szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországnak jövőre valószínűleg mindenképpen szüksége lesz a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) a magas finanszírozási igények miatt − vélekednek legújabb előrejelzéseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik a devizahiteles háztartások növekvő terhei és a várhatóan gyengülő külső kereslet miatt kettős mélypontú recessziót sem zárnak ki a magyar gazdaságban.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ a feltörekvő európai térségről pénteken kiadott negyedéves helyzetértékelésében úgy fogalmazott: "a magyar háztartások fizetik meg az árát annak", hogy az új kormány "megszakította a kapcsolatot" a valutaalappal.

A ház szerint ahogy növekszik a rossz hitelek aránya a forint gyengesége miatt, úgy nő a bankrendszerre nehezedő nyomás is. Jegybanki "vész-kamatemelések lehetségesek" ugyan, de valószínűségüket csökkenti, hogy az ilyen lépések "viszonylag sikertelenek voltak a múltban".

A Capital Economics londoni elemzői szerint a magas külső finanszírozási igény jó eséllyel végül rákényszeríti a magyar kormányt arra, hogy ismét kapcsolatba lépjen az IMF-fel, valamikor a jövő év vége felé, különösen abban az esetben, ha − amint azt a cég várja − az euróövezeti gazdaság lassul, és az eurózónás bankok is újabb nyomás alá kerülnek.

Egy másik nagy londoni gazdaságkutató cég, az Economist Intelligence Unit (EIU) − a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű elemző háza − októberre szóló, Londonban már pénteken hozzáférhetővé tett globális előrejelzésében ugyanerről azt írta: jóllehet a magyar kormány valószínűleg fenntartja a visszafogott költségvetési politikát, az IMF-segítség visszautasítása nyomán azonban a magyar gazdaság ki van téve a piac hangulati hullámzásainak, az a kormányzati remény pedig, hogy majd az EU-val előnyösebb támogatási megállapodásra lehet jutni, nem tűnik túlságosan megalapozottnak.

Az EU-val köthető külön egyezség lehetőségét más nagy citybeli cégek sem valószínűsítik. A JP Morgan bankcsoport londoni feltörekvő piaci elemzőinek legutóbbi térségi helyzetértékelése szerint az EU valószínűleg ragaszkodni fog ahhoz, hogy Magyarország folytassa az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal. A JP Morgan szerint ugyanis az IMF felügyeleti infrastruktúrája szükséges a Fidesz gazdaságpolitikájának hitelessé tételéhez.

Ugyanerre a következtetésre jutottak legutóbbi felzárkózó piaci prognózisukban a BNP Paribas bankcsoport befektetési elemzői. A ház szerint ha Magyarország külső segítségre szorul − például abban az esetben, ha a kötvényhozamok túlságosan megemelkednek és a forint túlzott mértékben gyengül −, a Nemzetközi Valutaalapot "nem lehetne megkerülni, mivel az EU nem folyósítana pénzt az IMF bevonása nélkül". 

A Capital Economics a pénteken kiadott új térségi prognózisban a magyar növekedési kilátásokról azt írta: mivel a háztartási devizahitelek forintértéke megugrott, és a gazdasági növekedés üteme valószínűleg nem lesz elégséges a foglalkoztatás érdemi növeléséhez, a fogyasztók várhatóan továbbra is "hatalmas nyomás alatt maradnak" a következő két évben.

A magyar gazdaság növekedésének hajtóereje így az export, amiben a gyengébb forint segíthet, ám mivel a globális kereslet gyenge, a Capital Economics elemzői szerint az eddigi exportlendület jövőre valószínűsíthetően lanyhul. Mindezt egybevetve a ház szakértői nem zárják ki a kettős mélypontú recesszió kialakulását a magyar gazdaságban.

A londoni elemzők az elmúlt egy hétben több olyan helyzetértékelést tett közzé, amelyek szerint szükségessé válhat az újabb egyezség az IMF-fel. A UBS bankcsoport londoni szakelemzőinek minapi befektetői tájékoztatóján például elhangzott, hogy − a korábbi évek 4-6 milliárd eurós átlagával szemben − 2011-2012-ben évente átlagosan több mint 8 milliárd eurónak megfelelő hazai és devizaadósság jár le, beleértve az IMF-nek és az EU-nak visszafizetendő juttatásokat.

Ebben a helyzetben ahhoz, hogy Magyarország elboldoguljon az IMF nélkül, a globális refinanszírozási környezetnek "nagyon-nagyon” támogatónak kell maradnia.  Ha ez nem így lesz, a hitelminősítők jelentős nyomás alá helyezhetik Magyarországot, potenciális adósosztályzati visszaminősítések formájában. A UBS londoni elemzői szerint ebben a környezetben értelmes dolog lenne, ha a magyar kormány visszaülne a tárgyalóasztalhoz az IMF-fel és az EU-val, és megpróbálna tető alá hozni egy elővigyázatossági megállapodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: az IMF nélkül is költségvetési fegyelem kell

Magyarországnak az adósság stabilizálásához újabb IMF-program nélkül is legalább olyan költségvetési megfontoltságot kell tanúsítania, mintha lenne megállapodása a valutaalappal − áll londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelésében, amely szerint hosszabb távra szóló költségvetési tervezés nélkül Magyarország elvesztheti hozzáférését a piaci finanszírozáshoz.

MTI Gazdaság

Nagy nyomás várható a hitelminősítőktől az IMF-program megújításáért

A hitelminősítők „nagy nyomása" várható legkésőbb az önkormányzati választások után annak érdekében, hogy a magyar kormány folytassa az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amihez valószínűleg az EU is ragaszkodni fog – vélekednek legfrissebb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI Gazdaság

Matolcsy: Magyarország nem kíván új IMF-kölcsönt felvenni

Magyarország októberben és novemberben lezárja a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az EU-val fennálló hitelszerződést, de új kölcsönszerződést nem kíván kötni − jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

WSJE: az IMF nem hagyja magára Görögországot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) semmiképpen sem hagyná csődbe jutni Görögországot, szükség esetén inkább további forrásokhoz juttatná – közölte a valutaalap egyik illetékese, akit a The Wall Street Journal Europe idézett.

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól