szerző:
hvg.hu

Az eurózóna túlzott eladósodottsága jelenti az egyik legnagyobb fenyegetettséget a globális kilábalásra – állapítja meg a Wall Street Journal (WSJ).

Az amerikai napilap az eurózóna tagjainak felhalmozott hatalmas adósságállományát elemezve rámutat: egyes európai országok – Görögország, Olaszország és Belgium – adóssága már eléri a bruttó hazai össztermékük (GDP) 100 százalékát, másoké 2010-re éri el ezt a szintet. Az eurózónában 2010-ben a GDP arányos adósságállomány 7 százalék fölött lesz. Az Európai Bizottság már most jelezte, hogy a tagállamok 2013-ra vigyék le az adósságszintjüket az EU által megkövetelt 3 százalékos szint alá. A legnagyobb adósok közül Írország és Spanyolország adókat emelt és költségcsökkentéseket jelentett be, de Görögország új kormánya csak annyit ígért, hogy a következő évben 12,7 százalékról 9,3 százalékra csökkenti a kiadásait, nagyrészt egyszeri adóemeléssel – amellyel egyébként az Európai Bizottság rosszallását is kivívta magának.

A gond ott van – állapítja meg a WSJ –, hogy senki sem tudja, hogy milyen gyorsan kell majd az államoknak lecsökkenteniük a hiányt annak érdekében, hogy megtarthassák a piacok támogatását. Az államadósságokat egyelőre a központi bankokon keresztül állami alapok által finanszírozzák mesterségesen. Az Európai Központi Bank (EKB) azonban egyre inkább a támogatások visszavonásán gondolkodik, ami a kötvények hozamának – várhatóan meredek – emelkedését vonhatja maga után.

© IMF/Questor


Továbbá, ha az európai jegybank a következő évben egy erős német és francia gazdasági növekedés miatt kamatemelésre kényszerül, akkor az a perifériák egyébként sem könnyű helyzetét tovább nehezítheti.

A WSJ cikke emellett arra is rámutat, hogy a kibocsátott államkötvények 2010-ben várhatóan rekord méreteket öltenek. A Morgan Stanley becslése szerint a következő évben globálisan kibocsátandó államkötvények 16 százalékát az USA, 11 százalékát az eurózóna és 26 százalékát az Egyesült Királyság fogja jegyezni.

Ha a hozamok túl gyorsan emelkednek, akkor az adósságok fenntarthatatlanná válnak – figyelmeztet a lap. Középtávon a legtöbb országnak gyors növekedést kellene produkálnia. Sőt addig kéne visszaszorítaniuk az államadósságot, mielőtt a második világháború utáni demográfiai robbanás generációjának nyugdíjba vonulása miatt hatalmas szociális kiadásokkal szembesülnének. Elméletileg az emelkedő hozamokon keresztül a piacok fegyelmező hatással lehetnek a csökönyös kormányokra. Ám a leértékelés hagyományos biztonsági szelepe nélkül a megválasztott politikusoktól alighanem túlzás volna elvárni, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyeket a munkabérek leértékelésével és a visszaeső életszínvonallal a versenyképesség visszaállítása megkívánna – érvel a WSJ.

A politikusok kemény intézkedésekre általában csak krízisre válaszolva hajlandóak. Az Európai Bizottságnak viszont nincs elég befolyása, hogy fegyelmezett gazdálkodásra kikényszerítse a tagokat. A WSJ szerint a piac egyelőre arra számít, hogy ha az egyik tagállamot a befektetők megbüntetik, a többi a segítségére sietne. Persze a bajba jutott országok még az IMF-hez is fordulhatnának hitelért – mivel azonban ezzel nyíltan ismernék el a fizetésképtelenségüket, ez meglehetősen valószínűtlen szcenárió lenne. Akárhogy is, az eurózónának a válságból kivezető út megtalálása nagyobb kihívást jelenthet, mint maga a recesszió – summázza a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette