szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma már nem újdonság, hogy a bankok egyre vonzóbb lakáskölcsön-ajánlataikkal próbálnak új ügyfeleket szerezni. Újdonságként most itt van az első önerő nélküli hitelkonstrukció is.

Több új, a lakossági ügyfeleknek szóló termékkel jelenik meg a piacon az Erste Bank. A pénzintézet a magyar piacon elsőként hajlandó akár teljesen önerő, illetve plusz ingatlanfedezet nélkül lakáshitelt kínálni - mondta Tátrai Bernadett, a hitelintézet lakossági üzletágának vezetője.

Az akár önerő nélkül is igényelhető lakáshitel már múlt hónap vége óta elérhető. A bank emellett az április 30-ig igényelt kölcsönöknél a folyósítási jutalékot is elengedi. A kölcsön vonzerejét növelheti, hogy öt év türelmi idővel is felvehető - ebben az időszakban csak a kamatokat kell fizetni -, a maximális futamidő pedig 35 év. Ám a teljes vételárat csak azoknál az ingatlanoknál finanszírozzák meg, amelyeknél a beruházó szerződött az Erstével.

Tavaly a magyar pénzpiacon a lakossági hitelállományok növekedésén belül 370 milliárd forintot tett ki a lakáshitelek bővülése, míg a fogyasztási kölcsönök növekedése 477 milliárd forintra rúgott. Tavaly az Erste Bank a lakossági hitelpiacon több mint 40 százalékos állománynövekedést ért el, ezzel piaci részesedése 9,1 százalékra nőtt. Az elmúlt évben a bank a lakosságnak 150 milliárd forintnyi új hitelt közvetített ki.

A magyarországi lakossági hitelpiacon a múlt év végén a teljes hitelállomány 3 788 milliárd forint volt, ebből a lakáshitelek 2 283 milliárd forintot tettek ki, a fogyasztási kölcsönök 1 205 milliárd forintot - hangsúlyozta Tátrai Bernadett.
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Drágulnak a svájci frankban felvett lakáshitelek

A negyed százalékpontos svájci kamatemelést követően hosszabb távon drágulnak a svájci frankban igényelt hitelek törlesztőrészletei Magyarországon is, ám ennek mértéke és ideje banktól és konstrukciótól függően eltérő lehet.

Egyéb

Várakozások az ingatlanpiacon – lakáshitelek 2006

Fokozódó piaci verseny, új termékek és szereplők, egyre kedvezőbb finanszírozási konstrukciók, nagyobb finanszírozási arányok, és a fedezet alapú hiteltermékek nagyobb részaránya fogja jellemezni a lakásfinanszírozási piacot 2006-ban az előzetes várakozások szerint.

Gazdaság

Lakáshitelek: szívesebben adósodunk el devizában

Továbbra sem lankad a hitelfelvételi kedv, a hitelállomány egy hónap alatt több mint 75 milliárd forinttal növekedett, az elmúlt fél évben regisztrált bővülés pedig megközelítette a 350 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. A lakosság továbbra is elsősorban devizában adósodik el.

hvg.hu Gazdaság

Lakáshitelek: hogyan számolnak a bankok?

Ha tudjuk, mely módszerekkel és milyen arányok alapján állapítják meg a bankok, mekkora lakáshitelre vagyunk jogosultak, reálisabban mérhetjük fel vételi lehetőségeinket. Írásunk első részében azt kérdeztük meg a bankoktól, miként határozzák meg az ingatlanok értékét.