szerző:
MTI

Noha a kávé piaci ára ingadozó, de tendenciájában határozottan emelkedő és rossz előjel az idei évre, hogy egy font (bő 45 deka) arabica nyerskávé ára két hete ismét átlépte az egy dollárt és azóta is ennek közelében tartózkodik, megingásokkal.

Számítások szerint az elmúlt évben a kávé piaci átlagára fontonként 89,4 dollárcent volt, míg a megelőző évben 62,2 cent, 2003-ban pedig 51,9 cent. Tavalyi mélypontja, szeptemberben, 78,8 centet ért el, de azóta gyakorlatilag folyamatosan drágul, decemberben már átlagosan 86,9 centnél tartott.

A New York-i kávépiacon az arabica kávéfajta legnagyobb forgalmú márciusi jegyzése kedden fontonként 1,70 centtel 1,1490 dollárra nőtt. 

Elemzők arra számítanak, hogy idén tovább emelkedik a kávé ára az első félévi szűk ellátás, valamint a nyersanyagalapok folytatódó vásárlásának hatására. Ez a fogyasztók asztalára kerülő kávé árában is drágulás formájában jelentkezik, hiszen a nyerskávé feldolgozásának költségei az energiaár, ennek következtében a pörkölési és szállítási költségek, valamint a csomagolóanyagok áremelkedésétől tovább nőnek, elsősorban a minőségibb arabica fajta esetében. A Nemzetközi Kávészervezet úgy számol, hogy a tavalyi 117 millió zsáknyi kávéfelhasználás 119 millióra megy fel az idén. Becslések szerint a 2006-2007-es szezonban a világtermelés 120-122 millió zsák között lehet majd. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Csökkenti a májrák esélyét a rendszeres kávéivás

A rendszeres kávéfogyasztás több mint ötven százalékkal csökkentheti a máj rákos megbetegedésének kockázatát. Erre a következtetésre jutottak több mint 90 ezer ember vizsgálata nyomán japán kutatók, akiknek tanulmányát az amerikai országos rákintézet szaklapja tette közzé.

hvg.hu Kult

Feketeleves betűtésztával

Egynapos tanulmányútra érkezett Triesztbe a hvg.hu munkatársa. A szemináriumon az Illy kávégyár kutatómérnöke a cég hi-tech előadótermének katedrájáról beszélve egész életre a hallgatók fejébe verte, milyen a jó kávé, s azt is, hogyan készül a legkeményebb hab a cappuccinóhoz.

hvg.hu Világ

Athénban szürcsölhetjük a legdrágább kávét

Kávét legdrágábban Athénban, míg legolcsóbban Albániában és Bosznia-Hercegovinában lehet inni - derül ki a GfK EuroEspressoIndex névre keresztelt felméréséből, amely az eszpresszó átlagárát mérte az európai fővárosok éttermeiben, bárjaiban és kávézóiban.

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"