Drasztikusan drágulnak az élelmiszerek jövőre

Már drágulnak az élelmiszerek, holott a termelői árak drasztikus emelkedése várhatóan csak jövőre látszik meg igazán a bolti árcédulákon.

  • Kelemen Zoltán Kelemen Zoltán
Drasztikusan drágulnak az élelmiszerek jövőre

Egy kiló fehér kenyér 30 forinttal, ugyanannyi burgonya 75 forinttal lett drágább tavaly szeptember óta, legalábbis az egyik budapesti szupermarketben. Meglepetést sem a 274 forintra drágult kenyér, sem a most 174 forintos burgonya nem okozhat, hiszen az idei extrém időjárás miatt szinte mindegyik növénytermesztési, kertészeti ágazatban gyenge volt a termés. Mindeközben a világpiacon is emelkedtek az árak. „Első körben a gabona- és a növényolaj-alapanyagú termékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök, majd a takarmánydrágulás miatt az állati termékek ára nő” – jelezte előre a várható ütemezést Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója.

Termelői tej árusítása
Horváth Szabolcs

 Az agrártermékek termelőiár-szintje szeptemberben 24,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a növényieké 40,4 százalékkal, miközben az állattenyésztők produktumai csupán 4,3 százalékkal drágultak. A legkirívóbb a burgonya 70,3 százalékos árnövekedése, míg a gyümölcsöké – elsősorban az alma miatt – 47,9 százalék, a zöldségféléké 17,5 százalék volt. A Fehérvári úti vásárcsarnokban a legjobb minőségű alma kilóját december elején 450 forintért kínálták, míg egy éve a hasonló vételt meg lehetett úszni 320 forintból. A napraforgó drágulása is érzékelhető, hiszen a KSH szerint a júliusi – egyébként idei mélypontot jelentő – 349 forint után októberben már 440 forintba került az étolaj litere. Szakértők szerint a takarmányár-emelés hatásának az állati termékek termelői áraiban még csak ezt követően kell markánsan megjelennie, holott néhol a hús és a húskészítmények máris drágulnak: egy kiló tálcás sertéskaraj ára például a bő egy évvel ezelőtti 1649 forintról, kiszereléstől függően, 1889–2229 forintra nőtt az említett szupermarketben, a téliszalámi kilójáé pedig 4104-ről 4990 forintra.

 A növekvő élelmiszeráraktól azonban nem javult sem a húsipari cégek, sem a többi élelmiszer-iparos helyzete, legalábbis az iparági érdekvédelmi szervezet szerint. „Az ágazat belföldi átadási árai szeptemberben körülbelül ugyanazon a szinten álltak, mint egy éve” – mondta a HVG-nek Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke, aki egyben a nagyobb feldolgozók érdekeit védő Hússzövetségnek is első embere. Az ÉFOSZ adatai azt mutatják, hogy a húsipari termékek átadási árai is megegyeztek a 2009. szeptemberivel, egyedül a tejipari cégek tudtak 5–15 százalékos átadásiár-növekedést elérni a kereskedőknél. Csakhogy a tejfeldolgozóknak szeptemberben 22,5 százalékkal többet kellett fizetniük a felvásárolt nyers tejért, mint egy évvel korábban. A teljes élelmiszer-termékkör inflációja gyorsul: májusban még mínuszt mutatott a statisztika, augusztusban azonban már 3,7 százalékkal, szeptemberben 3,9, októberben pedig 5,3 százalékkal haladták meg az átlagos árak az egy évvel korábbit. Ennek oka az ÉFOSZ-elnök szerint a gyenge forint melletti import, illetve a kereskedők esetleges árrésemelése lehetett.

 Kérdés, vajon a fogyasztásra, illetve az élelmiszer-ipari cégekre hogyan hatnak az év második felében meglódult nemzetközi mezőgazdasági alapanyagárak, amelyek az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) elemzése szerint már a 2008-as szint közelébe, 28 havi csúcsra lökték fel a szervezet globális élelmiszerár-indexét (lásd grafikonunkat). Szakértők szerint a nyersanyagárak emelkedése az importalapanyagból készülő termékeknél, mint például a kávé, a kakaó – amelynek ára hétfőn három és fél havi csúcsra emelkedett a londoni határidős piacon –, erőteljesebben érvényesülhet, különösen akkor, ha a forint tartósan gyengének bizonyul. Drágításra sarkallja a kereskedelmi láncokat az is, hogy a kormány összességében 30 milliárd forintos különadót vetett ki rájuk. Mindamellett Szabó azt valószínűsíti, hogy a láncok nem elsősorban a fogyasztókkal, hanem inkább a beszállítókkal fizettetik meg a különadókat.

Ha ezek a jóslatok beválnak, az agrárgazdaság teljesítményéről szóló jelentés – amelyet a szaktárca minden évben az Országgyűlés elé terjeszt – élelmiszeriparról szóló része jövőre kisebb meglepetést kelt majd, mint a nemrég elkészült tavalyi. Abban ugyanis az áll, hogy az élelmiszeripar a 2008-as 7 milliárd forint veszteség után az elmúlt évben 53 milliárd forintos nyereséget ért el. Az adat még szakmai körökben is meglepetést keltett. „A 2009-es eredményjavulásban egyértelműen az alapanyagköltségek mérséklődése játszotta a legnagyobb szerepet” – mondta a HVG-nek Udovecz Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója. Ez részben a piacon egyébként is jellemző árcsökkenésnek tulajdonítható, részben annak, hogy a termelők és a felvásárlók között zajló csatát 2009-ben az utóbbiak nyerték meg – állítja. Ebből nagyjából már következik is, hogy az idei, illetve vélhetően a jövő évi eredmény elmarad majd a 2009-estől.

 Nem kell ünnepelni a tavalyi eredményjavulást sem – teszik hozzá a szakértők. Annak szerkezete ugyanis nem arra utal, hogy stabilizálódott volna az élelmiszeripar helyzete, amitől az agrártermelők azt remélhetnék, hogy a hazai ipar hosszabb távon biztos felvásárló maradhat. Az AKI adatai szerint az eredményjavulás jórészt a veszteségek mérséklésének, illetve minimális eredménnyé alakításának tudható be.

A baromfiszektor például az előző évi csaknem 13 milliárd forintos veszteségét csökkentette 2,8 milliárdra, a húsfeldolgozók 5,6 milliárd forintos veszteségből fordultak 1,3 milliárd forintos nyereségbe (lásd táblázatunkat). A nagy dobás a keményítőgyártók – egy-két kisebb vállalkozáson kívül főleg a szabadegyházi Hungrana Zrt. – nevéhez fűződik, amelyek a 2008-as minimális veszteség után tavaly 12,6 milliárd forint eredményt könyvelhettek el. Tartja magát a – Bunge Zrt. egyeduralmával szintén egyszereplős – növényolajipar is, amely 16,3 milliárd forintra növelte már 2008-ban is jelentős eredményét.

Ezekből az adatokból is látszik, hogy a hagyományosnak tekinthető iparágak – a hús- és baromfi-feldolgozás – inkább veszteségeik mérséklésével járultak hozzá az ágazati összteljesítményhez, míg a szintén nagy agráralapanyag-felvásárló tejipar erre sem volt képes, és tovább növelte veszteségét. Nem túl biztató ugyanakkor, hogy az eredményüket javító ágazatokban a jövedelmezőség javulását az alapanyagárak csökkenésén kívül különböző takarékossági intézkedésekkel, például beruházások elhalasztásával érték el. Utóbbi azt jelenti, hogy versenyképességi hátrányuk nem csökkent.

KELEMEN ZOLTÁN