szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 9900 MW - ennyi napelemes kapacitást szerelt fel és kapcsol be a hálózatába Kína csak az idén. Ezzel tovább trappolnak a 150 GW-os céljuk felé, és most már hallani sem akarnak lassításról.

A kínai nemzeti energiahivatal közleménye szerint az ázsiai országban az idei év első kilenc hónapjában az országos hálózatra beléptetett 9,9 GW új napelemes kapacitást. (A jobb érthetőség kedvéért íme egy viszonyítási szint: ez a 9,9 GW önmagában több, mint a teljes jelenlegi magyarországi villamoserőművi kapacitás – mely "csak" alig több, mint 8930 MW.)
A kis híján 10 GW kapacitásból 8,32 GW kifejezetten napelemes erőmű (értsd: ipari méretű termelő), és a fotovoltaikus rendszerek (PV) melyeket zömmel épületek tetejére telepített, tette ki a fennmaradó 1,58 gigawattot. (Újabb viszonyítási pont: a Paksi Atomerőmű névleges teljesítménye 2 GW.)

A hír a Xinhuanet közölte azt követően, hogy a kínai energiahivatal bejelentette: az ország 2020-ban szeretné átlépni a 150 GW kapacitási szinten. Jelenleg már a 40 GW közelében járnak.

Naperőmű Kínában
©

Az energiahivatalt irányító Dong Xiufen szerint az elkövetkező években a PV rendszerek telepítésén lesz a hangsúly, és Nyugat, illetve Dél felől a fókusz fokozatosan Közép- és Kelet-Kínára tevődik majd át, és reményeik szerint évente 20 GW-tal tudnak majd növekedni. A szárnyalásról szóló híreket azért az kicsit beárnyékolja, hogy az előzetes tervek 2015-re még 17,8 GW új napelemes kapacitás beépítéséről szóltak, de ettől a kínaiak biztosan elmaradnak majd.

Kínában az idei energiatermelési mutató – az év első kilenc hónapjában – meghaladta a 30 milliárd (!) kWh-t. Azt tervezik, hogy az évtized végére a nem fosszilis energiatermelésből a fogyasztás legalább 15 százalékát biztosítani fogják.

Mint azt korábban megírtuk, Kína ugyan világelsőnek számít az új atomerőmű építésében, ami 2014-ben számszerűen azt jelentette, hogy mintegy 9 milliárd dollárt fektetett be a nukleáris projektjeibe. Eközben azonban ennek több mint kilencszeresét, összesen 83 milliárdot pumpált bele a szél- és napenergia projektekbe, amivel el is érte már, hogy a megtermelt megújuló energia mennyisége – még a vízierőművek nélkül is – nagyobb legyen az atomerőművinél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől

Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől

Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer