szerző:
MTI

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint noha egyes monetáris tanácsi tagok nyilatkozatai nyomán nőtt a kamatcsökkentés esélye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, valószínűbb azonban, hogy egyelőre marad a 7,00 százalékos alapkamat.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőcégek szakértői a kamatdöntő ülés előtt adott prognózisaikban egyöntetűen felidézték, hogy az elmúlt időszakban a monetáris tanács több tagja is felvetette a júliusi kamatcsökkentés lehetőségét. A konszenzusos londoni elemzői vélemény szerint ugyanakkor egy ilyen döntés az IMF/EU-egyeztetések elkezdődése és a kockázati mérőszámok kétségtelen javulása ellenére is "idő előtti" lenne és ártana az MNB hitelességének.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértőinek véleménye szerint a júliusi kamatcsökkentés "meglehetős kárt" okozna, mivel az MNB-nek még "nem volt ideje előkészíteni a terepet" a monetáris alapállásban bekövetkező ilyen gyors váltáshoz.

 A ház elemzői szerint az esetleges keddi kamatcsökkentés okozta kár később még nagyobbá válhat. A döntéshozatali folyamat "ilyen drasztikus módosulása" ugyanis nyilvánvalóan "agresszív találgatásokhoz" vezetne azzal kapcsolatban, hogy mi várható a továbbiakban, különös tekintettel arra, hogy a monetáris testület három belső tagjának mandátuma a jövő év elején lejár.

A 4cast közgazdászai szerint "egy kicsivel későbbi" - például augusztusi vagy szeptemberi - kamatcsökkentés lehetővé tenné "a monetáris tanács retorikájának finomhangolását", és így kevesebb kárt okozna. Ha viszont az IMF/EU-tárgyalásokon addig nem sikerül egyértelmű és gyors haladást elérni, a kamatcsökkentés előkészítéséhez szükséges retorikai váltás a monetáris tanács részéről meglehetősen kényes művelet lenne.

A cég elemzői mindemellett - a magyar és a térségi kockázati mutatók javulásával kapcsolatban - hangsúlyozták, hogy a jelenség mögött jórészt az euróövezet sorsával kapcsolatos bizonytalanság áll, mivel a befektetői menedéknek tekintett vezető piacokon a kötvényhozamok történelmi, vagy ahhoz közeli mélységekbe süllyedtek, és e meredek hozamcsökkenést nyomán megindult a tőke átáramlása a nagyobb hozamokat kínáló felzárkózó térségi adósságpiacokra.

A 4cast szakértői szerint azonban - figyelembe véve egyes monetáris tanácsi tagok enyhítésre hajló legutóbbi nyilatkozatait - most már a jelenleginél is sokkal rosszabb európai környezet kellene ahhoz, hogy az idei MNB-kamatcsökkentés lekerüljön a napirendről.  Mindezt egybevetve a cég elemzői úgy vélekedtek, hogy egyre valószínűbbnek tűnik egy 0,25-0,50 százalékpontnyi idei kamatcsökkentés.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői azt jósolták alapeseti előrejelzésükben, hogy a júniusi 6-1 után kedden sokkal szorosabb, valószínűleg 4-3 szavazati aránnyal dönt a monetáris tanács az alapkamat változatlanul hagyása mellett. A ház londoni közgazdászai ugyanakkor hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy "jelentősen nőtt" a kamatcsökkentés esélye, miután nemrégiben két monetáris tanácsi tag, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György erre utalást tett.

A JP Morgan elemzői szerint valószínűsíthetően csatlakozik hozzájuk a szintén enyhítést pártoló Cinkotai János is, és az "erőegyensúly" így a negyedik, "hagyományosan a legkevésbé enyhítéspárti" külsős tag, Bártfai-Mager Andrea voksán múlhat.    

A cég szakértői szerint a magyar kockázati mutatók kétségtelenül javultak az elmúlt hetekben, a mérőszámok azonban a többi térségi gazdaság hasonló mutatóival összhangban mozogtak, ami arra utal, hogy a javulást jórészt külső tényezők vezérelték. Mindemellett a júniusi inflációs adatok is óvatosságra adnak okot, mivel az adóhatások kiszűrésével számolt inflációs ütem gyorsult.

Összességében a JP Morgan londoni elemzői is úgy vélekedtek, hogy az "idő előtti kamatcsökkentés visszaüthet, és hitelességi eróziót okozhat", különös tekintettel arra, hogy az IMF/EU-tárgyalások valószínűleg nehéznek bizonyulnak és elhúzódnak. A cég szakértői mindezek alapján közölték, hogy tartják magukat alapeseti előrejelzésükhöz, amely 2013 első negyedévéig összesen 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést valószínűsít.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői közölték prognózisukban, hogy bár az MNB-alapkamat változatlanul hagyását várják a keddi monetáris tanácsi ülésen, látnak azonban esélyt arra is, hogy a magyar kockázati felárak csökkenése és az IMF/EU-egyeztetések megkezdődése esetleg az összes külső monetáris tanácsi tagot ráveheti a kamatcsökkentés támogatására.

A GS londoni elemzői szerint "bizonytalan" a keddi kamatdöntő szavazás kimenetele, mivel valószínűleg egyetlen vokson múlik majd.  A Goldman Sachs szakértői is úgy vélekedtek azonban, hogy "idő előtti lenne" most egy kamatcsökkentés, amelyet adott esetben vissza is kellene fordítani egy későbbi kamatemeléssel, ha az IMF/EU-tárgyalások esetleges lassú haladása újabb forinteladási nyomáshoz és hozamemelkedéshez vezetne.

A GS elemzői is hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy az utóbbi időszak magyarországi és térségi kötvényhozam-csökkenéseihez a befektetési menedéknek számító gazdaságok mélységi rekordokra süllyedő hozamai is hozzájárultak, mivel a befektetők elkezdtek magasabb hozamú eszközöket keresni.

A cég londoni közgazdászai mindent egybevetve azt jósolták, hogy az MNB az IMF/EU-egyezmény megkötése után - valószínűleg az év vége felé - kezd kamatcsökkentésbe. A GS várakozása az, hogy a magyar jegybank az idén 0,50, jövőre további 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

Nyári táborok: új trend, hogy a külföldön élő magyarok hazaküldik a gyereket nyárra

Nyári táborok: új trend, hogy a külföldön élő magyarok hazaküldik a gyereket nyárra

40 ezer forintért törte ki a fogát

40 ezer forintért törte ki a fogát

Airbnb-horror: megölte a vendégét egy ausztrál szállásadó, mert nem fizetett

Airbnb-horror: megölte a vendégét egy ausztrál szállásadó, mert nem fizetett

Ha Windows van a gépén, jobban jár, ha feltelepíti rá ezt a védő bővítményt

Ha Windows van a gépén, jobban jár, ha feltelepíti rá ezt a védő bővítményt