szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azzal, hogy kinéztük a házat, és megalkudtunk az eladóval, még nincs rendben minden. Számos hibát elkövethetünk még a beköltözésig, különösen akkor, ha lakáshitelt akarunk felvenni- márpedig a legtöbben így tesznek. Néhány gyakori, és akár végzetesnek bizonyuló hibát gyűjtöttünk össze.

Ne költekezzünk előre!

Ma már sokan úgy vesznek fel hitelt, hogy nagyjából előre tudják, megkapják. Mind több bank és hitelközvetítő használja az előminősítés rendszerét, ezért az ügyfelek szinte biztosra mennek. Ha az előminősítésünk pozitív, nem jelenti azt, hogy elbízhatjuk magunkat, és még a hitelszerződés aláírása előtt vehetünk egy óriás plazmatévét, vagy mondjuk terepjárót az új, hegyvidéki ingatlanhoz. Ezzel inkább várjuk meg a beköltözést. Különösen óvakodjunk attól, hogy ezeket a nagy értékű javakat hitelre vegyük, hiszen ronthatja a bankban rólunk kialakult képet, ha már törlesztenünk kell máshová. Az sem jelent százszázalékos megoldást, ha vállalkozóként céges hitelre vesszük a tárgyat, hiszen főként minimálbérre bejelentett cégvezetőknél egyéni a hitelbírálat, amikor is a cég adósságait, mérlegét is figyelembe veszik a döntésnél.

Ne keressünk másik állást!

Pontosabban keresni lehet, ám a hiteldöntést megelőző időszakban és alatta lehetőség szerint ne váltsunk munkahelyet. A stabil munka ugyanis a bank szemében az egyik legfontosabb biztosítéka annak, hogy egyenletes jövedelmünkből egyenletesen tudunk törleszteni. A váltás csak akkor jöhet jól, ha magasabb beosztásba, fizetési osztályba sorolunk így.

Ne titkoljunk el semmit!

A hiteligényléshez számtalan papír kell, és sok-sok kérdésre kell válaszolnunk. Ezek néha túl személyesnek tűnnek, de mindenre felelnünk kell. A bank sokféleképpen akarja biztosítani magát, és ezért néha furcsának tűnő részletekre kíváncsi, például iskolai végzettségünkre vagy sportolási szokásainkra. Ne titkoljunk el semmi fontosat, hogy nehogy véletlenül fény derüljön rá, és negatívan befolyásolja a hiteldöntést!

Ne az eladónak foglalózzunk!

Egészen az elmúlt évekig bevett gyakorlat volt, hogy a vevő a foglalót az adásvételi szerződés aláírásakor ügyvéd jelenlétében átadta a vevőnek, aki szépen hazasétált vele. Mind jobban terjed azonban egy eltérő módszer, amely biztonságosabb és a vevő számára megnyugtatóbb. Ez pedig a foglaló összegének ügyvédi vagy közjegyzői letétbe helyezése. Ilyenkor az ügyvéd vagy közjegyző saját számláján tárolja a pénzt, amely csak indokolt esetben visszafizethető a vásárlónak, az eladónak pedig akkor, amikor a hátralévő összeget is megkapja.

Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy az eladó esetleg már elköltse a pénzt, amikor olyan ok adódik, amely miatt a szerződést meg kell szüntetni. Ha ilyenkor nincsen meg a pénz, akár évekig tartó pereskedés is kezdődhet.


Macerás ügyek (Oldaltörés)


Ne engedjünk az érzelmeknek!

Bár az új otthon megkeresése, vétele nem lehetséges anélkül, hogy a vásárló bele ne szeretne az adott ingatlanba, a folyamat során lehetőleg ez maradjon az egyetlen érzelmi elem. Ne veszítsük el a fejünket, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, és ne hagyjuk, hogy apró bosszúságok miatt ne tudjunk beköltözni. Számos eladó trükközik, nem mond el bizonyos dolgokat, és minderre esetleg később derül fény, mint kellene. Ha ezek a dolgok nem fajsúlyosak, ne vesszünk össze, és ne vonjuk vissza vételi ajánlatunkat, inkább nézzük meg, le lehet-e vonni az újonnan észlelt hibát az árból, vagy megoldhatjuk-e a problémát magunk is. Ha tényleg tetszik az ingatlan, lebegjen mindig ez a szemünk előtt.

Ám ha lényeges, az állagot vagy a használati értéket érintő hibát találunk, ne homályosítja el látásunkat az, hogy milyen tetszetős a piros tetőcserép. Nagyobb gond esetén hátráljunk ki a vételből.

Ne feledjük a szolgáltatókat!

Sokan akkor kezdenek foglalkozni a villanyóra, vízóra, gázmérő, telefon, internet, kábeltévé átírásával, amikor átvették a lakást. Az tény, hogy a mérőket akkor kell egyeztetni, ám a szükséges dokumentumokat, papírokat, nyilatkozatokat, a tennivalók listáját előbb össze kell állítanunk. Ráadásul bizonyos dolgokat előre is megrendelhetünk. Egy héttel a költözés előtt nyugodtan meg lehet állapodni a kábeltévésekkel, hiszen úgyis lassan jönnek ki. Az ADSL-t gyakran 30 napon belüli szereléssel vállalják, erre is lehet tehát előre készülni.

Ne vegyük át a lakást ellenőrizetlenül!

Mielőtt az utolsó összeget kifizetnénk, mindenképpen járjuk végig a lakást. Ne foglalkozzunk azzal, hogy az eladónak ez esetleg nem tetszik. A foglaló és a végső összeg kifizetése között általában eltelik egy hónap, amelynek során az eladó a legkevésbé foglalkozik azzal, hogy eredeti állapotában megőrizze a lakást. A költözködése során számos sérülést szenvedhetnek az ajtók, falak, ezért kell ellenőriznünk, hogy minden olyan állapotú-e, mint amikor az árban megállapodtunk. Ha nem, itt még van lehetőség arra, hogy jogos engedményt kérjünk, akár a szerződés módosítása árán is.

Tartalmi partnerünk a BookmarkMedia

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy személyautó ütközött Székésfehérvárnál

Négy személyautó ütközött Székésfehérvárnál

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt

Tagesspiegel: Magyarország, ahol a nacionalizmus képtelen kezelni a járványt

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián