szerző:
hvg.hu

Ahhoz, hogy egy irodában hatékony legyen a munka, nem elegendő a legkorszerűbb technikai eszközök megléte: nagy a szerepe a munkakörnyezet összhangjának. Az ergonómia szempontjai alapján gyártott bútorok, berendezések, az ennek alapján kialakított világítás, hőmérséklet, a helyiségben alkalmazott színek, a zavartalan, megnyugtató csend kiegyensúlyozottá teszi az irodakörnyezetet. Ez pedig jó hatással van az ott munkát végzők teljesítményére.

Az ergonómia görög eredetű szó, jelentése a munka gazdaságos megszervezésének elmélete és gyakorlata. Vagyis a mindennapok nyelvére „lefordítva”, az irodai ergonómia a dolgozó és a munkakörnyezete kapcsolatával foglalkozik. Legfontosabb alapelve: a munkakörnyezetet az ott dolgozó alkalmazottak igényei alapján kell megtervezni. A fizikai, vagyis a tárgyiasult ergonómia azokat az eszközöket, irodai berendezéseket érinti, amelyekben a valóságban is megjelenik az ergonómia - vezet be a tudományágba Csabina Katalin, az irodabútorokat forgalmazó Icotrade Kft. kereskedelmi igazgatója.

Mint mondja: egy termék - legyen az családi otthonba, vagy modern irodaépületbe készülő bútor, egyéb berendezési tárgy - ergonomikus jellege már a tervező asztalon eldől. Vagyis tükrözi azt a szemléletet, megközelítést, amelyet a gyártó a gyártmányfejlesztés során anyagban, technológiában, formában, színvilágban követ. Bár még meglehetősen távolinak tűnik, hogy az irodák belső tereit minden szempontból harmonikusan alakítsák ki, rendezzék be, az ezzel kapcsolatos rendeletek arra késztetik a munkavállalókat, hogy munkahelyeik legalább az előírások alapján elvárható minimális szintnek megfeleljenek.

Tükrözésmentes felületek

Ergonómiai kisszótár
-Fizikai ergonómia: az irodabútorok, -berendezések az ember kényelmi igényeihez igazodnak (például állítható magasságú szék, görgős eszköz).
-Kognitív (megismerő) ergonómia: a mentális (értelmi) folyamatokra helyezi a hangsúlyt.
-Szervezeti ergonómia: a szociotechnikai folyamatokra koncentrál.
-Antropometria: az antropológia tudomány mérésekkel foglalkozó ága, emberi mozdulatok, testhelyzetek adatainak mérése, modellezése tartozik a körébe.
Például az EU-konvergencia jegyében megalkotott 50/1999-es, „A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági körülményei” című egészségügyi miniszteri rendelet előírásait 2002. januártól minden számítógépes képernyővel rendelkező munkahelyen teljesíteni kell.

A rendelet számos általános követelményt tartalmaz. Ilyen például az irodatérre vonatkozó előírás, amely úgy fogalmaz: a munkahelyet oly módon kell kialakítani, hogy az ott dolgozóknak legyen elegendő terük a munkavégzés során a testhelyzetük változtatásához. Emellett szabály vonatkozik a számítógépasztal méretére, a szék állíthatóságára, valamint a fény, a zaj erősségére, a számítógép billentyűzetére. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a billentyűzetnek dönthetőnek kell lennie, és fénytelen anyagból kell készülnie, ami kizárja a tükröződést. A szék ülőrésze és támlája állíthatóságára vonatkozó szabály lényege, hogy ezeknek lehetővé kell tenniük használójuk könnyű, szabad mozgását. Úgy kell a munkateret, irodát mesterségesen megvilágítani, hogy a nappali fény, illetve az elhelyezett fényforrások munka közben ne okozhassanak tükröződést a számítógép képernyőjén.

Megéri?

Természetesen mindennek fontossága még a laikus munkáltató számára is egyértelmű, ám a pénz a legtöbb esetben gátat szab az ergonómia szempontjai irodai alkalmazásának. Pedig Csabina Katalin úgy véli: érdemes a minőségi, az ott dolgozók számára minden szempontból harmonikus munkatér kialakításába pénzt fektetni, hiszen biztonsággal megtérül, vagyis gazdaságilag kifizetődő a cégnek. Számos vizsgálat alapján bebizonyosodott már ugyanis, hogy a munkahelyi környezeti feltételek állapota kihat a termelékenység hatékonyságára, s a kedvezőtlen környezeti feltételek - például kényelmetlen íróasztal, szék, vagy a helyiség rossz megvilágítása - nagymértékben rontják a dolgozók hangulatát, közérzetét, így lassítja a munkakedvet is.

Mobilabb bútorok (Oldaltörés)


Melyek az ergonomikus irodakialakítás legfontosabb „kellékei”? A helyiség alapterülete és a helyiségben dolgozók száma közötti helyes arány utáni legfontosabb lépésnek a berendezések, bútorok kiválasztását és elrendezését tartják. A berendezésnél sok egyéb mellett figyelni kell az asztalok faltól, szekrénytől való távolságára, a helykihasználásra, a számítógépek elhelyezkedésére.

A bútorkiválasztás kevésbé okozhat gondot, hiszen a bőséges irodabútor-kínálatban bárki megtalálhatja a neki tetszőt. Számos forgalmazó cég kínál a legszigorúbb ergonómiai követelmények figyelembevételével kifejlesztett, az egyedi igényekhez igazodó komplett irodabútor-családokat, irodaszékeket, kábelcsatornás íróasztalokat, válaszfalrendszereket, paravánokat, recepciós bútorokat. A görgős íróasztalok és szekrények, a tökéletes kábelelvezést biztosító térelválasztók lehetővé teszik a dinamikusan változó, egy-egy feladathoz rendelt konfigurációk gyors szét-és összeszerelését.

Az ergonomikus kialakítású, kényelmes ülést nyújtó, nagy ülőfelületű, modern vonalvezetésű forgó- és tárgyalószékek, konferenciaszékek nemcsak a kényelmes funkcionalitásnak, de a korszerű (számítógépes, mobil) irodai munkahelyek kialakításával kapcsolatos igénynek és uniós elvárásoknak is megfelelnek. Ami a lényeges: aaz ergonómikus széken, asztalnál a munka során nem fájdul meg a hát, a kar, a nyak vagy éppen a vállak.

A bútorok mellett fontos még az irodai ergonómia szempontjából a már említett hőmérséklet, a zaj, valamint a színek (bútor, függönyök, falak színe) és a megvilágítás. Ezek kisebb ráfordítással, például a kedvező hőmérséklet jó klímával, gyakori szellőztetéssel, az irodában domináló színek óvatos kiválasztással, az optimális világítás pedig jól kiválasztott célmegvilágítással elérhető.

Felmérik a hatékonyságot

S ha az iroda ergonomikus berendezéséhez segítségre van szükség, ajánlott ergonómiai szakembert segítségül hívni. Az ergonómus segít az adott iroda ideális belső kialakításában, a konkrét irodai munkafeladatnak megfelelő berendezés kiválasztásában, valamint a dolgozókat érő esetleges külső stresszhatások felkutatásában és megszüntetésében. Információnk szerint egy nagyobb munkahely ergonómiai feltérképezésének díja 400-600 ezer forint között van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Költségvetés költözéshez

Azt hittük, van 10 milliónk ingatlanvásárlásra? Nos, valójában jóval kevesebbünk van, hiszen számos járulékos költség társul a lakásvételhez. Melyek ezek, hogyan kell reálisan számolnunk saját pénzünkkel?

hvg.hu Gazdaság

Ingatlanpiac: mikor jó egy lakás ára?

Honnan tudjuk akár vevőként, akár eladóként, hogy az eladó ingatlan ára megfelelő-e? Egy hónappal ezelőtt írtunk az árképzési technikákról, most azt vizsgáljuk meg, hogyan lehet ráérezni a legjobb árú lakásra vagy házra.

hvg.hu Gazdaság

Mit ne tegyünk ingatlanvétel előtt?

Azzal, hogy kinéztük a házat, és megalkudtunk az eladóval, még nincs rendben minden. Számos hibát elkövethetünk még a beköltözésig, különösen akkor, ha lakáshitelt akarunk felvenni- márpedig a legtöbben így tesznek. Néhány gyakori, és akár végzetesnek bizonyuló hibát gyűjtöttünk össze.

OECD: Idén is lassulni fog a magyar növekedés, de jövőre lesz még rosszabb

OECD: Idén is lassulni fog a magyar növekedés, de jövőre lesz még rosszabb

Megvan az ukrán előrehozott választások időpontja

Megvan az ukrán előrehozott választások időpontja

Fotók: Vízaknából szedtek ki egy lovat a tűzoltók Zala megyében

Fotók: Vízaknából szedtek ki egy lovat a tűzoltók Zala megyében

Újítanak a bajorok: erősebb az új BMW M550i, nagyobb aksis a hibrid 530e

Újítanak a bajorok: erősebb az új BMW M550i, nagyobb aksis a hibrid 530e

A fák is érzik, hogy baj van, de kérdéses, meddig tudnak küzdeni a klímaváltozás ellen

A fák is érzik, hogy baj van, de kérdéses, meddig tudnak küzdeni a klímaváltozás ellen

Rekordot döntött a Trónok harca utolsó epizódja

Rekordot döntött a Trónok harca utolsó epizódja