szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jól megtervezett és berendezett nappali legfontosabb ismérve a komfortosság és a használhatóság. A lakás központi tere, a nappali sokfunkciós helyiség, ahogy a szakemberek mondják, „aktív zóna”. Miként hozhatjuk ki a legtöbbet a lakás leglényegesebb helyiségéből?

Többfunkciós helyiség: egyszerre lehet ebédlő
és társalgó is.
© sxc.hu
A nappali a pihenésnek és a szabadidő eltöltésének – tévénézésnek, zenehallgatásnak, családi együttlétnek – szentelt hely, amely mára átvette a békebeli „szalon” funkcióját, sőt sok esetben „otthoni irodává” is előlépett: a vendéglátás-vendégfogadás reprezentatív terévé és munkahellyé is vált.

A belsőépítész, lakberendező jó esetben a telek kiválasztásától kezdve végig követheti egy ház felépültét; ideális esetben a véleményét is figyelembe veszik a szobák elosztásának, arányainak kialakításával kapcsolatban – mondja Elek Márton, a Geppetto design stúdió egyik tulajdonosa. (Az Elek-testvérek és munkatársaik kretaív ötleteit a nemzetközi szakmai közönség is díjazta, magyar formatervezőkként ők voltak az elsők, akik a londoni 100% design szakkiállításon és a milánói Salone Satelliten is kiállíthattak.)

Sajnos ma Magyarországon még kevés az olyan kellően tudatos megrendelő, aki még a tervek, az alaprajz elkészülte előtt kikéri a tanácsunkat, tapasztalataink szerint főként azok élnek ezzel a lehetőséggel, akik korábban külföldön laktak, vagy túl vannak már néhány ingatlanvásárláson, építkezésen.

Méret és lényeg
A belső terek megtervezésénél – természetesen amellett, hogy hányan osztoznak a szobákon, hiszen a családok, párok, egyedülálló és élő emberek igényei nagyon különbözőek – a legfontosabb szempont a lakás mérete. - A lakótér mérete alapvetően befolyásolja a szobák funkcióját. Ez az építészeti alapvetés különösen igaz a nappalira, amely esetében a használat célját elsősorban az határozza meg, hogy hány helyiség található a lakásban, milyen szerepet kell betöltenie a központi térnek a lakáson belül – mondja Elek Márton. – A jól megtervezett és berendezett nappali legfontosabb ismérve a komfortosság és a használhatóság – a „testre szabottság” –,  ha kell pillanatok alatt társalgóvá, vendégszobává vagy, különösen akkor, ha nyitott konyha is tartozik hozzá, ebédlővé alakítható”.

Ha a szobának, több funkciója is van, szerencsés térelválasztó megoldásokkal részekre osztani a teret: - Nem csak a különféle anyagokból készült paravánokkal, függönyökkel és spanyolfalakkal tagolhatjuk a szobát, a különféle fényerősségű, típusú világítótestek is alkalmasak erre – magyarázza Kovács Danica belsőépítész.

Fontos, hogy a nappali könnyen megközelíthető, lehetőleg az előtérből nyíló helyiség legyen, így ha vendégeket fogadunk, nem kell egy egész sor szobán végigkalauzolnunk a hozzánk látogatókat. „A lakás kialakításánál a megrendelők habitusát is szem előtt kell tartanunk: az aktív, társasági életet élők számára például a tágas, erkélyre vagy teraszra nyíló nappali az ideális választás – teszi hozzá Kovács Danica.


A nappali megtervezésénél, az alaprajzok elkészítésénél azt is figyelembe kell venni, hogy milyen stílusban szeretnék berendezni leendő otthonukat. Ha a terebélyes antik bútorokat részesítjük előnyben, alapvetően máshogy kell kialakítani a teret, mint ha főként a kényelemre és a használhatóságra építő – sok esetben beépített, rejtett – bútorokkal berendezett, minimalista stílusú helyiséget szeretnénk kialakítani.

Funkció, forma, stílus (Oldaltörés)

Megfelelő világítással tagolhatóak
a terek
© sxc.hu
Nem tárol, elhelyez
„A bútorok kiválasztásának egyik fő szempontja, hogy hány személy használja a szobát, és milyen tárgyakat kell elhelyeznünk benne” – mondja Elek Márton. „Szerencsére a múlt század fordulójának polgári nappalijaiban még meghatározó berendezési tárgynak számító ruhásszekrényt mára jórészt felváltotta a praktikus gardróbszoba, ahol kényelmesen elhelyezhetjük a ruhákat és egyéb holmikat, így kevesebb tároló helyet kell kialakítani a nappaliban.”

Nyitottságba zártan
A fal, tapéta, padló, járólap színei és is meghatározóak. - Sokan szinte kötelező érvényű szabálynak tartják, hogy a kisebb helyiségekben csak a világosabb árnyalatokat használják, pedig egy mélybarna padló, vagy a sötétebb tónusú bútorok inkább kiemelik, mint elnyomják a világos színeket, így tágasabb térérzetet alakítanak ki – mondja a tervező.

A szoba természetes fényviszonyai jó támpontul szolgálnak a színek kiválasztásakor: a naposabb helyiségekben nyugodtan alkalmazhatjuk a hidegebb kékeket, szürkéket, míg kevésbé jó fekvésű nappalinkat érdemes melegebb színekkel dekorálni. - A megvilágítás is remek játéklehetőséggel szolgál: a jól megválasztott és elhelyezett lámpák, csillárok, falikarok használatával fokozhatjuk a helyiség tágasságának érzetét. A különféle típusú, fényerősségű fényforrásokkal elválaszthatjuk egymástól a szoba részeit, a vendégvárásra, szórakozásra, pihenésre szolgáló teret, az étkezőt, az amerikai konyhát vagy az otthoni irodaként funkcionáló munkasarkot – magyarázza Kovács Danica.

Divat az eklektika
A bútorok mellett az apróbb tárgyak, kiegészítők megválasztásával is nagyon feldobhatjuk a nappalinkat. - Sokan hajlamosak arra, hogy egyetlen lakberendezési stílus mellett kötelezzék el magukat – mondja Elek Márton –, pedig, ahogy a legújabb trendek is bizonyítják, a játékosság, a nem feltétlenül egymáshoz illő darabok jó érzékű párosítása sokkal élhetőbbé, kellemesebbé teheti a lakásunkat, mint a szigorú szabályok szerint összeválogatott, uniformizált tárgyak. Felesleges lenne szabályokat alkotni azzal kapcsolatban, hogyan rendezzünk be egy lakóteret. Egészséges arányérzék kérdése az egész.”

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Így készítsük fel a lakást eladásra!

Mielőtt meghirdetnénk lakásunkat, tegyünk néhány előkészítő lépést, hogy az ingatlan jó benyomást és érdeklődést keltsen a vevőjelöltekben. Három tippünk: rendrakás, átrendezés, kiürítés.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: milyen ingatlant ne vegyünk?

Ismerünk-e olyan családot, amely keservesen megbánta, hogy ott vett házat, lakást, ahol nem kellett volna? Ugye, hogy igen. Pedig van néhány alapvető szempont, amelyre érdemes odafigyelnünk, és még több alapvető hiba, amelyet látva jobb, ha továbbállunk.

hvg.hu Gazdaság

Hol vegyünk lakást, ha befektetésnek szánjuk?

Ott, ahol a városrész, település vagy nagyobb régió dinamikusan fejlődik, nem csak lakni jobb, hanem az ingatlan is értékesebb. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány, szép jövő elé néző és annak jeleit már mutató térséget, városnegyedet, ahová érdemes költözni.

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában