szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Angolul is nyilvánosságra hozta a tervezett strukturális reformokat a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormany.hu internetes oldalon hétfőn.

A 35 oldalas dokumentum tartalmazza a Széll Kálmán Terv intézkedéseit, ezen túl részletesen ismerteti, hogy az egyes területeken hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet. Átfogóan bemutatja be a munka világában, a közösségi közlekedésben, a nyugdíjrendszerben és a gyógyszerkasszánál kialakult állapotokat és az erre adandó kormányzati válaszokat. Bemutatja a dokumentum azt is, hogy miképp alakulna a helyzet az egyes területeken a tervezett reformlépések nélkül.

A program összegzése megállapítja, hogy az államadósság 2010-ig 21791 milliárd forintra nőtt, meghaladva a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát. A magas államadósság miatt Magyarországot kockázatosnak tartják a pénzügyi piacok, így a befektetők csak kockázati felárral hajlandóak finanszírozni az adósságot. A kamatköltségek 1050-1100 milliárd forint között mozognak évente, 1,5-2,0 százalékkal emelve a GDP-hez viszonyított hiányt, az EU-átlagához viszonyítva. A magyar kormány az államadósságot 2012-ben a GDP 2,5 százalékára, 2013-ban 2,2, és 2014-ben 1,9 százalékára csökkenti.

A felülvizsgált makrogazdasági növekedési pálya mellett - amely a már meghozott intézkedések hatását tartalmazza - a kiigazítási szükséglet 2012-ben 500 milliárd, a 2013-2015 időszakban évi 900 milliárd forint lesz. A hiánycél tartásán túl átfogó intézkedéseket kell hozni a munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedés ösztönzésére és a magyar gazdaság versenyképességének növelésére. A közszféra reformja különösen azokon a területeken szükséges, ahol a kormányzati kiadások magasak, illetve ahol - nemzetközi összehasonlításban - a rendelkezésre álló forrásokat alacsony hatékonysággal használják - állapítja meg a dokumentum.

A 2008 őszén kirobban globális válságra válaszul Magyarország számos intézkedést hozott a költségvetési egyensúly javítására, miközben korlátozta a hazai keresletet és a gazdasági növekedést. Ezek az intézkedések részben egyszeri hatásúak voltak - az adott évre korlátozódtak - míg más, hosszú távú hatásokkal járó intézkedések szerkezetátalakító jellegűnek minősülnek. Ugyanakkor más intézkedések nem bizonyultak hatékonynak a közszféra egésze szempontjából, így például az önkormányzati támogatások mérséklése magasabb önkormányzati hitelfelvételhez vezetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!