szerző:
hvg.hu

Csütörtök reggel benyújtotta a kormány az új MNB-törvényt, amely ugyan figyelembe veszi a nemzetközi szervezetek elvárásait, de törvényileg nem garantálja, hogy nem neveznek ki új alelnököt. A jegybankelnök fizetésén és esküjének szövegén sem változtat a kormány.

Varga Mihály ígéretéhez híven benyújtotta az új, módosított jegybanktörvényt, miután az előző, Matolcsy György által beterjesztett változatot levetette a parlament napirendjéről a zárószavazás előtt.

Az új tervezet figyelembe veszi az Európai Központi Bank és az IMF kritikáit, ugyanakkor számos kritizált elemre nem vállalnak törvényi garanciát, a nemzetközi szervezetek csak Orbán szavaiban bízhatnak. A törvényben például nem szerepel, hogy a kormány nem nevez ki a Nemzeti Bankba újabb alelnököt, ugyanakkor egy levélben arra tettek ígéretet, hogy nem fog élni ezzel a jogosítvánnyal. A módosítás nem változtat a jegybankelnök esküjére és fizetésére vonatkozó szabályokon.

A devizatartalékkal kapcsolatban a törvény úgy fogalmaz. "a deviza- és aranytartalék mértékére, összetételére, a tartalékkezelés során kötött egyedi ügyletekre vonatkozó adatok, a tartalékkezeléssel összefüggő döntések és belső szabályok – amennyiben azok nem minősített adatok – az MNB általi nyilvánosságra hozatalukig, de legfeljebb az adat keletkezéséttől számított 10 évig nem nyilvánosak. Az adatok ezen határidőn belüli nyilvánosságra hozataláról az MNB elnöke dönt" – áll a törvényjavaslatban.

Nem kell konzultálni a kormánnyal

Az új tervezet szerint a Monetáris Tanácsnak legalább öt, de legfeljebb kilenc tagja lehet. A tagokat a köztársasági elnök mentheti fel, de csak ha a magyar vagy az unió bírósága előtte jóváhagyta a döntést. Szintén csak ilyen feltétellel mozdítható el a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

©

A nemzetközi szervezetek korábban aggályosnak tartották, hogy a Monetáris Tanács tagjainak száma változtatható és kinevezhető egy harmadik alelnök, valamint hogy e lépések a törvény szerint anélkül is megtehetőek, hogy a kormány az MNB-vel konzultálna, és figyelembe venné a független intézmény szükségleteit, illetve véleményét.

Az EKB felhívja a kormány figyelmét arra is, hogy továbbra is változatlan az a szabály, mely szerint a Monetáris Tanács üléseinek napirendjét be kell nyújtani a kormánynak, illetve a kormány képviselőjének a Monetáris Tanács ülésein való jelenléti joga is benne van még a törvényben. Emellett a jegybanktörvény előírja a Monetáris Tanácsnak az euró Magyarországon történő bevezetésekor való megszűnését, amelyet szintén kritizált az EKB korábban.

Hatályon kívül helyzete a kormány azt a javaslatot, amely szerint a kormánynak el kell küldeni előzetesen a Monetáris Tanács napirendjét, illetve hogy szavazati jog nélkül is részt vehet az üléseken. A tervezetben az is szerepel, hogy ha bevezetik az eurót, akkor sem szüntetik meg a Monterási Tanács mandátumát.

Iryna Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi illetékese azt mondta a Reuters hírügynökségnek, a nemzetközi szervezetek közösen vizsgálják a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény csütörtökön beterjesztett módosító javaslatát.

Öt levelet írt a kormány

A kormány mielőtt benyújtotta volna a tervezetet, öt levelet is küldött a nemzetközi szervezeteknek, hogy megnyugtassák őket. Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról tájékoztatta, hogy nem kíván előterjesztést tenni sem további jegybankalelnökre, sem pedig a monetáris tanács újabb tagjára. Ugyanilyen tartalmú levelet küldött a monetáris tanács létszámára vonatkozóan Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke Olli Rehn pénzügyi biztosnak.

Emellett a kormány képviseletében Varga Mihály, valamint az MNB elnöke, Simor András levelet írt az eddig lezajlott egyeztetésekről, a megszületett megegyezésről és a jegybanktörvény-módosítás elkészült tervezetéről Christine Lagarde IMF-vezérigazgatónak, Mario Draghi EKB-elnöknek és Olli Rehnnek.

Hosszasan szórakoztunk az EU-EKB-IMF trióval

Az újonnan beadott jegybanktörvény-módosítás egy hosszú vita végére tehet pontot, amely abból származott, hogy a január elsején életbe lépett új jegybanktörvény több elemét az Európai Bizottság, illetve az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap is kifogásolta. Összességében az a vélemény alakult ki az MNB-törvényről, hogy sérti a jegybank függetlenségét. Az EB kötelességszegési eljárást is indított az MNB-törvény ügyében, melyet április végén szüntetett meg azzal a feltétellel, hogy a kormány kész a módosítására, illetve hogy a nyitott kérdésekről az Európai Központi Bankkal, illetve a valutalappal megállapodik.

Varga Mihály és az EU/IMF-tárgyalások nagy kérdése
©

A Matolcsy által április közepén beterjesztett módosítás azonban egyáltalán nem vette figyelembe az EKB észrevételeinek a lényegi részeit, különösen, ami a monetáris tanács bővítését, a harmadik alelnök kinevezését, a monetáris tanács hatásköreinek bővítését, a döntéshozó testületek tagjainak javadalmazását vagy a tanács üléseinek napirendjével kapcsolatos kérdéseket illeti.

Új tervezet a Ház előtt

AZ EB döntése után ötpárti tárgyalások indultak Frankfurtban az EKB, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a kormány és a jegybank részvételével. De a június elején tervezett végszavazás idejére nem kerültek a parlament elé olyan módosítók a benyújtott jegybanktörvény-módosításhoz, melyek kielégítették volna a nemzetközi szervezetek elvárásait. Május végén az EKB ezt ismételten írásba adta. A nagyobb vihart, a pénzpiacok vehemens reagálását elkerülendő ezért az utolsó pillanatban levette a Fidesz-frakció a napirendről a végszavazást, hogy az IMF-nek ne kelljen nemet mondania a függőben lévő hiteltárgyalások megkezdésére. Aztán bő héttel később az is kiderült, hogy a kormány visszavonja a parlament előtt fekvő javaslatot és újonnan benyújtja a jegybanktörvény-tervezetet.

Arra, hogy a kormány enged, illetve kész írásban is kötelezettséget vállalni arra, hogy a monetáris tanács bővítését vagy új alelnök kinevezését Simor András mandátumának lejártáig nem viszi keresztül, már a múlt héten is több jel mutatkozott. Ezen kívül arról is optimistán nyilatkoztak kormánypárti politikusok, hogy a jegybanktörvény módosítása után ténylegesen megkezdődhetnek az EU/IMF-tárgyalások egy elővigyázatossági készenléti hitelkeret-megállapodásról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása

Lecsuktak három férfit, mert évekig kutyákkal, lovakkal és kecskékkel közösültek

Lecsuktak három férfit, mert évekig kutyákkal, lovakkal és kecskékkel közösültek

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant