szerző:
MTI

Az euróövezeti szuverén adósságválság körüli "óriási bizonytalanságok" ellenére tavaly "meglepően kevés" vállalat ment csődbe világszerte, ám az idei kilátások borúsabbak - közölte csütörtökön összeállított éves globális összesítésében a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett éves elemzése szerint a cég által adóskockázati osztályzattal ellátott vállalatok közül 2011-ben mindössze 35 vált törlesztésképtelenné, összesen 36 milliárd dollár adóssággal; ez négyéves mélypont. A ház szakelemzői szerint a vállalati csődök "szerény" tavalyi számát a  bőséges likviditás és az alacsony kamatok magyarázták.

Tavaly különösen a globális közlekedési szektor vállalatai szenvedtek: ebben az ágazatban hét cégadós került törlesztési hátralékba, köztük olyan óriások, mint az American Airlines. Területi kimutatásban a vállalati csődök Észak-Amerikára koncentrálódtak: a Moody's besorolási listáján szereplő cégek közül 25 észak-amerikai vállalati adós vált nem törlesztővé 2011 egészében, összesen 26 milliárd dollár adóssággal.

A többi tíz hátralékos cég mindegyike európai; ezek törlesztési leállásai összesen 10 milliárd dollárnak megfelelő adósságot érintettek tavaly - áll a hitelminősítő csütörtöki felmérésében. A kedvező 2011-es start után azonban a tavalyi második félév már viharosabbá vált: Görögország "az államcsőd közelében egyensúlyozott", és a Moody's ekkor rontotta az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" szuverén adósosztályzatának kilátását is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra - hangsúlyozza az elemzés.

A hitelminősítő szerint a romló környezetet mutatta, hogy az úgynevezett negyedéves besorolási eltolódás a tavalyi utolsó három hónapban mínusz 5,1 százalékra esett az előző negyedévi mínusz 2,6 százalékról. Ezt a vállalati adósminőségi mérőszámot a Moody's úgy képzi, hogy kiszámítja az általa leminősített cégadósok arányát az osztályzattal ellátott összes vállalaton belül, és ezt kivonja a felminősített vállalatok arányából. A Moody's csütörtöki londoni elemzése szerint a vállalati adósminőség romlása a tavalyi év végén sokkal súlyosabb volt az európai vállalati szektorban, mint Észak-Amerikában. A cég által besorolással ellátott vállalatok 0,8 százaléka volt nem törlesztő 2011 végén az egy évvel korábbi 1,3 százalékos arány után. 

A hitelminősítő előrejelzési modellje azonban azt valószínűsíti, hogy a Moody's jelenleg érvényes alapeseti makrogazdasági forgatókönyvének megvalósulása esetén 2012 decemberére 2,8 százalékig emelkedik vissza a törlesztési hátralékban lévő vállalati adósok aránya a cég besorolási listáján, tekintettel a gyenge makrogazdasági környezetre, a romló fogyasztói bizalomra és a gyengülő vállalati adósminőségre.

A hitelminősítő ugyanakkor kidolgozott egy még borúlátóbb forgatókönyvet is, amelyben a világgazdaság újból recesszióba süllyedne. E forgatókönyv megvalósulása esetére a Moody's előrejelzési modellje 8,1 százalékra felszökő vállalati törlesztésképtelenségi arányt jelez. A hitelminősítő mindazonáltal felidézi, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válság idején mért nem törlesztői csúcs 13,6 százalék volt a Moody's osztályzati listáján szereplő cégek körében. A londoni elemzői közösség általánosságban nem számol kettős mélypontú világgazdasági recesszióval, bár a növekedés lassulását citybeli szakértők biztosra veszik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - márciusra szóló havi globális prognózisában közölte, hogy alapeseti forgatókönyve szerint a világgazdaság egésze az idén, piaci árfolyamokon számolva várhatóan 2 százalékkal növekszik a tavalyi 2,6 százalék után. Vásárlóerő-paritáson számolva - amely nagyobb súlyt ad a globális teljesítményen belül a felzárkózó térségnek - az EIU 3,1 százalékra lassuló idei világgazdasági GDP-bővülési ütemet vár az e módszerrel mért tavalyi 3,7 százalékos növekedés után.

Az idei euróövezeti recesszió azonban konszenzusos előrejelzés Londonban. Az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzési forgatókönyve alapján ebben az évben Görögország távozik az euróövezetből, és 2013-ban "további kis tagállamok követik". A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt két évig tartó - 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos - euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Hét órát tartották fogva a szimplásokat, akik kamudrogokra figyelmeztették a turistákat

Hét órát tartották fogva a szimplásokat, akik kamudrogokra figyelmeztették a turistákat

Szlovákia–Magyarország - ÉLŐ

Szlovákia–Magyarország - ÉLŐ