szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn ülésezik, és bár kamatdöntő ülés a jegybanki menetrend szerint csupán három hét múlva lesz, magyarországi pénzügyi elemzők kamatemelést várnak a tanácstól a forint "lejtmenete" miatt.

A Monetáris Tanács hétfőn - mint rendszerint minden hónap első ülésén - áttekinti a magyar gazdaság általános helyzetét, a gazdasági fundamentumok alakulását. 
   
A pénzpiaci elemzők többsége úgy véli: nem kizárt, hogy a tagok foglalkoznak a jegybanki alapkamat szintjével és annak emeléséről határoznak. A magyarországi elemzők többsége 75, vagy 100 bázispontos emelést vár, mivel a legutóbbi 25 bázispontos jegybanki kamatemelés nem volt elegendő ahhoz, hogy megállítsa a forint árfolyamának gyengülését. 
    
Ezzel szemben az MTI által megkérdezett londoni befektetési szakemberek most nem várnak kamatemelést. Azt valószínűsítik, hogy az MNB legfőbb monetáris döntéshozó szerve egyelőre kivár, és hagyományos menetrendje szerint csupán július harmadik hetében tekinti majd át a forint körül kialakult helyzetet, és akkor egy határozott lépéssel növeli meg az alapkamatot.
    
Az MTI meg nem erősített információi szerint a monetáris tanácstagok az elmúlt héten már folyamatosan konzultáltak a jegybanki alapkamatról, illetve a forint árfolyamának kapcsolatáról, különösen azt követően, hogy a nemzeti valuta árfolyama átkerült az ingadozási sáv gyenge oldalára, és olykor 284 forint/euró árfolyam fölötti kurzust is mutatott.
    
A Monetáris Tanács legutóbb ez év június 19-én tartott kamatdöntő ülést, ekkor a testület 25 bázisponttal 6,25 százalékra emelte az alapkamatot. Ez azonban - mint ahogy az elmúlt napok eseményei bizonyították - nem győzte meg a befektetőket, és az akkori helyzethez képest tovább gyengült a forint árfolyama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban