szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tömegnyomor, parkolóhelyhiány, idegbaj; hosszú sorok a pénztáraknál, a hazaúton lépésben lehetett csak haladni az autóval. Lazán bevásároltam, nem volt sem hering módjára hullámzó tömeg, sem méltatlankodás. Találkoztak minden helyzettel a vasárnapi boltzár élesedése előtti utolsó, de a március 15-i ünnep miatt mégsem átlagos szombaton olvasóink. Többségben voltak a nagy tömegről beszámoló, olykor dühös emberek.

Életbe lépett a vasárnapi boltzár, emiatt szombaton sok üzletben, élelmiszerboltban a szokásosnál nagyobb volt a tömeg, de ez mégsem volt általános az országban – így lehet összegezni a hvg.hu olvasóinak beszámolóit.

Március 15-én, vasárnap lép életbe az üzletek jó részének vasárnapi zárva tartását elrendelő törvény (néhány kivétel van alóla, például a trafikok, gyógyszertárak, délig a pékségek, újság-, illetve virágárus, éttermek, kávézók, olyan helyek, amelyet egyéni vagy családi vállalkozás működtet és a tulaj beáll dolgozni vasárnap). Ezért arra kértük olvasóinkat, írják meg, hogy előtte szombaton mit tapasztalnak vásárlásnál, a szokásos vagy annál nagyobb tömegbe botlottak.

A beérkező beszámolók értékelésénél két tényezőt érdemes figyelembe venni. Március 15. nemzeti ünnep, ekkor még kevesebb üzlet lehet nyitva, mint amennyit a vasárnapi boltzárról rendelkező jogszabály enged. Vagyis most szombaton olyan is kimozdult, aki arra játszik, hogy a vasárnapi bezárásos törvény hatályba lépése után meg fogja tudni oldani a bevásárlást kisebb boltokban, pékségnél stb.

Ezzel ellentétes tényező az, hogy sokakban nem biztos, hogy tudatosult, hogyan variálódik át az életük mostantól, legalábbis a hvg.hu munkatársai beszéltek olyan eladókkal, akik így látják a helyzetet. Dunakeszin egy kisebb méretű Tesco parkolójában már kora délelőtt nem sok hely volt szabad, az egyik alkalmazott, akivel beszéltünk, azt mondta, nem tudja megítélni, a szokásosnál többen jöttek-e addig az üzletbe, de szerinte a jövő hét szombat fogja igazán megmutatni, mi lesz a jövőben ezen a napon.

Tesco-parkoló Dunakeszin, március 14-én kora délelőtt
©

Aki kényelmesen bevásárolt

A hozzánk beérkező levelek, illetve a témához a Facebookon hozzászólók körülbelül egyötöde-egynegyede szólt arról, hogy nincs semmi felfordulás, a megszokott kép fogadta őket a boltban. Egyik olvasónk délelőtt az egyik legnagyobb Auchan áruházban (nem mondta meg, pontosan hol) vásárolt, elmondása szerint nem volt semmiféle "őrület". Majdnem minden pénztár működött, bár sokan voltak, hárman-négyen álltak egy pénztárnál. Egy másik olvasónk is „szépen lazán bevásárolt”, egy perce sem tartott tovább, mint máskor. Azt elismeri, hogy azért „tényleg sokan voltak.”

Késő délelőtt harmadik olvasónk, nem konkretizálva, melyik városban járt, azt írta: „most jöttem a Tescóból. Nincsenek többen, mint máskor.” A soroksári Auchanban bevásárló negyedik olvasónk is a szokásos embertömegben tolta a bevásárlókocsit. Egy ötödik ember egy megyeszékhelyen levő Tesco-hipermarketben vásárolt, és elmesélése szerint „teljesen normális, átlagos nap volt. Sem őrjöngő vásárlók, sem hering módjára hullámzó tömeg nem volt. És ami a fontos, hogy méltatlankodás sem.”

Ez rettenetes volt

Ennél több bosszankodó, az átlagosnál nagyobb tömegről beszámoló olvasónk írt. Volt, aki már pénteken belefutott ebbe. „Péntek délután 5 óra, Szentendre, Lidl: ennyi embert még nem láttam itt.” A feltorlódást okozhatta az is, ismeri el, hogy bár minden pénztár működött, de kettőnél-háromnál a bankkártyás vásárlás akadozott. Budapesten a Tűzoltó utcában az Aldiban a kasszás hölgy szerint már csütörtök óta nagyon sokan, háromszor annyian vannak, mint átlagosan szoktak.

Budapesten a Tűzoltó utcai Aldiban szemre nem voltak sokan, de a kasszás hölgy szerint a szokásosnál többen vásároltak
©

Az egyik budai Sparban egyik olvasónk helyzetjelentése szerint „nem lehetett leejteni egy gombostűt sem délután 1 órakor. Üres kosár sem volt, és a polcok üresek voltak.” Egy másik olvasónk felesége a március 15-i ünnep lévén szombatra tette át a szokásos heti nagybevásárlást. „Dorogon a Lidl előtt gyakorlatilag nem volt parkoló, az újonnan érkezők vadászták az éppen távozók helyét. Az üzlet zsúfolásig tele, mind a hat pénztár nyomja, hogy bírja a vásárlók hadát.” Aztán így folytatja: „nem minden környékbeli multiba mentünk be, de a parkolók mindenütt tömve voltak. Az esztergomi Tesco volt utolsó célállomásunk. Ott is gyakorlatilag tömve a parkoló, és az üzlet is, és szintén óriási tömeg. A húsos (vagy csemege-) pultnál legalább huszonöten álltak, a kiszolgálók nem bírták a tempót.”

Egy másik beszámoló azt írta, helyszínt nem említve, hogy „irigylem azt, aki szépen lazán bevásárolt. Nekem ez nem jött be. Két üzlet potom két óra. Még jó, hogy nem kocsival mentünk, mert parkolót az nem lehetett találni délelőtt. Az üzletekben kaotikus állapotok és tömeg.”

Vannak többen, akik nem finomkodtak. „Ez rettenetes. Tényleg tömegnyomor, no parkolóhely, idegbaj.” Egy másik sorstársa arról számolt be, hogy „bizony nekünk sokkal több időbe tellett, mindenhol annyian voltak, mint a sáskák! Az emberek ingerültek, figyelmetlenek, a gyerekek nyűgösek, visítottak a bevásárlókocsikban, szóval soha többé szombaton!”

„Ma hosszú sorok voltak az Auchan pénztárainál, eddig nem kellett ennyit várni, az útról már nem is beszélve, csak lépésben lehetett haza jutni.” Egy másik olvasó azt írja, „mi általában szombaton szoktunk bevásárolni, és ma borzasztó sokan voltak, tehát ez várható minden szombaton.” Egy meg nem nevezett élelmiszerüzletben dolgozó elmesélése szerint „nálunk négy kassza dolgozott és rohadt nagy volt a sor.”

A plázák jó részében is a szokásosnál nagyobb zsúfoltság volt. A Pólus Centerhez kilátogató munkatársunk szerint a parkoló dugig volt, meg a Tesco is, a Media Marktban is állt a sor” ahogyan a patikáknál is. Egy másik olvasónk a győri Árkádban járt, ahol szintén nagy volt a tömeg. Egy harmadik, budapesti olvasónk azt írta: egy nyűg volt a vásárlás. Az IKEA, Kika és az Árkád üzletházra vonatkozóan az alábbiak: zsúfoltság, a tömegtől lépni sem lehetett, az IKEA-ban a konyhaosztályon hangos jelenetek, veszekedés, a pénztáraknál reménytelenül kígyózó sorok.”

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Újabb halott az amerikai zavargásokban, őrizetbe vették a New York-i polgármester lányát is

Újabb halott az amerikai zavargásokban, őrizetbe vették a New York-i polgármester lányát is

Erre költi a Babaváró hitelét a magyar

Erre költi a Babaváró hitelét a magyar

Kifosztott egy boltot, majd vonattal menekült két tolvaj Zalaegerszegről

Kifosztott egy boltot, majd vonattal menekült két tolvaj Zalaegerszegről