szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az M3 autópálya Nyíregyháza és 49. számú főút közti 34 kilométeres szakaszát 32 milliárd forintért a C-S-K-K 2009 konzorcium építheti meg. A konzorciumot a Colas Hungária Zrt. vezeti, a tagjai a Strabag Építő Zrt., a Közgép Zrt., valamint a Kelet-Út Kft. – jelentette be Galuska János, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási igazgatója.

A hat ajánlattevő közül kettő adott be érvényes ajánlatot, második helyen a Porr Építési Kft. állt 32,6 milliárd forinttal. A nyertes konzorcium jövő év december 15-ig készül el a munkával, az autópálya Vásárosnaményig tartó folytatására jelenleg folyik a közbeszerzési eljárás.

A közbeszerzésen a Poprastav a.s., valamint a Bilfinger vezette konzorcium nem pótolta a kiíró által jelzett hiányt, míg a Hídépítő Zrt., lejárt érvényességű nyilatkozatot is beadott, a Vegyépszer vezette konzorcium pedig a megfelelő szakemberek meglétét nem igazolta.

Az autópálya nettó 32 milliárd forintos építési költségéből 85 százalék az uniós támogatás, a többi hazai forrás. Az utóbbi évek legolcsóbb autópályája lesz ez a szakasz, a NIF Zrt. 40 milliárd forint fölé becsülte a költségeket. Az olcsóbb ár azonban változatlan műszaki tartalmat takar – mondta Galuska János. A nyertes konzorciummal február elején köti meg a szerződést a fejlesztő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!