szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Növekszik az eurókötvény kibocsátással finanszírozott akvizíciók népszerűsége a kínai vállalatok körében.

Kínai vállalatok az idén már 2,9 dollár értékben bocsátottak ki euróban denominált kötvényeket a Dealogic adatai szerint, míg 2014 elején ugyanennyi idő alatt még semennyit sem, az egész évben pedig 3,3 milliárd dollárnyit. A kínai kibocsátók az eurókötvények kedvéért a jüanban denominált kötvényeket "ejtették" és nem a dollárkötvényeket. A jüanban denominált "dim sum" néven ismert offshore kötvényekből az idei első három hónapban 250 millió dollár értékben bocsátottak ki, míg tavaly ugyanennyi idő alatt 6,6 milliárd dollárnyit. A dollárkötvények kibocsátása viszont gyakorlatilag nem változott a tavalyihoz képest, az idei első negyedévben 16,3 milliárd volt.

Az eurókötvények kibocsátásának növekvő népszerűsége a kínai vállalatok körében részben akvizíciós preferenciáikat tükrözi. Az eurókötvények kibocsátásával szerzett tőkét vállalatfelvásárlásokra, befektetésekre és forgóeszközként tudják felhasználni. A már portugál és olasz távvezeték hálózat üzemeltető vállalatokban is részesedéssel rendelkező pekingi State Grid vállalat januárban például egymilliárd euró tőkét vett fel kötvénykibocsátással. A francia Club Med üdülési csoport megvásárlását pedig az elmúlt hónapban a Fosun International diverzifikált befektető társaság 939 millió eurós kötvénykibocsátással finanszírozta. A Fosun európai befektetési portfolióján egyébként portugál pénzügyi és egészségügyi cégek és görög duty free üzletek mellett már a német Tom Taylor divatcég is szerepel.

Euróban eladósodni meglehetősen jó fedezeti stratégiának tűnik - mutatott rá Jon Pratt, a Barclays ázsiai tőkepiaci igazgatója, hozzátéve, hogy az elkövetkező hónapokban az eurókötvényeket kibocsátó kínai vállalatok számának szaporodására lehet számítani. Az elmúlt hat hónapban az euró árfolyama 13 százalékkal csökkent a jüannal szemben.

Hasonló törekvések észlelhetők indiai, dél-koreai és hongkongi vállalatok részéről is, de újabban már az olyan nagyobb amerikai vállalatok is megjelentek a kibocsátók sorában, mint a Whirlpool, a Kellogg, vagy a Coca-Cola. A Dealogic adatai szerint 15 nem pénzügyi amerikai vállalat az idén már 21,7 milliárd dollár értékben bocsátott ki eurókötvényt, ami háromszorosa a tavalyi azonos időszakénak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Kijöhetett Joób Márton az előzetes letartóztatásból

Kijöhetett Joób Márton az előzetes letartóztatásból