szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A faktoringforgalom Magyarországon 2008-ban elérte a 816 milliárd forintot, amivel csupán a potenciális piac 0,4 százalékát fedte le, a PricewaterhouseCoopers szerint még bőven van növekedési lehetőség ezen a piacon.

A könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég szerdán közzétett tanulmánya szerint a faktoringpiac növekedési dinamikája tavaly megtört, amiben szerepet játszott a hitelválság. Tavaly mindössze 3 százalékkal volt nagyobb a faktoringforgalom 2007-hez képest, 2009-ben pedig várhatóan stagnálni vagy enyhén csökkeni fog.

A PricewaterhouseCoopers hangsúlyozza, hogy a faktoring, szemben a köztudatban tévesen elterjedt nézettel, nem a lejárt, rossz követelések menedzselését jelenti, hanem a le nem járt, még nem esedékes követelések faktortársaságnak való eladását. Az ügyletben a faktortársaság a szállító által a vevő részére kiállított számlákat megveszi, ezáltal a szállító azonnal pénzt kap, még a kiállított számla esedékessége előtt.

A faktoring főként a kis- és középvállalkozások alternatív finanszírozási forrása. Előnyös lehet a faktoring az újonnan alakuló társaságok számára, ugyanis ezek a cégek általában nem jutnak könnyen forráshoz. A faktoring azért jó megoldás, mert már teljesített szolgáltatást finanszíroznak vele.

Gyakran hasonlítják a pénzügyi lízinget a faktoringhoz, de amíg a pénzügyi lízing a beruházási hitel alternatív finanszírozási formája, addig a faktoring a folyószámlahitelé.

A könyvvizsgáló cég arra is rávilágít, hogy a jogszabályi környezet még számos ponton hiányos, a faktoringnak például egyelőre hivatalos definíciója sem létezik, továbbá nincs egyértelműen szabályozva a faktoring számviteli elszámolása sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Elindult a Holdra a kínai szonda

Elindult a Holdra a kínai szonda