szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok értékpapír felügyelete a SEC (Securities and Exchange Commission) csalással vádolta meg a Goldman Sachs & Co. bankot a "nem elsőrendű" (subprime) jelzáloghitel levelekre alapozott származékos befektetési eszközökkel kapcsolatban, a befektetők elől fontos információk elhallgatása és a tényleges helyzet hamis beállítása miatt.

A Goldman Sachs (GS) részvénye több mint 10 százalékkal gyengült a bejelentést követően. Magyar idő szerint péntek délután hatkor a Bloomberg szerint már 16 százalékkal zuhant a világ egyik legfontosabb pénzügyi papírja a börzén. Az S&P 500-as index bankrészvényeit összesítő index 3,6 százalékot veszített az értékéből a hír hatására.

A csalás vádja megrázta a piacokat: Az arany ára két százalékkal 1140 dollár alá, egy heti mélypontra, az WTI olaj ára 3,2 százalékkal 83 dollár alá, a Brent olaj ára 2,5 százalékkal 86 dollár alá esett, az euró pedig 1,50 alá, egészen 1,3481 dollárig gyengült. Csökkentek a tőzsdeindexek is, a DJIA-30 index egy százalékkal 11 100 pont alá, az S&P 500 index 1,6 százalékkal, az 1200 pontos határ alá esett.

A Világbank elnöke is a Goldmannál dolgozott
©

A világ egyik legbefolyásosabb bankja

A Goldman Sachs a világ egyik legbefolyásosabb bankja. A Világbank jelenlegi elnöke, Robert Zoellick is itt dolgozott például korábban. A Goldman vezetői közül számos washingtoni pénzügypolitikus került ki az elmúlt évek, évtizedek során. Fordítva is igaz: a politikából távozó személyiségek gyakran helyezkedtek el utóbb ennél a banknál.

A Bush-kormányzat alatt különösen erős volt a GS befolyása - ekkor Henry Paulson volt a pénzügyminiszter, aki korábban a Goldmannál dolgozott. A bank a demokraták körében is "népszerű", hiszen Bill Clinton idején is egy egykori GS-alkalmazott, Robert Rubin töltötte be egy ideig a pénzügyminiszteri posztot. Az Obama-adminisztráció hivatalba lépése után sem csökkent jelentősebben a cég súlya, éppen ezért lephette meg a piacokat a mostani vád, amely szerint a SEC fellépett a GS ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Százmillió dollárt is kaszálhat a Goldman Sachs vezére

A Goldman Sachs, a világ leggazdagabb befektetési bankja, akár 100 millió dolláros rekordprémiumot is fizethet vezérigazgatójának, annak ellenére, hogy Barack Obama amerikai elnök éppen a hasonló rekordösszegű kifizetések ellen indított harcot a közelmúltban – írja a Times.

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Meglódult az elektromosautó-piac Európában