szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bíróság április 30-án hirdeti ki azt az ítéletet, amihez a kormány a devizahiteles mentőcsomag kidolgozását kötötte.

Április 30-án, szerdán hirdet ítéletet az Európai Bíróság Kásler Árpád és az OTP Bank ügyében – közölte a Portfolio.hu-val a bíróság sajtó- és tájékoztatási osztálya. Ez az ítélet azért fontos, mert erre alapozva hozhatja meg újabb jogegységi döntéseit a Kúria a devizahitelek árfolyamrésével és az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban. A kormány pedig azt mondta, a Kúria döntésére vár a devizahiteles mentőcsomaggal. Meg kell jegyezni, az is elhangzott már a kormány részéről, hogy csak 2018-ra oldódhat meg a devizahitelesek ügye. Igaz, azóta ezt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára gyorsan cáfolta, és azt mondta, kész megoldásaik vannak.   

A Kúria december közepén kiadott egy jogegységi határozatot, de jelezte, hogy az árfolyamrés ügyében megvárja az Európai Bíróság döntését. A kérdés az, hogy vizsgálhatja-e az árfolyamrés alkalmazásának és az egyoldalú szerződésmódosításoknak a tisztességtelenségét a Kúria, illetve a bíróságok?

Február közepén már megjelent az Európai Bíróság főtanácsnoki indítványa, amely alapján már sejthető az ítélet (bár nem kötelezi a bíróságot). A főtanácsnoki vélemény alapján a Kúria vizsgálhatja a szerződések tisztességtelen jellegét, elképzelhető, hogy lesz arra mozgástere, hogy belenyúljon a szerződésekbe, a szerződések megsemmisítésére ugyanakkor nem érdemes számítani, mivel az épp a fogyasztóra tekintettel járna komoly veszélyekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!