szerző:
hvg.hu

A múlt héten tovább folytatódott az optimista hangulatú kereskedés: a feltörekvő piacok – követve a fejlett tőzsdéket – erősödtek, az állampapír-piaci hozamok csökkentek, a régiós devizák pedig dinamikusan erősödtek. Mindez a fejlett gazdaságok javuló makrogazdasági mutatóinak köszönhető. Bár neves szakemberek komoly kockázatokra és a válság elhúzódására figyelmeztetnek, a piaci folyamatok azt mutatják, hogy a befektetők többsége mégis a gyors kilábalásban bízik. Mire figyeljünk a héten?

Nouriel Roubini, neves amerikai közgazdász, valamint Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed volt elnöke is komoly kockázatokra, a válság elhúzódására hívták fel a figyelmet, a befektetők azonban – legalábbis egyelőre –, úgy tűnik, nem hallották meg szavaikat. Tovább vették a részvényeket, valamint a kockázatos eszközöket, ami a dollár erőteljes gyengülését okozta. Közben tovább folyik az elméleti vita a világgazdaság helyzetéről és a várható trendekről, de a piacok tovább menetelnek, egyértelmű tanújelét adva annak, hogy a befektetők többsége bízik a gyors kilábalásban. Ennél azonban kissé árnyaltabb a kép, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a monetáris feltételek a fejlett világban soha nem látott lazaságot mutatnak, azaz a piaci mozgásokat erősen befolyásolja, hogy a pénz ára (a kamat) rendkívül alacsony világszerte. Kivéve talán Magyarországot.

Devizapiac

Az EUR/USD – ahogy vártuk – kilőtt az 1,50-es szint irányába, miután a korábbi kereskedési sávból kitört a jegyzés.
A hetes árfolyamingadozás (volatilitás) továbbra sem kiugróan magas, miközben a jegyzés egyértelműen az 1,50-es szint irányába tart. Ennek oka, hogy a befektetők a jó hangulatban a dollár helyett egyre inkább a kockázatosabb befektetetési eszközöket részesítik előnyben. A figyelem természetesen nemcsak a feltörekvő devizákra, hanem az árupiaci termékekre (a színes- és nemesfémek, olaj, egyes mezőgazdasági termékek) is kiterjed, egyes esetekben kiugró áremelkedést generálva. Mivel ezeknek a termékeknek egyidejű erősödése nem indokolható egyazon logika alapján (az arany erősen emelkedő infláció mellett jó befektetési eszköz, míg részvények csökkenő inflációs környezetben jelentenek jó befektetési lehetőséget), csakis arra következtethetünk, hogy a meglepően magas likviditás repíti egyre magasabbra az árakat, árfolyamokat.

Ezt önmagában még nem nevezhetjük piaci anomáliának, de biztos, hogy hosszú távon nem fenntarthatóak az árak mára kialakult egymáshoz viszonyított arányai. Nehezen lehetne megmondani, hogy milyen módon térnek vissza az árak a reálishoz jobban közelítő szintekhez, de talán ma még nem is ez az igazi kérdés, hanem az, hogy meddig tartja fenn a likviditás a mai trendeket. Ma úgy látjuk, hogy még nem jött el e korrekció ideje, a trendek tehát tovább menetelnek az egyre növekvő árak, árfolyamok irányába.

Így tehát az EUR/USD eléri az 1,50-es szintet, ami arra is elég lehet, hogy a forint meghaladja az euróval szemben a 270-es szintet – feltéve, hogy a lengyel gazdasággal kapcsolatos aggodalmak nem gyengítik ismét a forint pozícióit, mint az előfordult az elmúlt egy-két hétben.Mint az ábra is mutatja, a forint a vezető devizákkal szemben oldalazott az elmúlt időszakban. Ebben a helyzetben tehát az a kérdés, hogy a korábbi emelkedés után trendfordulót látunk, vagy éppen csak erőgyűjtést a további erősödéshez. Nos, amennyiben marad az optimista hangulat – a globális makrogazdasági helyzet ellenére is – erősödhet a forint. Mivel azonban hosszú távon nem tartható olyan árfolyam és trend, amit a reálgazdasági folyamtok nem indokolnak, később korrekció – azaz a forint gyengülése – következhet. Emiatt most úgy gondoljuk, hogy 270-es szint alatt fokozatos EUR/HUF vételi pozíciókat érdemes kiépíteni.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

Az USA tízéves állampapírhozam továbbra is 3,5 százalék alatt maradt, míg a tízéves német államkötvények hozama továbbra is 3,5-3,6 százalék között ingadozik. Tehát nincs érdemi változás: a deflációs környezet ellenére sem csökkennek a hozamok, mivel a befektetők továbbra sem bíznak abban, hogy a drámai mértékben felfutó kínálatot képes lesz hozamemelkedés nélkül felszívni a piac. Ez utóbbi miatt továbbra sem javasoljuk a fejlett piaci kötvények vételét.

A hazai piacon ezzel szemben tovább folytatódott a hozamok csökkenése. Sőt, a múlt heti aukciókon rég nem látott érdeklődést tanúsítottak a befektetők. Mára tehát nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak a korábbi intézkedések (visszavásárlási aukciók, új kibocsátások felfüggesztése stb.) tartja fenn a piacot, hanem a valós piaci kereslet is. Szerencsére a lengyel állampapír aukciók körüli problémák (a lengyel folyó fizetési mérleg „elszállása” miatt bizalmatlanok a befektetők) nem okoztak problémákat, sőt, a térségben kötvényeket kereső befektetők egy része a magyar piacon keres befektetési lehetőséget.


Korábban nem voltunk optimisták a hazai kötvénypiac várható trendjeivel kapcsolatban, kisebb korrekciót vártunk. Ebben azonban, be kell ismernünk, tévedtünk. Az általános piaci hangulat ugyanis továbbra is kedvez a piac ezen szegmensének. Tévedésünk alól némileg mentséget jelent, hogy az általunk javasolt rövid kötvények hozama is jelentősen csökkent. A jövőt illetően azonban továbbra sem csökkent aggodalmunk, sőt, egy esetleges korrekcióban még nagyobb hozamemelkedésre számítunk – ahonnan viszont nagyobbat lehet esni. Így továbbra is rövid állampapírok tartását javasoljuk.

Részvénypiac (Oldaltörés)

A nemzetközi folyamatok itt mutatták meg leginkább, hogy mennyire felemás a helyzet. A makrogazdasági adatok javulása ellenére ugyanis – és annak ellenére, hogy a hivatalból nyilatkozók kötelező kincstári optimizmussal már a recesszió végét jelzik - még mindig recesszióban van a világgazdaság egésze. Sőt, Kína, és a távol-keleti országok, amelyek eddig némileg mentették a helyzetet, vállalataik nyereségének további jelentős csökkenéséről számolnak be, miközben Kína a hitelfelvétel szigorítását tervezi.

Persze, ahogy az állami költekezések felfutása sem, így az előbbi tényezők változása sem hat azonnal a gazdaság egészére - ráadásul a hatásokat csak utólag vagyunk képesek mérni -, így a tőzsdék emelkedése további csúcsokat hozhat. Ennek oka pedig egyértelműen az, hogy a fejlett piacokon a hitelek még mindig egyre olcsóbbak, ami rendkívüli likviditást biztosít, azaz folyamatosan újabb és újabb pénzek várnak befektetésre, amelyek az árak emelkedése irányába hatnak.

Jól látható tehát, hogy mi magunk sem tudjuk indokolni az árak emelkedését a fundamentumok olyan javulásával, ami egy fenntartható növekedést jelent, azonban a piac belső mechanizmusai mégis képesek lehetnek a ma uralkodó trendek fenntartására. Itt is az a helyzet azonban, mint a forinttal kapcsolatban: minél magasabbról fordul a piac, annál nagyobb lehet a későbbi korrekció mértéke. Ezért óvatosságra kell intenünk mindenkit, aki részvénybefektetésekben gondolkodik.

A hazai piac a nemzetközi trendekkel való szoros együttmozgás miatt ugyanezen ellentmondásokkal küzd. A BUX számára a korábbi emelkedésben még túl magas volt a 20 ezer pontos szint, de az elmúlt napokban minden hezitálás nélkül leküzdötte ezt a szintet, sőt ma már a tavaly őszi nagy zuhanás előtti értékeket láthatjuk.Látható, hogy az eső napokon alacsonyabb a forgalom, az emelkedésben rendre emelkedik a tőzsdén forgó részvények száma. Ebben több tényező is szerepet játszik; ténylegesen megjelentek új vevők a piacon, de talán még fontosabb, hogy a spekulánsok is egyre nagyobb tétekben „játszanak”, és a korábbi korrekcióban jelentős short pozíciók épültek ki, melyek zárása szintén jelentős forgalmat generált.

Mit várunk a továbbiakban? A BÉT a nemzetközi trendeket követi továbbra is, így nem kizárható a további emelkedés annak ellenére sem, hogy a fundamentumok nem indokolják az emelkedést. Ebben a helyzetben kizárólag spekulatív jellegű, rövid távú befektetéseket ajánlunk, melyekre ad hoc jellegüknél fogva értelemszerűen nem adunk ajánlást. A piac egésze tekintetében a stratégiai befektetési időtávon gondolkodó befektetők számára kivárást ajánlunk.


Ajánlás
Devizapiac:
EUR/USD:
Vétel: 1,46 alatt
Eladás: 1,49 körül
EUR/HUF:
Fokozatos vétel: 270 alatt
Eladás: 276 fölött
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
USA részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Orosz részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Egyéb feltörekvők: meglévő részvények eladása, kivárás
Hazai részvénypiac:
Meglévő részvények eladása, kivárás, kizárólag spekulatív befektetések
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: eladás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Vészes előrejelzés: a csalódások évadja jön a befektetési piacokon

Sokan abban reménykednek, hogy a világgazdaság gyorsan talpra áll a pénzügyi válságból. De kár álmokat kergetni, mert a tőzsdei szárnyalás legkésőbb jövő év elején véget ér, és a túlzott optimizmust időszakát a csalódások hónapjai válthatják fel. Legalább is ezt jósolja a Generali Alapkezelő elemzője.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok szeptember közepére

Az alapvető piaci viszonyokban még mindig nem következett be érdemi változás. Az indexek, árak, árfolyamok folyamatos változása továbbra sem trendszerű, ennek ellenére vannak már jelek, amelyek azt mutatják, hogy készülőben van egy minden piacra kiterjedő alapvető változás. Mire figyeljünk a héten?

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

A tátrai hegyimentők szerint "nagyon valószínű", hogy a másik barlangász sem él már

A tátrai hegyimentők szerint "nagyon valószínű", hogy a másik barlangász sem él már