A piac a tőzsdei cégek tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentésére vár.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint kivárás lesz jellemző a hétfői kereskedési napon. Hozzátette: a Richter által közzétett gyorsjelentésben szereplő adatok a várakozásokkal megegyeznek. Az látszik azonban, hogy "túlárazott a papír", ezért az elemző korrekciót vár a gyógyszeripari részvény árfolyamában. Pozitívan hathat a Mol árfolyamára, hogy egyes hírek szerint felgyorsulhat a horvát olajipari társaság, az INA privatizációja, továbbá emelkedett az olaj ára is - mondta Suppan Gergely.
 
A Richter Gedeon csoport konszolidált mérleg szerinti nyeresége 44,71 milliárd forint volt 2005-ben, az előző évit 12,2 százalékkal haladta meg - közölte a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült gyorsjelentésében szombaton. Az anyavállalat éves adózott nyeresége 44,2 milliárd forint volt, 17,9 százalékkal több, mint 2004-ben.  

A negyedik negyedévben a gyógyszeripari társaság 14,05 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami a bázisidőszakhoz képest 25,2 százalékos növekedés, és meghaladja a portfolio.hu internetes újság által készített 13,5 milliárd forintos elemzői konszenzust. 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 347,91 pontos, 1,54 százalékos csökkenéssel, 22 216,35 ponton zárt pénteken. A részvénypiacon 21,88 milliárd forintot értékben születtek üzletek, a vezető részvények ára csökkent az előző napi záráshoz viszonyítva. 

A legnagyobb forgalmuk a Mol részvényeknek volt, 10,3 milliárd forint értékben forogtak, árfolyamuk 370 forinttal, 1,7 százalékkal 21 250 forintra esett. Az OTP 123 forintot, 1,7 százalékot veszített értékéből, 7100 forinton zárt, forgalma 4,2 milliárd forintot tett ki. 

A Magyar Telekom az indexnél kisebb mértékben, 0,9 százalékkal, 9 forinttal gyengült, 985 forinton fejezte be a kereskedést, 1,2 milliárd forint értékben forgott. A Richterre délelőtt még a történelmi csúcsnak számító 45 000 forinton is született üzlet, záráskor 44 200 forintot ért a papír, 750 forinttal, 1,7 százalékkal kevesebbet, mint egy nappal korábban. A gyógyszeripari részvénnyel 2,9 milliárd forint értékben kereskedtek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Heti tőzsdei összefoglaló

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 1,53 százalékkal csökkent, 22 216 ponton zárt pénteken.

MTI Gazdaság

Történelmi csúcson a gyógyszerrészvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 194,39 pontos emelkedéssel, 22564,26 ponton zárt csütörtökön, az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,87 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 18,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a vegyesen változtak az előző napi záráshoz viszonyítva.

MTI Nemzetközi gazdaság

Újabb tőzsderekord, majd kiigazítás

A nagy nyugat-európai részvénypiacok csütörtök reggel újabb rekordokat értek el egyes jó vállalati eredmények miatt, valamint a Wall Street és a távol-keleti tőzsdék teljesítményétől kapott ösztönzésre is, de az első óra vége felé csökkent a lelkesedés, kiigazítás következett.

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak