szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A következő két évben valószínűtlen a világgazdaság növekedési ütemének jelentősebb élénkülése, elsősorban a kínai gazdaság lassulása és az euróövezet növekedésgátló szerkezeti problémái miatt – jósolta hétfőn Londonban ismertetett negyedéves globális előrejelzésében a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző cég közgazdászai szerint a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport átlagos növekedési üteme a 2014-re várt 2,8 százalék után 2015-ben és 2016-ban is 3 százalék körül lesz. Az elemzés szerint a legtöbb olyan tényező, amely az idén terhelte a világgazdasági növekedést, a következő két évben is fennmarad. Ezek közé tartozik a kínai gazdaság fokozatos lassulása, amely a kínai importnövekedés ütemének igen meredek visszaesését eredményezte, és ez máris meglátszik a globális exportadatokban – hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői. 

A hitelminősítő azonban Európát emeli ki a világgazdaság fő erőcentrumainak gyenge pontjaként. A Moody's hétfői prognózisa szerint az euróövezeti gazdaság a globális átlagnál jóval gyengébben teljesít az idén és a következő két évben: a cég 2014-re átlagosan 0,7 százalékos, jövőre is 1 százalék alatti, és 2016-ra is csak 1,3 százalékos növekedést vár a valutaunióban.

A Moody's londoni elemzőinek becslése szerint az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) még 2019-ben is 1700 milliárd euróval – 17 százalékkal – kisebb lesz annál az értéknél, amely akkor lett volna elérhető, ha az euróövezeti gazdaság növekedési üteme a pénzügyi válság és a szuverén adósságválság előtti évekre jellemző ütemben folytatódott volna. Más nagy londoni házak is azt jósolják, hogy az európeriféria által elszenvedett súlyos recesszió sebei a következő években sem gyógyulnak be teljesen.

A Standard & Poor's hitelminősítő előrejelzése szerint például a görög hazai össztermék reálértéken még 2017-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a 2007-ben mért szintnél. Az egyik legtekintélyesebb citybeli elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai ugyanerről összeállított tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint Görögország, Spanyolország és Olaszország 2019-ig sem éri el a recesszió előtti teljesítményét. A ház kimutatása szerint Görögországban 2008 és 2013 között 23,8 százalékkal zuhant az egy főre jutó összkibocsátás reálértéken. A CEBR elemzői szerint biztos, hogy a görög gazdaság ezt a veszteséget az évtized végéig sem tudja ledolgozni.

Hétfői előrejelzésében a Moody's közölte, hogy Oroszországban nem vár gazdasági növekedést a következő két évben. A cég londoni elemzői szerint az orosz gazdaság a jövő évet enyhe recesszióban tölti, 2016-ban pedig stagnálni fog. Az ukrajnai válság még meredekebbé tette az orosz gazdasági növekedés – főleg az energiaszektoron kívüli ágazatok elégtelen beruházásai, a romló hatékonyság, valamint az olaj- és gázkitermelés növekvő költségei miatt – már korábban is lefelé tartó pályáját – áll a Moody's hétfői londoni elemzésében.

A jövő évi oroszországi recesszió most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a Cityben. Az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy az általuk eddig várt 0,9 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékos visszaesést valószínűsítenek jövőre az orosz gazdaságban. E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, jelentősen rontott előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben. A cég elemzői szintén a Brent-árfolyam csökkenése miatt módosították az orosz gazdaságra adott növekedési becslésüket.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértőinek számításai szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. A ház elemzői szerint 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszavazták: a legsúlyosabb bűncselekményeknél nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani az elítélteket

Megszavazták: a legsúlyosabb bűncselekményeknél nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani az elítélteket

A legmagasabb koronavírus-készültséget vezették be Manchesterben és környékén

A legmagasabb koronavírus-készültséget vezették be Manchesterben és környékén

Magyarul bocsátott meg a 6:3-ért az új brit nagykövet

Magyarul bocsátott meg a 6:3-ért az új brit nagykövet