szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte nem múlik el hét, hogy ne költene a kormány a rendkívüli tartalékból: legutóbb az augusztus 1-jei kormányülés osztott szét újabb 15 milliárdot. Ezzel az Orbán-kabinet elköltötte a tartalék bő felét, összesen 53 milliárd forintot. Az Átlátszó összegyűjtötte, mire ment el a pénz.

Az eddigi döntések alapján leginkább olyan kiadások ezek, amelyek vagy valamilyen rosszul leplezett kormányzati ügyetlenkedés miatt váltak szükségessé – mint például a tankönyvterjesztés államosításának keretében az egyetlen nyertes, a Könyvtárellátó megtámogatása 350 millió forinttal –, vagy nyilvánvaló közvetlen ideológiai/politikai szempontú kifizetések. Ez utóbbiaknak elsősorban a történelmi egyházak, illetve különböző sportegyesületek és társadalmi szervezetek a kedvezményezettjei: cserkészcsapatoktól a Fradin át Fekete Györgyig tart a lista – írja az Átlátszó.

Az első csoport, azaz a rosszul tervezett kormányzati nagyprojektek pótfinanszírozásának jellegzetes darabja a mostani kormánydöntésben a pénztárgép-cserére/átállításra átcsoportosított 13,5 milliárd forint. A rendszernek az eredeti koncepció szerint május elsejétől működnie kellett volna. Most úgy néz ki, jó esetben szeptember elején indulhat a pénztárgépek online felügyelete, bár a projekt állása szerint ez is erősen kétséges.

Ebbe a csoportba tartozik az elektronikus útdíj-rendszer finanszírozása is – a tavaly május óta zajló, botrányos és máig sem tisztázott fordulatokkal tarkított projektbe idén júniusban még hatmilliárdot bele kellett tenni. Természetesen ez is a rendkívüli tartalékból ment. Akárcsak a mostani kormánydöntéssel a Vigadó rekonstrukciójára szánt további – rendkívüli – 790 millió.

Hasonló módon zajlik a kormányablakok 2011 őszén eldöntött kiépítése. Erre a feladatra – egy áprilisi kormányhatározat alapján – 3,7 milliárdot kellett fordítani a rendkívüli tartalékból.

A rendkívüli kiadások másik nagy támogatott csoportját a történelmi egyházak és a körülöttük lévő civilek, illetve a kormány által létrehozott társadalmi szervezetek alkotják. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet például úgy kapott 400 milliót a rendkívüli tartalékból, hogy az intézményből eddig kizárólag Bíró Zoltán állt fel. A mostani körben pedig a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) jutott 297 millió. A cserkészeknek váratlanul százötven millió kellett: ötven a hazaiaknak és száz a határon túliaknak.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny előkészítésre 30,2 milliót szántak, a majdani Milánói Világkiállítás kommunikációs feladataira pedig 30 milliót.

A mostani kormánydöntéssel a Nagyberegi Református Líceum kapott az ott folyó építkezésre 140 milliót – februárban a Kálvin téri református templom és a Kalocsai Főszékesegyház felújítására ment el a tartalékból 500-500 millió. Áprilisban megint a reformátusoknak jutott egy kis pénz: a „debreceni református oktatási-nevelési intézményrendszer infrastrukturális fejlesztése érdekében” csoportosított át 1,9 milliárd forintot a kormány – írja az Átlátszó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat