szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár lassul a budapesti lakásépítési piac növekedési üteme, mégis tavaly minden eddiginél több, közel 23 ezer lakás építése volt folyamatban, így az idén rekord mennyiségű, összesen 9 ezer lakás átadása várható. Ezek zöme a IX., a XIII., és a XI. kerületben épül.

Épülő lakások. Tavaly minden
rekord megdőlt
A budapesti lakáspiac számos területén már beszűkültek az értékesítési lehetőségek, ám tavaly minden eddiginél több lakás építését kezdték el a fejlesztők, így idén az átadásra szánt lakások mennyisége várhatóan több lesz, mint tavalyi – olvasható a Studio Metropolitana legfrissebb elemzésében.

Az új beruházások összes lakásszáma idén azonban már nem fogja elérni a 2005-ös rekordszintet. A budapesti fejlesztések legtöbbje a XIII. kerületben, a IX. és a XI. kerületben kezdődött meg.

Az elmúlt évben Budapesten folytatódott a vállalkozói lakásépítés térnyerése. Legalább 50 lakásos magánberuházások keretében 22826 lakás építése volt folyamatban, ebből 7908-at át is adtak az év végéig. Az idén körülbelül 9000 lakás készülhet el. A 2005-ben átadott legnagyobb lakásprojektjek: a Kondorosi Lakópark, a Duna-Pest Rezidenciák, és a Center Ház.

Mi épül még Budapesten?

A beruházó cégek slágerterméke 2005-ben az idősotthon-építés volt: 1140 férőhelyet adtak át, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ismét növekedésnek indult a fővárosi szállodaépítés: 2005-ben 830 szállodai szoba építése volt folyamatban, a várakozások szerint ez a tendencia 2006-ban is töretlen marad, s megkezdődnek az olyan régóta tervezett beruházások, mint a Balettintézet, az Úttörő Áruház, illetve a Blaha Lujza téri sajtószékház átalakítása.

Újabb kivitelezési hullám indult meg a fővárosi irodaházak szegmensében is: az újonnan induló építkezések alapterülete 300-400 ezer körül várható idén. A kereskedelmi ingatlanok építésében a területi súlypont 2005-ben eltolódott a fővárostól az agglomeráció irányába: 2003-ban még az összes kereskedelmi beruházás 80 százaléka Budapesten valósult meg, 2005-ben már csak 40 százaléka. A legnagyobb újonnan indult fejlesztés, az ügető helyén épülő Arena Plaza, az építkezés megkezdésével ismét jelentős növekedés várható a fővárosi kereskedelmi ingatlanok szegmensében.

A tavaly elkezdett építkezések lakásszáma 11678, ami 28 százalékkal haladja meg a 2004-es adatot. Ez a minden képzeletet túlszárnyaló növekedés annak ellenére következett be, hogy egyre többet lehet hallani eladatlan és eladhatatlan lakásokról, a piac telítettségéről. Mindenesetre idén ez a teljesítmény már nem fog megismétlődni: a 2006-ban induló beruházások összes lakásszáma 8500-9500 között várható.

Tavaly hat olyan építkezés kezdődött, ahol az egy ütemben épülő lakások száma meghaladja a háromszázat. Ezek közül a három legnagyobb a csepeli Rákóczi Liget (483 lakás), a Bartók Béla úton a Mandarin Kert (472 lakás) és az István Park (402 lakás) Zugló és Erzsébetváros határán.

A 15 legnagyobb fővárosi lakásfejlesztő cég ranglistájának élén 2004-hez képest annyi változás történt, hogy a korábbi második Autóker Holding megelőzte az AL Holdingot. A lista harmadik helyén változatlanul az Olimpia Csoport áll. A dobogós helyen álló cégek jelentősen, közel 30 százalékkal növelték az épülő lakásaik számát. A tavalyi két-két kerület helyett jelenleg mindhárom társaság három kerületben fejleszt.

Ráncfelvarrás a rozsdaövezetekben

A város fejlődésére, a városképre igen kedvező hatással vannak a rozsdaövezetben zajló ingatlanberuházások, ezért ezek vizsgálatára a tanulmány különösen nagy figyelmet fordít. Tavaly 44 jelentős beruházás zajlott a főváros rozsdaövezetében, amelyek közül 24 lakásprojekt, 20 pedig nem lakáscélú fejlesztés volt. Budapesten a legalább 50 lakásos vállalkozói beruházások keretében jelenleg még épülő lakások 30 százaléka (6861 lakás) rozsdaterületen helyezkedik el.

A lakásépítő társaságokon kívül változatlanul az irodaházakat építtető cégek mutatnak érdeklődést a rozsdaövezeti lehetőségek iránt. Ezt jól mutatja, hogy a 20 nem lakásfunkciójú épület között 13 irodaházat találunk, összesen 191 ezer négyzetméteres alapterülettel. A rozsdaövezet egyes részeit a jövőben is az ipar és a logisztika hasznosítja. 2005-ben öt ilyen építkezés volt folyamatban.

Dunaparti ingatlanfejlesztések

A Duna közelségét leginkább az irodafejlesztők és a lakásberuházók keresik. A fővárosban a folyó mentén végig találunk irodaprojekteket: Graphisoft Park, Europa Tower, Duna Tower, Roosevelt 7/8, Lánchíd Palota, Infopark, Millenniumi Városközpont. A legnagyobb dunaparti lakásberuházás a Marina Part a Foka-öböl területén, ahol a tavaly elindult harmadik ütemmel együtt már 847 lakás építése zajlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Hol vegyünk lakást, ha befektetésnek szánjuk?

Ott, ahol a városrész, település vagy nagyobb régió dinamikusan fejlődik, nem csak lakni jobb, hanem az ingatlan is értékesebb. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány, szép jövő elé néző és annak jeleit már mutató térséget, városnegyedet, ahová érdemes költözni.

MTI Gazdaság

Lakásépítés: kevesebb az építési engedély

Az idén az első negyedévben 7300 új lakást vettek használatba és 10600 új lakás építésére adtak engedélyt. A használatba vett lakások száma 6 százalékkal nőtt, míg az új lakásépítési engedélyeké 6 százalékkal csökkent a 2004 első negyedévihez képest.

KSH Gazdaság

Szűnőben a lakásépítési láz

Az idén szeptember végéig 23 278 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 38 385 új lakásra adtak ki építési engedélyt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

hvg.hu Gazdaság

Lakást venni vagy építeni?

Vállalja-e az időt, energiát igénylő építkezést, vagy a kényelmesebb, de számos lemondással járó megoldást válassza: a piaci új kínálatból vásárol? Ezt a kérdést segítünk eldönteni néhány alapvető szemponttal és összehasonlító árral.

Trend

Kiszolgáltatott lakásvásárlók

Fél év után penészesedő falak, menet közben felszívódó beruházó vagy meg sem kezdett építkezés - a lakásépítés hibái éppoly változatosak, mint a nyájaskodástól a halálos fenyegetésig terjedő válaszok a reklamációra.

Koronavírusos a momentumos Hajnal Miklós

Koronavírusos a momentumos Hajnal Miklós

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok