szerző:
MTI

A monetáris lazítás a jelenlegi helyzetben nagyon kockázatos, tovább mélyítheti a recessziót, a monetáris politika mozgástere korlátozott - szögezte le Simor András jegybankelnök az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának szerdai ülésén.

Az idén még mély recesszió lesz Magyarországon, 2010 a stabilizálódás éve lesz, és ezt követően indulhat meg a növekedés - fejtette ki Simor András jegybankelnök az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén. Bár az MNB érzi a gazdasági szereplők kamatcsökkentési igényét, erre csak akkor van mód, ha a kockázati megítélés javul, stabilizálódik és nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer biztonságát. Simor András szerint a banki hitelezési aktivitás növelésére a monetáris politikának nincs igazán befolyása, mivel a bankok nem a likviditáshiány miatt nem hiteleznek, hanem azért, mert saját forrásból próbálnak egyre inkább kihelyezni.

A jegybankelnök emellett hangsúlyozta: a magyar gazdaság továbbra is nagyon sebezhető, amin rövid távon nehéz javítani. Az államadósság hosszabb távon is viszonylag magas marad, az állampapírpiac továbbra sem működik kielégítően és Magyarország kockázati felára a legmagasabb a régióban - mondta Simor András. A kormány intézkedései rövid távon megemelik ugyan az inflációt, de eltekintve ezek hatásától a fogyasztói árak éves növekedési üteme középtávon a 3 százalékos cél alatt marad. A legutóbbi és a tervezett kormányintézkedések azonban hosszabb távon hozzájárulnak a GDP arányos államadósság csökkenéséhez is, ami javíthatja az ország kockázati megítélését - tette hozzá a jegybankelnök.

Simor András aláhúzta: a monetáris lazítás azért is kockázatos lenne Magyarországon, mert igen jelentős a hazai magánszektor felhalmozott devizaadóssága, ezen belül is a lakosság devizahitel állománya. Ha egy esetleges kamatcsökkentés után a forint árfolyama meggyengülne, akkor a lakosság devizaterhei megemelkednének - mutatott rá.

A jegybank elnöke arról is szólt, hogy jelenleg Magyarország kockázati megítélése kedvezőtlen, olyan országokkal került egy csoportba a kockázatok tekintetében, mint Kolumbia, Mexikó, Brazília, Dél-Afrika, Románia, vagy Horvátország, ahol nagyjából ugyanakkora a jegybanki alapkamat, mint Magyarországon.

Az elnök szerint Magyarországon az a helyzet állt elő, hogy a fiskális mozgástér is korlátozott, az egyensúly-javító intézkedések ellenére az államháztartás nem tud anticiklikus politikát folytatni, átmenetileg az államháztartásban tett intézkedések még mélyítik is a hazai recessziót, hisz a költségvetés visszafogja beruházásait.

Az elnök aláhúzta: nem igaz az, hogy a magyar bankrendszer külföldi tulajdonosai forrást vontak volna ki a hazai pénzintézetekből. A bankrendszer hitelezésének korlátait jelenleg nem a likviditás szűke, hanem a kedvezőtlen gazdasági kilátások és a kockázatvállalási hajlandóság visszaesése jelentik - húzta alá.

A fideszes honatyák, köztük Mádi László és Babák Mihály is arról szólt, hogy a túl magas kamatszint visszafogja a hazai vállalkozások hitelfelvételét, illetve azt kérdezték, az MNB milyen módon tudja segíteni a vállalkozások hitelellátását.

Király Júlia, az MNB alelnöke elmondta: a magyarországi bankok jelenleg nem likviditási problémával néznek szembe, hanem a kockázatvállalási hajlandóságuk jelentősen csökkent, és a külföldi forrásokhoz való hozzájutásukban is jelentkezik Magyarország magas kockázati felára.

Simor András kiemelte: míg a magyarországi bankrendszerben 100 betétként elhelyezett forintra átlagban 150 hitelként kihelyezett forint jut, addig a közép-kelet-európai országok átlagában ez a betét/hitel mutató 100/110, ebből is látszik, hogy a magyar bankrendszer külföldi forrásokból finanszírozza hitelkihelyezését - emelte ki.

Király Júlia elmondta: az IMF-hitelkeretből a nemzeti bankon keresztül a Magyar Fejlesztési Bank is kapott forrást abból a célból, hogy a Garantiqa Zrt. által adott hitelgaranciával kiegészítve a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását segítse.

Kovács Tibor (MSZP) azt kérdezte, hogy még mindig helyesnek tartja-e a jegybank vezetése a tavaly októberi 3 százalékpontos jegybanki alapkamat-emelést, illetve felvetette, hogy most is túl magas a magyarországi hitelezésben a reálkamat, ezt a vállalkozások a tevékenységükből nem tudják kitermelni. Molnár Albert (MSZP) pedig arról szólt, hogy most is érdemesebb devizában eladósodni a magas forinthitel kamatok miatt.

Király Júlia elmondta: az újonnan felvett hitelek tekintetében 50 százalékos arányt mutattak a forintkölcsönök.

Simor András szerint az MNB vezetése továbbra is helyesnek ítéli a múlt év őszi 3 százalékpontos kamatemelést, mert annak révén az akkoriban jelentősen gyengülő forint árfolyama erősödött.

Egy másik kérdésre, hogy az elnök szerint mikorra várható az ország euróövezethez való csatlakozása, Simor András elmondta: egy olyan időszakban, amikor válság van, és volatilisen alakul a forint árfolyama, kockázatos lenne bármilyen dátumot meghatározni az euró bevezetésére.

Babák Mihály (Fidesz) egy másik felvetésére, hogy az IMF-fel megtárgyalt intézkedéscsomagban a jegybank javasolta-e a vagyonadó bevezetését, Simor András azt válaszolta: nem a jegybank állította össze az intézkedéscsomagot, az MNB nincs arra kompetenciája, hogy megítélje, kell-e vagyonadó. Az kétségtelen, hogy az MNB már régóta amellett érvel, hogy csökkenteni kel az országban az élőmunkára rakodó terheket - hangoztatta az MNB elnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

MNB: kamatcsökkentéshez a kockázati megítélés tartós javulása kell

Az alapkamat csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a kockázati megítélés javulása tartósnak bizonyul és a monetáris kondíciók lazítása nem veszélyezteti a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitását és a tőkeáramlások folytonosságát – fogalmaz a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a hétfői kamatdöntés indoklásában. A testület változatlanul 9,5 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

MTI Gazdaság

Simor Surányinak is válaszolt a mai kamatdöntés után

A jegybank hosszabb ideje szorgalmaz egy érezhető, a béreket és járulékokat érintő adócsökkentést, mert a jelenlegi bérterhek miatt versenyhátrányban van Magyarország - mondta Simor, aki szerint a kormány végre elindult ebbe az irányba.

hvg.hu Gazdaság

Minek kell az OTP-nek EBRD-segítség, ha annyira erős?

Miért kell EBRD-segítség a magyarországi bankoknak? Jó ötlet a jól működő vállalatoknak támogatott hitelt nyújtani? Aggódni kell a régiós országok válságkezelése miatt? Segítene a gyors eurócsatlakozás? Manfred Schepers, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke a magyarországi bankok helyzetét, a még fennálló kockázatokat, valamint az ország válságkezelését és az utóbbi időben ezzel kapcsolatban elhangzott javaslatokat, kritikákat kommentálta a hvg.hu-nak.

MTI Gazdaság

A piac normalizálódását jelzik az euróövezeti bankközi kamatok

Nem új vészt jeleznek, éppen ellenkezőleg, a piac normalizálódását illusztrálja az euróövezeti bankközi kamatok folyamatos emelkedése az elmúlt hat munkanapon, továbbá azt a várakozást is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) a legközelebbi kamatértekezletén, június elején nem siet folytatni a kamatcsökkentést.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: az MNB nyáron teszteli kamatvágással a piacot

A magyarországi recesszió miatt és a kormány reformjai révén akár már a jövő hónapban újrakezdődhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa, vélekedtek egyes londoni feltörekvő piaci elemzők, más vélemények szerint ugyanakkor az idei év egészében még nem várható lendületes pénzügypolitikai enyhítés.

hvg.hu Gazdaság

Simor: a bankok nem azért nem hiteleznek, mert nincs pénz

Véget ért a bankszektor aranykora. A magas profitok időszaka a válság elmúltával sem tér már vissza. A szabályozás szigorodik, megnő a felügyeleti kontroll, felértékelődik a hatékonyság és a minőség szerepe, csökken a kockázatvállalási hajlandóság - hangzott el a Figyelő által rendezett Első Bankárkonferencián.

Most számolják újra a győri szavazatokat

Most számolják újra a győri szavazatokat

Halottá nyilvánították, nem tud hazatérni egy magyar férfi Amerikából

Halottá nyilvánították, nem tud hazatérni egy magyar férfi Amerikából

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Évtizedek óta nem volt annyi halálos baleset az utakon, mint most

Évtizedek óta nem volt annyi halálos baleset az utakon, mint most

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot