szerző:
hvg.hu

Bár lassul a budapesti lakásépítési piac növekedési üteme, mégis tavaly minden eddiginél több, közel 23 ezer lakás építése volt folyamatban, így az idén rekord mennyiségű, összesen 9 ezer lakás átadása várható. Ezek zöme a IX., a XIII., és a XI. kerületben épül.

Épülő lakások. Tavaly minden
rekord megdőlt
A budapesti lakáspiac számos területén már beszűkültek az értékesítési lehetőségek, ám tavaly minden eddiginél több lakás építését kezdték el a fejlesztők, így idén az átadásra szánt lakások mennyisége várhatóan több lesz, mint tavalyi – olvasható a Studio Metropolitana legfrissebb elemzésében.

Az új beruházások összes lakásszáma idén azonban már nem fogja elérni a 2005-ös rekordszintet. A budapesti fejlesztések legtöbbje a XIII. kerületben, a IX. és a XI. kerületben kezdődött meg.

Az elmúlt évben Budapesten folytatódott a vállalkozói lakásépítés térnyerése. Legalább 50 lakásos magánberuházások keretében 22826 lakás építése volt folyamatban, ebből 7908-at át is adtak az év végéig. Az idén körülbelül 9000 lakás készülhet el. A 2005-ben átadott legnagyobb lakásprojektjek: a Kondorosi Lakópark, a Duna-Pest Rezidenciák, és a Center Ház.

Mi épül még Budapesten?

A beruházó cégek slágerterméke 2005-ben az idősotthon-építés volt: 1140 férőhelyet adtak át, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ismét növekedésnek indult a fővárosi szállodaépítés: 2005-ben 830 szállodai szoba építése volt folyamatban, a várakozások szerint ez a tendencia 2006-ban is töretlen marad, s megkezdődnek az olyan régóta tervezett beruházások, mint a Balettintézet, az Úttörő Áruház, illetve a Blaha Lujza téri sajtószékház átalakítása.

Újabb kivitelezési hullám indult meg a fővárosi irodaházak szegmensében is: az újonnan induló építkezések alapterülete 300-400 ezer körül várható idén. A kereskedelmi ingatlanok építésében a területi súlypont 2005-ben eltolódott a fővárostól az agglomeráció irányába: 2003-ban még az összes kereskedelmi beruházás 80 százaléka Budapesten valósult meg, 2005-ben már csak 40 százaléka. A legnagyobb újonnan indult fejlesztés, az ügető helyén épülő Arena Plaza, az építkezés megkezdésével ismét jelentős növekedés várható a fővárosi kereskedelmi ingatlanok szegmensében.

A tavaly elkezdett építkezések lakásszáma 11678, ami 28 százalékkal haladja meg a 2004-es adatot. Ez a minden képzeletet túlszárnyaló növekedés annak ellenére következett be, hogy egyre többet lehet hallani eladatlan és eladhatatlan lakásokról, a piac telítettségéről. Mindenesetre idén ez a teljesítmény már nem fog megismétlődni: a 2006-ban induló beruházások összes lakásszáma 8500-9500 között várható.

Tavaly hat olyan építkezés kezdődött, ahol az egy ütemben épülő lakások száma meghaladja a háromszázat. Ezek közül a három legnagyobb a csepeli Rákóczi Liget (483 lakás), a Bartók Béla úton a Mandarin Kert (472 lakás) és az István Park (402 lakás) Zugló és Erzsébetváros határán.

A 15 legnagyobb fővárosi lakásfejlesztő cég ranglistájának élén 2004-hez képest annyi változás történt, hogy a korábbi második Autóker Holding megelőzte az AL Holdingot. A lista harmadik helyén változatlanul az Olimpia Csoport áll. A dobogós helyen álló cégek jelentősen, közel 30 százalékkal növelték az épülő lakásaik számát. A tavalyi két-két kerület helyett jelenleg mindhárom társaság három kerületben fejleszt.

Ráncfelvarrás a rozsdaövezetekben

A város fejlődésére, a városképre igen kedvező hatással vannak a rozsdaövezetben zajló ingatlanberuházások, ezért ezek vizsgálatára a tanulmány különösen nagy figyelmet fordít. Tavaly 44 jelentős beruházás zajlott a főváros rozsdaövezetében, amelyek közül 24 lakásprojekt, 20 pedig nem lakáscélú fejlesztés volt. Budapesten a legalább 50 lakásos vállalkozói beruházások keretében jelenleg még épülő lakások 30 százaléka (6861 lakás) rozsdaterületen helyezkedik el.

A lakásépítő társaságokon kívül változatlanul az irodaházakat építtető cégek mutatnak érdeklődést a rozsdaövezeti lehetőségek iránt. Ezt jól mutatja, hogy a 20 nem lakásfunkciójú épület között 13 irodaházat találunk, összesen 191 ezer négyzetméteres alapterülettel. A rozsdaövezet egyes részeit a jövőben is az ipar és a logisztika hasznosítja. 2005-ben öt ilyen építkezés volt folyamatban.

Dunaparti ingatlanfejlesztések

A Duna közelségét leginkább az irodafejlesztők és a lakásberuházók keresik. A fővárosban a folyó mentén végig találunk irodaprojekteket: Graphisoft Park, Europa Tower, Duna Tower, Roosevelt 7/8, Lánchíd Palota, Infopark, Millenniumi Városközpont. A legnagyobb dunaparti lakásberuházás a Marina Part a Foka-öböl területén, ahol a tavaly elindult harmadik ütemmel együtt már 847 lakás építése zajlik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Hol vegyünk lakást, ha befektetésnek szánjuk?

Ott, ahol a városrész, település vagy nagyobb régió dinamikusan fejlődik, nem csak lakni jobb, hanem az ingatlan is értékesebb. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány, szép jövő elé néző és annak jeleit már mutató térséget, városnegyedet, ahová érdemes költözni.

MTI Gazdaság

Lakásépítés: kevesebb az építési engedély

Az idén az első negyedévben 7300 új lakást vettek használatba és 10600 új lakás építésére adtak engedélyt. A használatba vett lakások száma 6 százalékkal nőtt, míg az új lakásépítési engedélyeké 6 százalékkal csökkent a 2004 első negyedévihez képest.

KSH Gazdaság

Szűnőben a lakásépítési láz

Az idén szeptember végéig 23 278 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 38 385 új lakásra adtak ki építési engedélyt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

hvg.hu Gazdaság

Lakást venni vagy építeni?

Vállalja-e az időt, energiát igénylő építkezést, vagy a kényelmesebb, de számos lemondással járó megoldást válassza: a piaci új kínálatból vásárol? Ezt a kérdést segítünk eldönteni néhány alapvető szemponttal és összehasonlító árral.

Trend

Kiszolgáltatott lakásvásárlók

Fél év után penészesedő falak, menet közben felszívódó beruházó vagy meg sem kezdett építkezés - a lakásépítés hibái éppoly változatosak, mint a nyájaskodástól a halálos fenyegetésig terjedő válaszok a reklamációra.

Nagyon megugrott a bedrogozott sofőrők száma

Nagyon megugrott a bedrogozott sofőrők száma

Majdnem ötvenmillióan maradtak áram nélkül Dél-Amerikában - videó

Majdnem ötvenmillióan maradtak áram nélkül Dél-Amerikában - videó

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Első koncertjéért 1 dollárt kapott, most alkalmanként 1 milliót

Első koncertjéért 1 dollárt kapott, most alkalmanként 1 milliót

Lett bringás nyerte a Tour de Hongrie-t, két magyar állt a dobogón

Lett bringás nyerte a Tour de Hongrie-t, két magyar állt a dobogón

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG