szerző:
MTI

Növekszik az eurókötvény kibocsátással finanszírozott akvizíciók népszerűsége a kínai vállalatok körében.

Kínai vállalatok az idén már 2,9 dollár értékben bocsátottak ki euróban denominált kötvényeket a Dealogic adatai szerint, míg 2014 elején ugyanennyi idő alatt még semennyit sem, az egész évben pedig 3,3 milliárd dollárnyit. A kínai kibocsátók az eurókötvények kedvéért a jüanban denominált kötvényeket "ejtették" és nem a dollárkötvényeket. A jüanban denominált "dim sum" néven ismert offshore kötvényekből az idei első három hónapban 250 millió dollár értékben bocsátottak ki, míg tavaly ugyanennyi idő alatt 6,6 milliárd dollárnyit. A dollárkötvények kibocsátása viszont gyakorlatilag nem változott a tavalyihoz képest, az idei első negyedévben 16,3 milliárd volt.

Az eurókötvények kibocsátásának növekvő népszerűsége a kínai vállalatok körében részben akvizíciós preferenciáikat tükrözi. Az eurókötvények kibocsátásával szerzett tőkét vállalatfelvásárlásokra, befektetésekre és forgóeszközként tudják felhasználni. A már portugál és olasz távvezeték hálózat üzemeltető vállalatokban is részesedéssel rendelkező pekingi State Grid vállalat januárban például egymilliárd euró tőkét vett fel kötvénykibocsátással. A francia Club Med üdülési csoport megvásárlását pedig az elmúlt hónapban a Fosun International diverzifikált befektető társaság 939 millió eurós kötvénykibocsátással finanszírozta. A Fosun európai befektetési portfolióján egyébként portugál pénzügyi és egészségügyi cégek és görög duty free üzletek mellett már a német Tom Taylor divatcég is szerepel.

Euróban eladósodni meglehetősen jó fedezeti stratégiának tűnik - mutatott rá Jon Pratt, a Barclays ázsiai tőkepiaci igazgatója, hozzátéve, hogy az elkövetkező hónapokban az eurókötvényeket kibocsátó kínai vállalatok számának szaporodására lehet számítani. Az elmúlt hat hónapban az euró árfolyama 13 százalékkal csökkent a jüannal szemben.

Hasonló törekvések észlelhetők indiai, dél-koreai és hongkongi vállalatok részéről is, de újabban már az olyan nagyobb amerikai vállalatok is megjelentek a kibocsátók sorában, mint a Whirlpool, a Kellogg, vagy a Coca-Cola. A Dealogic adatai szerint 15 nem pénzügyi amerikai vállalat az idén már 21,7 milliárd dollár értékben bocsátott ki eurókötvényt, ami háromszorosa a tavalyi azonos időszakénak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe