szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel másfél millióan nem tudták rendesen fűteni a lakásukat, hat és fél millió magyar nem engedheti meg magának a nyaralást, az emberek közel kétharmada szerint pedig csak romlani fog a helyzet – derül ki a KSH legfrisebb kiadványából, mely a 2011-es jövedelmi adatok mellett közölte azt is, az emberek tavaly hogyan élték meg helyzetüket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megvizsgálta, hogyan vélekedtek az emberek 2012-ben az alapvetőnek tekintett szükségleteik kielégítéséről. A KSH felméréséből kiderül, az összes háztartás csaknem egyhatoda nem tudta megfelelően fűteni lakását, ezekben a családokban 1 millió 422 ezer ember él. Általánosságban az elégtelenül fűtött otthon oka leginkább az alacsony jövedelem, ugyanis az alsó jövedelmi kategóriában élők harmada (mintegy 325 ezer személy) nélkülözte a fűtést, míg a leggazdagabbak közül csak 3,7 százalék (36 ezer fő).

A település típusát tekintve főként a vidéki városok háztartásai érintettek (21,3 százalék), és kevésbé vannak jelen a községek háztartásai (13,9 százalék). A gyermekes háztartások közül a három és annál több gyermeket nevelők között minden ötödik háztartásban gondot jelent a fűtési költségek előteremtése. Kiemelten veszélyeztetettnek tekinthetjük az egyedül élőket is (mivel a lakás fenntartása relatíve náluk jelenti a legnagyobb megterhelést), közülük majd minden negyedik (213 ezer fő) nyilatkozott úgy, hogy nem tudja lakását megfelelően fűteni.

©

A háztartások arról is nyilatkoztak, hogy volt-e az elmúlt 12 hónapban hátralékuk az egyes lakhatással kapcsolatos számláik fizetésével. Lakbérhátralékot az alsó jövedelmi tizedben a háztartások több mint fele halmozott fel, de még az alsó kétötödben is jelentős ez a kockázat. Nehéz helyzetben vannak a gyermeküket egyedül nevelő szülők is, e háztartások 48,3 százaléka késett már a fizetéssel. A közös költséget az érintett háztartások 11 százaléka nem tudta megfelelő időben fizetni.

Főként az alacsony jövedelműek és az aktív korú népesség fizetett késedelmesen, azokban a háztartásokban, ahol legalább egy 65 év feletti személy is él, a közös költséggel elmaradók aránya mindössze 3,4 százalékos.

Valamilyen közüzemidíj-tartozása mintegy 759 ezer háztartásnak volt az elmúlt 12 hónapban. Ezekben a háztartásokban él a népesség 23,9 százaléka (2 millió 347 ezer fő). A késedelmes fizetésben lévők többsége (75 százaléka) jellemzően nem egyszer, hanem többször került pénzzavarba.

A KSH adatai szerint több mint 665 ezer háztartás volt érintett lakáshitelek törlesztésében 2012-ben. A lakáshitelesek 23,5 százaléka az utóbbi 12 hónapban legalább egy alkalommal nem tudta időben fizetni a hitel törlesztőrészletét. A három- és annál több gyermekesek között a késve fizetők aránya kiemelkedően magas (35,1 százalékos) volt, és e probléma több mint 19 ezer családot érintett.

A magyarok harmada nem engedheti magának a húsevést

A lakásfenntartás mellett jelentős kiadási tételt jelentenek az élelmiszerre fordított összegek. 2012-ben Magyarországon a lakosság közel harmada nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst (vegetáriánusok ezzel egyenértékű ételt) fogyasszon.

A depriváltak közé kerülésre annál nagyobb az esély, minél alacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozik az adott háztartás. Ezekben a háztartásokban nagyságrendileg is többen élnek, mint a jobb módúakban.

A lakosság saját anyagi helyzetét nem csak az alapján minősíti, hogy az alapvető szükségleteit, az étkezést vagy a lakhatást ki tudja-e önmaga számára megfelelő mértékben és minőségben elégíteni, hanem például az alapján is, hogy anyagi lehetőségei lehetővé teszik-e számára, hogy a testi-lelki feltöltődéshez szükséges programokon részt vehessen, képes-e megfizetni évente legalább egy egyhetes nyaralást.

Hat és fél millió embernek luxus a nyaralás

2012 márciusában a megkérdezett háztartásokban élők több mint kétharmada (6 millió 579 ezer fő) nyilatkozott úgy, hogy pénzhiány miatt nem tud elmenni nyaralni évente egyszer, legalább egy hétre. A nyaralás költségeit az aktív háztartásokban élők 62,1 százaléka (4 millió 424 ezer fő) sem tudta jövedelméből kigazdálkodni.

A háztartások többségének megtakarítási nehézségeire utal, hogy egy váratlan, nagyobb összegű kiadást 73,4 százalékuk (2 millió 773 ezer háztartás) nem tud saját erőből megfizetni.

A háztartások jövedelemelvárásai szoros összefüggést mutatnak a háztartás tényleges jövedelmi helyzetével. Ennek megfelelően – a háztartások  szubjektív megítélése alapján – a legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozók az országos átlag 2/3-ából tudnának átlagosan megélni, míg a legfelső ötödbe tartozóknak az országos átlagnál egyharmaddal több jövedelemre lenne szükségük.

Az átlagos megélhetéshez a gyermekesek számára havonta fejenként 82 ezer forint, míg a gyermektelenek számára ugyanehhez a szinthez 140 ezer forint kellene. A gyermekesek a különböző megélhetési szintekhez mintegy 40 százalékkal kevesebb szükséges jövedelmet társítottak, mint a gyermektelenek.

59 százalék szerint csak romlik a helyzet

Az anyagi helyzet jövőbeni változásainak tekintetében meglehetősen pesszimista a lakosság: nagy többségük (58,6 százalék) úgy gondolja, hogy maga és családja pénzügyi helyzete romlani fog a kérdezést követő 12 hónapban, harmaduk szerint nem fog változni az eddigiekhez képest, és csak 7,5 százalékuk reménykedik helyzete jobbra fordulásában.

Területi szempontból a déldunántúliak a legpesszimistábbak (65,4 százalék), de még a legkedvezőbb arányt felmutató nyugat-dunántúli régió lakosai között is 45,5 százalék számolt anyagi helyzetük romlásával.

A fiatalok háztartásai – melyek csak 29 évesekből, vagy fiatalabbakból állnak – alkotják ma Magyarországon azt az egyetlen társadalmi csoportot, melynek többsége (52,5 százalék) nem várt lényeges változást, és amelynek tagjai a többiekhez képest nagyobb arányban bíztak a pozitív fordulatban (12,8 százalék).

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Radar360: Ébredezik az ingatlanpiac a járványkómából

Radar360: Ébredezik az ingatlanpiac a járványkómából

Képek jöttek a VIII. kerületben összetört Opelről

Képek jöttek a VIII. kerületben összetört Opelről

239 tudós állítja, sokkal fertőzőbb a koronavírus, mint azt a WHO gondolja

239 tudós állítja, sokkal fertőzőbb a koronavírus, mint azt a WHO gondolja