szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állam 200 millliárdot bukott az első évben a nyugdíjvagyon "kezelésén", ami aligha keltett nagy reklámot az állami rendszerbe való visszatérésnek. Csütörtökön világra szóló csinnadrattával avatták volna a Mercedes gyár kecskeméti egységét, amennyiben "jó hírünket" addigra már nem Schmitt Pál keltette volna a világban. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A hét vezető gazdasági hírei közül a világ számára vélhetően az a legfontosabb, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa pénteken Koppenhágában megállapodott arról, hogy az euróövezetet 800 milliárd eurós tűzfallal védi. Ez feltehetően akkor is így van, ha londoni elemzők kapásból jelezték: ez is kevés lehet harmadik mentőcsomagon gondolkodó görögök mellett a portugálok és a spanyolok felszínen tartásához.

Ha hazai vizekre evezünk, ott kétségtelenül az orbáni akaratot révbe juttató Tarlós Istvánnak sikerült  a hét eleji start a legjobban. Hétfőn a Fővárosi Közgyűlés áldását adta ugyanis a Fővárosi Vízművek (FV) kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásra, ami állítása szerint összesen 49 milliárd megtakarítást jelenthet a fővárosnak. A vásárlási kondíciókat megkapirgálva a hvg.hu arra a következtetésre jutott, hogy a külföldi befektetőt lényegében a kiszállási klauzulának megfelelő összeggel vásárolta ki a főváros, a befektetőknek járó menedzsmentdíjon pedig biztos, hogy nem akkora a megtakarítás  (inkább jó, ha a fele), mint amennyit a fővárosi körökből hallani lehetett. Azt nehéz megjósolni, hogy az önkormányzat milyen gazda lesz: de míg francia(-német) irányítás alatt a Vízművek korrekt áron nyújtott botrányok nélküli szolgáltatást, a fővárosi kézben lévő BKV-ról hasonlókat nem igazán lehet elmondani. A döntés mindenesetre újabb feladat elé állította a fővárost: a BKV csődhelyzetének kezelése mellett a Vízművek visszavásárlásának első részletét (8 milliárd forint) is át kell utalnia.

©

Nem Orbán vár az asztalnál, hanem az IMF

10-15 milliárd eurós hitelkeretet adna a Valutaalap két évig - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva szombaton a Magyar Nemzet. A lap szerint azért csak két évig, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-es választások után alakuló kormány ismét legitimálja a paktumot. A Valutaalap arra számít, hogy a kölcsön egyharmadát folyósítaná az EU. A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF csupán annyit kér, a kormány módosítsa a jegybanktörvényt - állítja a konzervatív napilap.

A hír meglepő annak fényében, hogy a héten Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap állandó magyarországi képviselője egy háttérbeszélgetésen még azt mondta, hogy a labda a kormány térfelén pattog, és hogy nem az IMF felelős a hiteltárgyalások késlekedéséért. Ivaschenko korábban a hvg.hu értesülését is vehemensen cáfolta, amikor azt írtuk, hogy májusban elkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások.

©
Az üzleti és a makrogazdasági környezet részéről mindenesetre óriási a nyomás, hogy minél hamarabb üljünk asztalhoz a hitelmegállapodás megkötése érdekében. "Ha nincs megállapodás, az a válságadó időbeni kiterjesztésével vagy a kisvállalatokra kivetendő új adók bevezetésével járna az állami költségvetés egyensúlyban tartásának érdekében" - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Bloombergnek

200 milliárdot vesztett

A kormány a magán-nyugdíjpénztári tőke átcsatornázásakor azt ígérte a pénztártagoknak, hogy megmenti a nyugdíjvagyont. Tavaly mégis ő kezelte a vagyont a legrosszabbul, és a pénztárakhoz képest messze a legnagyobb veszteséget ért el az államosított megtakarításokon - állapítottuk meg a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest számításait felhasználva a héten.

A még megmaradt magánnyugdíjpénztár-tagoknak szombatig kellett dönteniük arról, hogy maradnak a pénztáruknál vagy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. Mivel azonban a kapuzárásig a kormány egyetlen bizonytalan kérdésre sem adott megnyugtató választ, Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa azt kérte, hogy a határidőt tolják ki, mert olyan helyzetbe hozták a kasszatagokat, amelyben nem lehet racionális döntést hozni. A visszalépők számáról pontos adatokat legkorábban csak jövő héten kaphatunk, a tavalyi nagy vándorlást követően a Stabilitás Pénztárszövetség szerint idén jóval kisebb lesz a fluktuáció: szerintük idén a manyup-tagok 90 százaléka (87 ezer fő) dönthet úgy, hogy ezentúl sem kér Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelméből. (A hvg.hu olyanokat is faggatott, akik az öngondoskodás mellett a végsőkig kitartanak.)

Üröm került a kecskeméti örömbe

Az év hazai gyárnyitása minden kétséget kizáróan a Mercedes kecskeméti üzemének hivatalos átadása. A csütörtöki ünnepi hangulatba azonban belerondított a Schmitt-ügy. A helyszínenen az utolsó pillanatig sem volt egyértelmű, hogy ki képviseli majd a kormányt, és az sem, hogy a miniszterelnök megtartja-e a hivatalosan meghirdetett beszédét.

©

A kormány tagjai ugyanis azt követően, hogy a Semmelweiss Egyetem Doktori Tanácsa délelőtt bejelentette, hogy visszavonja a köztársasági elnök doktori címét, sorra mondták le programjaikat. Kecskeméten Szijjártó Péter szóvivő faképnél hagyta a Schmittről kérdező újságírókat, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke sem kommentálta a hírt.

Az ünnepélyességet valamelyest péntekre sikerült visszahozni, amikor Orbán az ország leghíresebb feltalálója jelenlétében bejelentette, a magyar szellem dicsőségére Rubik-kockát formázó múzeum épül a Duna mentén.

Árnyékban maradt vezető hírek

A plágiumügy fejleményei olyan mértékben ránehezedtek a hazai történésekre, hogy szinte visszhang nélkül maradt a Malév csődjével kapcsolatban is megszólaló Horváth Gergely kijelentése, miszerint a beutazó vendégek számán egyelőre nem érződik a Malév kiesése, és a helyébe lépő légitársaságok kapacitásai a tavalyi szezonhoz képest még nagyobb beutazó forgalmat is lehetővé tenne, mint tavaly. A Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatójának a hvg.hu számára adott interjújából az is kiderül, hogy nem támogatták anyagilag a Ryanair visszatérését.

De hasonlóképp járt a hét két kiemelten fontos hazai energetikai eseménye is. Az egyik, hogy az importáram arányának növekedése és a hazai áramfogyasztás stagnálása eredményeképpen újabb erőművet állítanak le Magyaroroszágon: az AES Tisza II. erőműve után a Dunamenti Erőmű F blokkja kényszerülhet pihenőre a villamosenergia rossz hazai értékesítési lehetőségei miatt. (Miközben a  kormányzati kommunikációban továbbra is az új atomerőmű építése a sláger.)

Egy "normális héten" biztosan kiverte volna a biztosítékot, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bejelentette: bűnszervezet működött a Magyar Villamos Művekben (MVM). A hét gyanúsított között van Kocsis István volt vezérigazgató, Szász András korábbi főtanácsadó, Kovács József, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatója és Kapolyi László, az MSZP volt országgyűlési képviselője is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi