szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyobb segítséget a szegény családoknak, egyenlő esélyeket az oktatásban, átláthatóságot Paks ügyében – ezekkel a javaslatokkal álltak elő ma délután civil szervezetek, a költségvetési vita kezdetére időzítve mondandójukat. Sok felvetésük annyira evidens, hogy már szinte emlegetni is kínos. Ennél csak az a kínosabb, hogy a címzettről mindez lepereg.

Nemzetközi összehasonlításban elfogadhatatlanul kevés időt szán az Országgyűlés a 2016. évi költségvetési törvény tárgyalására – mondta Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője, aki a civil szervezetek javaslatait gyűjti össze abban a reményben, hogy érdemi beleszólásuk lehet a jövő évi költségvetés összeállításába. A ma délután bemutatkozó civil szervezetek érzékeny területeket érintettek.

Az MTA egykori, Ferge Zsuzsa vezette Gyermekszegénység Elleni Programirodájának kutatói által alapított Gyerekesély Egyesület például felrótta, hogy a költségvetési tervezet továbbra is a jobb helyzetű családoknak juttat többletforrásokat, hiszen a személyi jövedelemadó kulcsának 1 százalékos csökkentéséből – ami 120 milliárd forint körüli bevételkiesést jelent – és a kétgyermekes családok által igénybe vehető adókedvezmény növeléséből (gyerekenként 10 ezerről 12,5 ezerre havonta) főleg ők profitálnak. Ezzel szemben az univerzális juttatás, a családi pótlék 2008 óta változatlan összegű, azóta több mint 20 százalékot inflálódott, és nem változott a gyes összege sem. Ezekhez most sem nyúl hozzá a kormány. Farkas Zsombor, az egyesület elnökségi tagja az utóbbiak emelését javasolja, illetve a családi adókedvezmények negatív adóvá alakítását. Utóbbi annyit tesz, hogy aki az adókedvezményt nem tudja igénybe venni, mert túl alacsony a jövedelme, az a „maradék” értéknek megfelelő támogatásban (vagy adóhitelben) részesülne.

Mi lesz a paksi erőmű előkészületeire elkülönítendő 113 milliárd forint sorsa? – ezt firtatja nagy odaadással az Energiaklub, amely az idei évben erre fordítandó 28 milliárdnak is nyomába eredt. A válaszokból kiderül, hogy engedélyezésre 7 milliárd, a beruházások előkészületeire több mint 6 milliárd megy el az idén, a kommunikációra pedig önmagában 857 millió. Mivel a kormányzati válaszból kiderül, hogy a beruházó Roszatom a költségvetési keretekből az idén nem részesedik, Koritár Zsuzsanna programvezető arra következtet, hogy ez a 28 milliárd forint a beruházás „hivatalosan” megjelölt 12,5 milliárd eurós értéke fölött van. Sőt, szerinte a Kalocsánál megépítendő híd sincs benne a paksi projekt büdzséjében, ez is extra kiadás lesz. Mindenesetre a költségvetés a 113 milliárd forint jövő évi felhasználását nem részletezi. Még nagy vonalakban sem.

A felsőoktatás jövőre sem kapja vissza azt a támogatást, amelyet a kormány a korábbi években elvont tőle – summázta az Oktatói Hálózat véleményét Lukács András, aki azt is furcsállja, miért vesz el az állam 17 milliárdot az innovációs alap bevételeiből, hogy a másik kezével 7 milliárdos támogatást adjon neki. A különböző típusú iskolafenntartókat az állam nem egyenlően finanszírozza, fűzte hozzá Daróczi Gábor, a Romaversitas igazgatója, az Esélyt a hátrányos helyzetű gyerekeknek kuratóriumi elnöke. Ő úgy kalkulál, hogy ha a civil fenntartású intézmények az egyháziakéhoz hasonló apanázsban részesülnének, akkor 15-20 milliárd forinttal több támogatás járna nekik. Daróczi azt javasolja, hogy a civilek is legyenek jogosultak a kiegészítő támogatásra, amit az egyházi intézmények megkapnak, vagy pedig a kiegészítő támogatás épüljön be az alapszintű támogatásokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra