szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A zalaegerszegi megyei kórház 250 orvosának egyharmada eddig társas vállalkozásban végezte munkáját, de közreműködői szerződésüket felmondta az intézmény vezetése, mivel az úgynevezett színlelt szerződésekre megszabott moratórium lejárt; az orvosok közül 20-an nem fogadták el a felajánlott más foglalkoztatási jogviszonyt - tájékoztatta a főigazgató pénteken délután az MTI-t.

A július 1-jétől, illetve 3-tól munkába nem állítható 20 orvos ugyan nem képvisel jelentős létszámot, de mert hiányuk főként a "műtétes" szakmákat és a radiológiát érinti, ezért rendkívüli ellátási-munkaszervezési intézkedéseket tettek a megyei kórházban. "Gyakorlatilag a sürgősségi ellátás került előtérbe, az ezen kívül jelentkező feladatokat a főorvosokból és a kórház vezetőiből álló csoport határozza meg,(...) de elsőbbséget kap az aneszteziológiai ellátás és a programozott műtétek közül minden olyan beavatkozás, amelynek elmaradása egészségkárosodáshoz vezetne" - közölte Csidei Irén.

Közlése szerint hétfőtől két műtőt tudnak működtetni teljes stábbal, s a szükséges operációkban érdekelt betegek számát-sorrendjét az említett szakmai team határozza meg. A baleseti osztályon az ortopédiával közös sürgősségi ellátást szerveztek, a kötéscseréket és más kisebb, ambuláns feladatokat a háziorvosok végzik, de az akut betegekről továbbra is a kórházban gondoskodnak.

"A radiológiai osztályon a vizsgálatokat elvégezzük, de az előfordulhat, hogy a kevésbé sürgős esetekben csúszik majd a leletezési idő" - fűzte hozzá a főigazgató.

Csidei Irén elmondta: a 20 orvos "kiesése" - a szakmai összetételnél fogva - jelentősen csorbítja a betegellátást, ezért az eset már a megyei tisztiorvosi szolgálat kompetenciájába is tartozik, hiszen ellenőrizniük kell a kórházi területi ellátási kötelezettségek megváltozott munkafeltételeit.

"Bízom abban, hogy rövid időn belül valamilyen döntés születik a helyzet megoldására, ellenkező esetben az osztályok egy része akár működésképtelenné is válhat átmenetileg" - fogalmazott a megyei kórház vezetője.

Hozzátette: a felajánlott közalkalmazotti, vagy a kétféle szabadfoglalkozású jogviszonyt elutasító orvosoknak nem az ellátás megnehezítése volt a céljuk, hanem, hogy "az általuk eddig jónak ítélt foglalkoztatási feltételek között dolgozhassanak" - jegyezte meg Csidei Irén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!

Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk