szerző:
hvg.hu

Ha a használt ingatlanok piacán keresgélünk, és azon belül is a családi házak ragadták meg figyelmünket, a szimpatikus otthonjelöltek kiválasztása után érdemes néhány fontos dolgot megfigyelni, amikor végre élőben is látjuk az épületet. Néhány apró trükkel megúszhatjuk, hogy látványosnak tűnő pénznyelőt vásároljunk.

Szigetelés, szerelvények, tömítések,
megannyi fontos szempont
© sxc.hu
Amikor házat veszünk, számos olyan dolgot is érdemes megfigyelni az első látogatás, megtekintés alkalmával, amit a telek megvásárlásakor is megnéznék. A környék, szomszédság, megközelíthetőség értékelése nem e cikk tárgya, ám nagyon fontos tényezők. Magán az ingatlanon belül először is nézzük meg a terep adottságait, kérdezzünk rá a talajvízre, az eróziós hatásokra. Nézzük meg milyen az uralkodó szélirány, és hogy van-e a közelben villanyvezeték vagy föld alatti vezeték.

Fekvés és közmű
Az egyik első megfigyelésünk/kérdésünk legyen a tájolásra vonatkozó. A délnek irányzott ingatlan általában a legjobb, hiszen a benapozás ilyen tájolással azt jelenti, hogy egész nap egyenletes fényt és meleget kap az ingatlan, és a hazai uralkodó szélirány hatásait semlegesíti. Szinte egyidejű kérdésünk legyen a közműellátottság: a használt piacon korántsem olyan egyértelmű az összközmű, mint az új építésű ingatlanok piacán.

E sorok írója nemrégiben rábukkant egy fénykép alapján gyönyörű budakalászi ingatlanra, amely ára alapján is meglehetősen jó vétellel kecsegtetett. A helyszínen azonban kiderült: az ingatlan távol esik a település központjától, és cserépkályhával lehet csak fűteni: a gáz még csak az utcában sem volt. Az alacsony árfekvés oka tehát ez volt.

Kerített kert
Mielőtt belépnénk a házba, nézzünk körül a kertben. Milyen állapotban van a kerítés, mennyire látnak át a szomszédok? A teraszt, erkélyt nem úgy helyezték-e el, hogy a mellettünk lakók kinézik a nyári ebéd minden falatját a szánkból? Utóbbi épületrész elhelyezkedése és minősége amúgy is fontos, hiszen jó, ha ez is délre néz, ám nem árt, ha egy része fedett, akár tetővel, akár árnyékoló szerkezettel.
Nézzük meg a kert gondozottságát is, hiszen ha komoly földcserére, parkosításra van szükség, megint csak mélyen a tárcánkba kell nyúlni. A csúnya kert ne legyen kizáró tényező, ám jelentős pont az áralkuban: érvelhetünk azzal, mennyit kell rá költenünk.

Mennyi idős valójában?
Az épület korát általában már előre megmondják nekünk, ám a füllentéseket leleplezhetjük. Az életkort azért kell tudni, mert bizonyos szerkezetek, megoldások időnként megújításra, karbantartásra szorulnak, és rosszul járhatunk, ha alábecsüljük az eltelt évek számát. Egy vevőnek néhány héttel ezelőtt egy gödi ingatlanközvetítő kétévesnek mondott házat akart eladni. Amikor a vásárlójelölt műszaki szakértőt hívott, az ingatlanos lebukott: a házban használt radiátorok gyártását, forgalmazását három éve leállították, így végül kiderült, hogy a ház négy éve áll. Persze minél régebbi a ház, annál nehezebb becsülni, ezért jobb tehát, ha a tulajdoni lapot nézzük meg, így jó esetben minden kiderül. Szakértő nélkül nézzük meg a tetőt: a cserepek vagy zsindely cseréje olyan sokba kerül, hogy ritkán esnek neki más nagyobb felújítás nélkül. A szemre látható állapot, kor elárulhatja, nagyságrendileg milyen idős épületről beszélhetünk. Festeni, fafelületeket pácolni bármikor lehet…

Salétrom rossz, repedés nem baj
Nézzük meg alaposan az alapokat, különösen figyeljünk a salétromosodásra. Ez annyit jelent, hogy a fal bizonyos magasságig nedvesedik, lepereg a vakolat. Ez a talaj felőli szigetelés hiányosságára utal, csakúgy, mint a hajszálereken több méter magasságig felkúszó repedés. Ha ilyet látunk, akkor készüljünk fel súlyos tíz-százezrek kifizetésére, mert a szigetelés utólagos javítása sokkal többe kerül, mintha eredetileg vízhatlanították volna az alapot.
A közhiedelemmel ellentétben viszont a repedések megjelenése nem feltétlenül jelent nagy bajt. Van, hogy a ház (különösen az újabb) mozog, és a festék megreped. Gipszkarton és fal találkozásánál, vagy bármely más különböző hőtágulású anyag összeeresztésénél keletkezhet ilyen. Jó esetben egy kis gletteléssel, hálófelhelyezésével és festéssel a dolog orvosolható, a mennyezet és oldalfal találkozásánál pedig árérzékeny megoldás a stukkó felhelyezése.
A nagyobb repedések viszont süllyedésről és az alapok megbízhatatlanságáról árulkodnak.

Szigetelési jelek
További szigetelési gondot fedezhetünk fel, ha penészt, páralecsapódás miatt festékhibákat látunk. Ez a hőszigetelés, hézagtömítés problémáit jelenti, valamint azt, hogy hőhíd keletkezik a lakáson belül (a meleg levegő kivezetődik). Ennek az esztétikai bajokon kívül a fűtésszámlán látjuk jeleit. Kérjünk el egy ilyen számlát, de ne feledjük, sokan átalányt fizetnek, ezért lehet, hogy még több a hónapokra visszaosztott költség. A válaszfalak hangszigetelése is döntő, ezért ne szégyelljünk kopogtatni, a külső falak esetén pedig füleljünk alaposan, mennyi zaj hallatszik be. A külső szigetelés a modern házakon már dryvit anyagú, a régebbi ingatlanoknál kevésbé hatékony módszereket alkalmaztak, így ennek költségeivel is számolhatunk.

Tető, nyílászárók, gépészet
Keressük rovarfertőzöttség, rágcsálók nyomati a házon belül és a tetőn is. A gombásodás, csavarodás mértéke, a csapolások állapota is sokat számít majd az áralkuban. Nézzük meg vannak-e kifagyások, törések, hiányzik-e cserép. Lapos tetőn keressük a beázások jeleit, nézzük meg, felpúposodást, dilatációs hézagot találunk-e.

Alapvető a lépcső repedéseinek, a nyílászárók vetemedésének, mázolásának állapotának felmérése. Nyissuk ki és csukjuk be őket, nem szálltak-e le vagy süllyedtek meg. 

A ház használhatóságát is eldöntheti, milyen gépészetet találunk. A jó kazán, minőségi cirkóbojler értéknövelő tényező. Fontos a kürtőbe vezetett elszívó is. Ha nincs kandalló, de tervezünk, nézzük meg, szükséges-e külön kéményt építeni hozzá. A burkolat felhelyezése, a fugák állapota se kerülje el figyelmünket.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Lakáshitelek: hogyan számolnak a bankok?

Ha tudjuk, mely módszerekkel és milyen arányok alapján állapítják meg a bankok, mekkora lakáshitelre vagyunk jogosultak, reálisabban mérhetjük fel vételi lehetőségeinket. Írásunk első részében azt kérdeztük meg a bankoktól, miként határozzák meg az ingatlanok értékét.

hvg.hu Gazdaság

Mitől nő egy lakás értéke?

Evidens és trükkös tulajdonságok különböztetik meg az értékes lakást a csak olcsóbban eladhatótól. Vevőként tisztában kell lennünk ezekkel az ismérvekkel: nézzük, hogyan döntenek a profik.

hvg.hu Gazdaság

Mire figyeljünk, ha használt lakást veszünk?

Kisebb támogatás, többnyire alacsonyabb négyzetméterár: a használt lakás vételének előnyei és hátrányai is vannak. Az biztos, hogy sokféle hiba rejtőzhet a régi ingatlanok falai közt. Találjuk meg őket, és kössünk jó alkut!

hvg.hu Gazdaság

Lakáslízingteszt

Immár igazi verseny folyik a lakáslízingpiacon, hiszen négy nagyobb cég kínálja alacsony önerejű konstrukcióit a vevőjelölteknek. Mi a különbség közöttük, milyen arányban finanszírozzák a vételt, és mennyi terhet kell fizetnünk, ha hitel helyett lízingelünk? A hazai sajtó első piaci összehasonlítása következik.

Gazdaság

Kitárgyaljuk a lakás belszerveit

Az ár és a környék mellett a legfontosabb lakásvásárlási szempont, hogy az ingatlan jó elrendezésű legyen. Melyek azok az alapvető funkciók, amelyeknek a jól kialakított lakásbelső megfelel? Milyen hibákat kell észrevennünk, mielőtt a vételről döntünk?

hvg.hu Gazdaság

Mennyit fizetünk az örökölt lakásért?

Akkor is kell fizetnünk, ha ajándékba kapunk vagy öröklünk lakást. Egy hete kiszámoltuk, mennyi az illeték, ha vásárolunk, most pedig azt, mennyi jár az államnak, ha kapunk.

hvg.hu Gazdaság

Mit tegyünk, ha nem megy a lakáseladás?

Tele van a sajtó a használt lakások túlkínálatáról szóló hírekkel. Tényleg eladhatatlan manapság otthonunk? - teszik fel sokan a kérdést egyéves hiábavaló vevőcsalogatás után. Akadnak azonban trükkök, amelyek segíthetnek: a cél a gyors értékesítés.

hvg.hu Gazdaság

Tervezzünk világítást a lakásba!

A fénydizájn a lakásban korántsem úri huncutság: gyulladt szemeket, nehézkes konyhai műveleteket és a villany lekapcsolásáról szóló hálószobai vitákat lehet megelőzni vele. Építkezés, költözés, felújítás idején gondoljunk a világítás megtervezésére.

Gyermekvédelmi képzést indított a katolikus egyház, Hoffmann Rózsa az alapító

Gyermekvédelmi képzést indított a katolikus egyház, Hoffmann Rózsa az alapító

Nyomozást indít a rendőrség a hajléktalant villamosról lelökő férfi ügyében

Nyomozást indít a rendőrség a hajléktalant villamosról lelökő férfi ügyében

Fájdalmas segélykiáltást tett közzé a Meteorológiai Világszervezet a globális felmelegedésről

Fájdalmas segélykiáltást tett közzé a Meteorológiai Világszervezet a globális felmelegedésről

Megszereztük a jelentést, amely leírja, mitől lett fertőzött a Borsodi Víz

Megszereztük a jelentést, amely leírja, mitől lett fertőzött a Borsodi Víz

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni

Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát

Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát