szerző:
hvg.hu

Szerdán az Európai Unió Bírósága közölte devizahiteles ügyben iránymutatásul szolgáló véleményét. A főtanácsnoki vélemény értelmében a főbb pontok: a Kúria vizsgálhatja a szerződések tisztességtelen jellegét, elképzelhető, hogy lesz arra mozgástere, hogy belenyúljon a szerződésekbe, a szerződések megsemmisítésére ugyanakkor nem érdemes számítani, mivel az épp a fogyasztóra tekintettel járna komoly veszélyekkel.

N. Wahl főtanácsnok szerint azok a szerződési feltételek, amelyek a külföldi pénznemben meghatározott kölcsön folyósítására a kölcsön törlesztésekor alkalmazandó átváltási árfolyamtól eltérő átváltási árfolyam alkalmazását írják elő, nem feltétlenül mentesülnek a tisztességtelen jellegükre vonatkozó értékelés alól. A főtanácsnoki véleményből több érdekesség is kiderül, íme a részletek.

A teljes főtanácsnoki vélemény

A tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelv előírja, hogy az eladóval vagy szolgáltatóval kötött szerződésekben szereplő tisztességtelen feltételek nem jelentenek kötelezettséget a fogyasztókra nézve. A szerződés elsődleges tárgyának a meghatározására, valamint az árnak vagy díjazásnak az ellenértékként szállított áruval vagy nyújtott szolgáltatással való megfelelésére vonatkozó feltételt illetően az irányelv ugyanakkor előírja, hogy e feltételek tisztességtelen jellege nem vizsgálható, amennyiben ezek világosak és érthetőek.

A jogvitát felülvizsgálati eljárásban elbíráló Kúria (Magyarország) azt a kérdést teszi fel a Bíróságnak, hogy a külföldi pénznemben meghatározott kölcsönszerződésre alkalmazandó átváltási árfolyamot meghatározó feltétel a szerződés elsődleges tárgya vagy a szolgáltatás minőség/ár aránya alá tartozik-e. Adott esetben azt szeretné tudni, hogy mikor tekinthető az ilyen feltétel olyannyira világosnak és érthetőnek, hogy a tisztességtelen jellege az irányelv alapján nem vizsgálható. A magyar bíróság azt is meg szeretné tudni, hogy abban az esetben, ha a szerződés a tisztességtelen feltétel elhagyása esetén nem teljesíthető, a nemzeti bíróság jogosult-e azt módosítani vagy kiegészíteni.

©

A mai napon ismertetett indítványában Wahl főtanácsnok először is tisztázza, hogy annak megállapításához, hogy mi minősül a szerződés elsődleges tárgyának, azt kell minden egyes esetben meghatározni, hogy mely alapvető szolgáltatás(oka)t kell a szerződés általános rendszerében objektíve alapvetőnek úgy tekinteni. Azt kell tehát megvizsgálni, hogy a szóban forgó feltételek önmagukban részét képezik e a szerződést meghatározó szolgáltatásoknak oly módon, hogy ezek hiányában a szerződés elveszíti valamely alapvető jellemzőjét, vagy akár a fennmaradó szerződéses kikötések alapján már nem teljesíthető.

Wahl főtanácsnoknak ezzel kapcsolatban az az álláspontja, hogy aki fejezetten külföldi pénznemben meghatározott szerződés esetén (mint amilyenről az alapügyben van szó), az alkalmazandó árfolyamokat meghatározó feltételek – a tőkeösszeg rendelkezésre bocsátására és a kamatfizetésre vonatkozó feltételekhez hasonlóan – a szerződés elsődleges tárgya alá tartoznak.

A Kásler-ügy

A Kásler-ügyben a felperes azt kifogásolta, hogy az OTP nem tájékoztatta kellőképpen arról, hogy a devizahitel-szerződésben milyen árfolyamon tartja nyilván a devizát, és hogyan határozza meg a törlesztési árfolyamot. A felperes szerint ez tisztességtelen. A Kúria nem tudott dönteni, ezért továbbküldte az ügyet az Európai Bíróságnak (kérdéseket tettek fel az uniós testületnek a tisztázás érdekében). Az Európai Bíróságon a főtanácsnoki indítvány általában megelőzi a bíróság döntéseit – hat hónap múlva jöhet most is a bírósági döntés – és általában nagyon ritka szokott az lenni, hogy a végső döntés tartalma lényegében más legyen, mint a vélemény.

A külföldi pénznemben meghatározott kölcsön mechanizmusához tartozó egyik alapvető elemnek minősülnek ugyanis, mivel hiányukban lehetetlenné válna a szerződés teljesítése.

Másodsorban, ami azt a kérdést illeti, hogy e feltételek világosak és érthetőek-e, a főtanácsnok úgy véli, hogy e kritérium vizsgálata nem korlátozódhat pusztán a feltételek megfogalmazására. Valamely szerződési feltétel világosságának és érthetőségének ugyanis lehetővé kell tennie a fogyasztó számára, hogy rendelkezzen azokkal az információkkal, amelyek segítségével módjában áll az adott szerződés megkötésének előnyeit és hátrányait, valamint az ügyletből számára fakadó kockázatokat megítélni. Így a fogyasztónak nem csak a kikötés tartalmát kell megértenie, hanem azahhoz kapcsolódó kötelezettségeket és jogokat is.

Ami a szóban forgó kölcsönszerződést illeti, Wahl főtanácsnok úgy véli, hogy a kölcsön folyósítására, illetve törlesztésére alkalmazandó átváltási árfolyamokra vonatkozó szerződéses kikötések világosan kifejezettnek tűnnek. Mindazonáltal úgy ítéli meg, hogy kétségek merülhetnek fel arra vonatkozóan, hogy a fogyasztónak módjában állt-e megérteni, hogy a külföldi pénznem eladási árfolyama és ugyanezen pénznem vételi árfolyama között fennálló különbözetből eredően többletterhet viselhet. E tekintetben Wahl főtanácsnok úgy véli, hogy a Kúriának kell erre a kérdésre válaszolnia a vitatott szerződés megkötésekor fennálló objektív elemek alapján.

Végül a főtanácsnok úgy ítéli meg, hogy abban az esetben, ha a tisztességtelen feltétel elhagyása a jelen esethez hasonlóan teljesíthetetlenné teszi a szerződést, az irányelvvel nem ellentétes az, hogy a nemzeti bíróság a kifogásolt feltételt a nemzeti jog valamely kiegészítő rendelkezésével helyettesítse, amennyiben ez a helyettesítés a nemzeti jog alapján lehetséges. Ez a megközelítésmód ugyanis lehetővé teszi az irányelv céljának elérését, amely többek között a felek közötti egyensúly helyreállítására irányul,a lehető legnagyobb mértékben fenntartva ugyanakkor a szerződés egészének érvényességét.

Ha az ilyen helyettesítés nem lenne megengedett, és a bíróság köteles lenne megsemmisíteni a szerződést, a semmisség szankciójának visszatartó ereje, valamint a fogyasztók védelmére irányuló cél kerülne veszélybe. A jelen esetben az ilyen megsemmisítésnek ugyanis az lenne a hatása, hogy a teljes hátralék esedékessé válik. Márpedig ez meghaladná a fogyasztó pénzügyi képességeit, és ezért jobban büntetné őt, mint a hitelezőt, amely e következményre tekintettel lehetséges, hogy nem lenne annak elkerülésére ösztönözve, hogy ilyen kikötéseket illesszen a szerződéseibe.

Igen is, meg nem is

A Bloomberg hírügynökség az Európai Bíróság döntését a Kásler-ügyben úgy kommentálta, hogy a bejelentés értelmében értelmében a magyar bíróságok kényszeríthetik a bankokat a bankokat arra, hogy jobb feltételeket adjanak azon devizahiteleseknek, akiknek problémákat okozott hiteleik törlesztőrészletének fizetése a forint árfolyamának gyengülése után.

Az Európai Bíróság döntése, mely a mostani véleményt hat hónappal követheti majd (ez az eddigi gyakorlat), meghatározza majd azt, hogy a magyar bírák milyen hatalommal rendelkezhetnek abban, hogy meghatározzák azon hitelek tisztességességét, melyeknél a hitelfelvevők viselik az árfolyamterheket, illetve bizonyos záradékokat megváltoztathatnak-e a szerződésekben, ahelyett, hogy teljesen megsemmisítenék azokat.

Az, hogy vizsgálhatják a devizahiteles szerződések tisztességességtelenségét, ugyanakkor nem jelentheti azt, hogy a szerződéseket megsemmisítenék, ennek veszélyeit világosan kifejti az Európai Bíróság tanácsnoka véleményében (utolsó két bekezdés).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csodával határos módon élte túl a brutális sárlavinát egy olasz ember – videó

Csodával határos módon élte túl a brutális sárlavinát egy olasz ember – videó

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Szijjártó: Magyarország összekötötte magát Indiával

Szijjártó: Magyarország összekötötte magát Indiával

Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

Rágyújtotta egy férfi az ismerőseire a lakókocsit, mert csúnyán beszéltek vele

Radar360: nem fizet a Fidesz szegregált romáknak, jogsértő volt az M1 híradó

Radar360: nem fizet a Fidesz szegregált romáknak, jogsértő volt az M1 híradó

Az egészségügyi államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását

Az egészségügyi államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását