szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány gazdasági felszabadító harcának eredményeként kommunikálta korábban azt a döntését, hogy a hazai földgáz üzletágat lényegében visszavásárolták az E.On-tól. Az Átlátszó hosszadalmas, de eredményes pereskedésének köszönhetően mostantól bárki megbizonyosodhat róla: az ügyben a döntés előkészítése óta tudható volt, hogy a német multinacionális cégtől visszavásárolt pakk nem ér annyit, amennyit a kormány végül kifizetett.

Az Átlátszó másfél éve indított pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen annak érdekében, hogy megismerhetővé váljanak azok a vásárlást megalapozó előterjesztések, melyek alapján az Magyar Villamos Művek megvette az E.On földgáz-nagykereskedő és a földgáztározó cégét.

"A Vagyonkezelő utolsó töltényig küzdött, hogy elzárhassa ezeket a nyilvánosság előtt, de mind első fokon, mind másodfokon, mind pedig a Kúria előtt nyertük a pert" – írta ki oldalára a portál. Most, hogy megkapták az iratokat, közzé is teszik azokat. Az Átlátszó szerint az állam által végül 465 milliárd forintba kerülő üzletben az E.On földgáz-nagykereskedő piaci értéke – a gázvásárlási módszer kockázatai miatt – akár 600 milliárd (!) forinttal is kevesebb lehetett. De ezt a döntést előkészítő anyagok – tehát a vagyonértékelések, a kockázatelemzések és összefoglaló anyagok – is jelezték.

Az átlátszó.hu állítja, a nyilvánosságra perelt dokumentumokból az is nyilvánvaló, hogy az előkészítést végzők mind tisztában voltak az óriási kockázattal, ezért mindenki, beleértve az akkori fejlesztési minisztert, Németh Lászlónét is, felfelé mutogatott.

Az árazási problémákon túl az előterjesztés szerint az egész adásvétel komoly állami támogatási kockázatokat hordoz magában, leginkább valószínűleg azért, mert nehezen támasztható alá, hogy ilyen vagyonértékelés és ekkora kockázatok mellett ennyi pénzért egy független piaci szereplő is megvásárolta volna az E.on érdekeltségeit – olvasható az Átlátszó cikkében.

Az Index által a témában megjelent összefoglaló úgy fogalmaz, hogy az E.On cégvásárlást előkészítő titkos dokumentumokból kiderült: a kormány sokkal drágábban vette meg az energetikai cégeket, mint amennyit azok reálisan értek. Sőt, azon túl, hogy már a szerződéskötés előkészítése is szabálytalan volt, az államivá tett gáztározók egy részét az MVM – kihasználatlanság miatt – már be akarta zárni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Letartóztatták a Barcelona volt elnökét

Letartóztatták a Barcelona volt elnökét

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni