szerző:
MTI

Kelet-Európában nem várható a 90-es évek végének ázsiai válságához hasonló, térségi szintű heveny fizetési krízishelyzet, de "V alakú", vagyis a meredek visszaesést követő, hasonlóan meredek fellendülés sem, mondták szerdán Londonban a Fitch Ratings vezető elemzői.

A legnagyobb európai hitelminősítő által a kelet-közép-európai kilátásokról rendezett szemináriumon Ed Parker, a cég feltörekvő európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója azt mondta: az egész kelet-európai térségre kiterjedő rendszerszintű, súlyos fizetési válsághelyzet azért sem valószínű, mert egyes országok - elsősorban is Csehország és Lengyelország - sokkal erősebb helyzetben vannak, mint például a baltiak. Emellett a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulásának megakadályozása szempontjából kritikus tényező a nemzetközi pénzügyi szervezetek "hatalmas tűzereje" és látható támogatási hajlandósága.

A Fitch várakozása szerint a térség egészének gazdasági teljesítménye az idén átlagosan 4,5 százalékkal esik, és jövőre is csak igen lanyha, 1,3 százalékos növekedés valószínű.

Magyarországra a hitelminősítő 2009 egészére a hivatalos előrejelzéssel jórészt egyező, 6,7 százalék körüli gazdasági visszaesést valószínűsít, és jövőre is még 1 százalékos GDP-mínuszt jósol.

A Fitch vezető elemzője szerint a térségben jövőre még "nem lesz az az érzet, hogy fellendülés van", a munkanélküliség még növekedni fog, a közfinanszírozási szektorok nyomás alatt maradnak, vagyis elhúzódó kiigazítási folyamat valószínű gyors fordulat helyett.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU pénzügyi támogatásának folytatódása, Parker igennel felelt, mondván: Magyarország folytatja a kiigazító gazdaságpolitikát, ami a külső támogatáshoz szükséges. A Fitch térségi igazgatója szerint a hitelminősítő azt is valószínűsíti, hogy az IMF kiterjeszti a Magyarországnak összeállított támogatási program határidejét, ha ez szükségesnek bizonyulna.

Arra a kérdésre, hogy a cég hitelkockázati szempontból negatív fejleménynek ítélné-e az esetleges előrehozott választásokat, Parker azt mondta: nem feltétlenül, mivel például ha a kormányprogram végrehajtása mögötti politikai konszenzus töredezni kezdene, és a "technokrata kormány" nem tudná átvinni intézkedési terveit, akkor jobb, ha egy erős kormány "jön be", amelyik kész a szükséges kemény döntések meghozatalára.

A Fitch igazgatója azonban úgy vélte: jelenleg valójában minden pártnak megfelel, hogy a mostani "technokrata kormány" végezze el a költségvetés ellenőrzés alá vonásával járó "piszkos munka jelentős részét".

A Fitch szerdai londoni rendezvényén kiderült: a hallgatóságban jelenlévő elemzők jelentős része számít arra, hogy 2010-ben egy vagy több kelet-európai szuverén adós nem fizetővé válik.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre Parker az MTI-nek a rendezvény szünetében azt mondta: ő is lehetségesnek tartja a szuverén nem fizetővé válást a tágabb térségben. Kiemelte: a Fitch a régió országai közült háromra - Moldovára, Ukrajnára és Grúziára - mélyen spekulatív, "B" kategóriás, vagyis a befektetésre ajánlott alapszinttől legalább négy fokozattal elmaradó adóskockázati besorolásokat tart érvényben.

Parker nem mondta kifejezetten, hogy a Fitch ezekben az országokban számít szuverén törlesztési leállásokra, de kijelentette: tekintettel a pénzügyi válság súlyosságára, "nem lenne meglepő", ha egyes országok hátralékba kerülnének.

A hitelminősítő feltörekvő európai besorolásokért felelős igazgatója "jelentősnek és növekvőnek" nevezte a lett valuta, a lat leértékelésének kockázatát, hozzátéve: ez volt az egyik oka annak, hogy a Fitch a lett szuverén besorolást az elmúlt két évben négy fokozattal rontotta. Jóllehet valószínű, hogy Lettország megkapja az IMF/EU-támogatás következő részletét, azonban ez sem fogja megszüntetni az árfolyamrendszerre nehezedő, lefelé ható nyomást, tekintettel a recesszió súlyosságára és a piaci bizalomvesztésből eredő, "önmegvalósító" folyamatokra, mondta Parker.

Lettországra két nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch mellett a Standard & Poor's is - befektetési kategória alatti, magas hozamú szuverén adósbesorolást tart érvényben, "BB plusz" szinten. Az EU-ban csak két országnak van spekulatív hitelminősítői osztályzata; a másik Románia, amelyet a két cég ugyancsak "BB plusz" besorolással listáz.

A Standard & Poor's éppen e hét elején vette további leminősítés valószínűségére utaló negatív megfigyelés alá Lettország szuverén adóskockázati besorolását, ugyancsak a lett valutára nehezedő, a cég szerint egyre erősebb nyomásra hivatkozva.

Az S&P a negatív megfigyelés bejelentéséhez fűzött elemzésében szintén úgy vélekedett, hogy jelentősen nőtt az árfolyam kiigazításának valószínűsége a következő néhány hónapban.

A Fitch Ratings múlt heti londoni elemzésében azt írta, hogy "súlyosan negatív" hitelkockázati fejlemény lenne a lett valuta leértékelése, mivel Lettország külső adóssága magas, 2008 végén a hazai össztermék (GDP) 128 százaléka volt, és a bankrendszer által kihelyezett hitelállomány 90 százaléka is devizaalapú.

Nagy londoni elemző házak térségi járványveszélytől ugyanakkor nem tartanak egy esetleges lett valutaleértékelés nyomán.

A 4cast nevű londoni gazdaságkutató cég elemzői a minap annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a többi közép-kelet-európai gazdaság teljesen különbözik a baltiaktól, semmilyen fundamentális kapcsolat nincs a két térség között, még a bankszektorok közti átfedés is nagyon csekély.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Simor: nagyon kockázatos lenne kamatot csökkenteni

A monetáris lazítás a jelenlegi helyzetben nagyon kockázatos, tovább mélyítheti a recessziót, a monetáris politika mozgástere korlátozott - szögezte le Simor András jegybankelnök az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának szerdai ülésén.

hvg.hu Gazdaság

GKI: őszre már túl lehetünk a mélyponton

Az idei II-III. negyedévben várható a recesszió mélypontja, az innen való elmozdulás azonban nem lesz olyan látványos, mint a visszaesés volt – állítja a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

MTI Gazdaság

A GDP 6,1 százalékkal csökkent az első félévben

A bruttó hazai termék (GDP) 2009. I. negyedévében – naptári hatás kiszűrésével – 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden részletes adatai alapján.

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Szakértő: a gyorsaság és az együttműködés a kibervédelem alapja

Szakértő: a gyorsaság és az együttműködés a kibervédelem alapja