szerző:
MTI

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző irodájának keddi feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint az iráni olajexport fennakadását a bank továbbra is alacsony valószínűségű, de bekövetkezte esetén erőteljes piaci hatású fejleménynek tekinti.

Az iráni atomválság ezzel együtt is komoly felfelé ható kockázat a JP Morgan idei átlagár-jóslatára, amelyet ezért a cég - a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfélére vonatkoztatva - 3,30 dollárral 59,55 dollárra emelt, áll a keddi londoni elemzésben.

Más nagy londoni házak ennél jóval borúlátóbbak. A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket közlő háza minap kiadott új előrejelzésében azt írta: az iráni helyzet a következő hónapokban jelentős tényezője lesz az olajpiacnak, ahol a helyzet potenciális súlyosságát jelentős mértékben még be sem árazták. A ház ezért 7 dollárral 68 dollárra emelte a West Texas Intermediate-re megadott 2006-os, egész évi átlagos olajár-jóslatát, és ezen belül a negyedik negyedévre 72,20 dolláros átlagár-előrejelzést adott.

Ezzel egy időben kiadott jelentésében a Goldman Sachs is jelentősen, 4,50 dollárral 68,50 dollárra emelte idei átlagos olajár-jóslatát a WTI-olajfélére, ugyancsak az iráni helyzetre hivatkozva. A Goldman elemzői is 70 dollár feletti negyedik negyedévi átlagot valószínűsítettek, amihez szerintük az erős amerikai kereslet önmagában is elég, de megjegyezték, hogy az iráni - és ezzel együtt a nigériai - helyzet rosszabbodása "ennél sokkal hamarabb is" meghozhatja a 70 dolláros olajat.

A JP Morgan keddi londoni elemzése szerint a globális pénzpiac már megszokta az erős gazdasági növekedés által magasba hajtott olajárszintet, de az eseteges iráni olajellátási sokk által okozott további, tartós áremelkedés már kikezdené a gazdaságba vetett bizalmat. A jelentés szerint egy olyan olajársokk, amely ellátási oldalról támad, erőteljesen lelassíthatja a világgazdasági növekedést, növelve a befektetői kockázatkerülési hajlamot, aminek következtében visszaesne a tőkebeáramlás a feltörekvő gazdaságokba.

A Fitch szerint még mindig van mozgástér az atomvita tárgyalásos rendezésére, de a kompromisszum lehetősége beszűkült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Holttestet találtak a Dunában

Holttestet találtak a Dunában

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban