szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ítéletet hirdettek kedden első fokon a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Törvényszéken. Míg Rejtő E. Tibort felmentették, Kulcsár Attilát 230 millió forintos vagyonelkobzásra, valamint hat és fél év börtönre ítélték az évtizedes ügyben.

Kulcsár Attila volt brókert hat év hat hónap börtönre és 229,9 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte sikkasztás és hamis magánokirat-felhasználás miatt kedden első fokon a Fővárosi Törvényszék. A volt brókert 10 évre eltiltották a befektetési szolgáltatói tevékenységtől, és 7 évre a közügyektől is. A közokirat-hamisítás vádja alól viszont felmentették.

Kulcsár bűntársai közül többen kaptak százmilliós vagyonelkobzást és többéves börtönbüntetést, de Rejtő E. Tibort, az ügy harmadrendű vádlottját a K&H Bank volt vezetőjét felmentették.

Kerék Csaba másodrendű vádlottat 3 év 9 hónap börtönre ítélték, a negyedrendű vádlott, Mészáros János felfüggesztettet kapott.

A bűnüldöző hatóságok szerint a 2003-ban kipattant brókerbotrányban Kulcsár Attila – 1998 és 2003 között a K&H Bank brókercégének dolgozója – rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, magánszemélyek és egyes állami vállalatok pénzét, sokmilliárdos kárt okozva.

Pertörténet
2003. június: Megverik Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, épp aznap, amikor aláírja a tőzsdén szereplő Pannonplast ellenséges felvásárlásával kapcsolatos határozatot. Az ügyben a K&H Equities brókercég is érintett volt.
2003. július: Többmilliárdos sikkasztás gyanúja miatt nyomozás indul Kulcsár Attila, a K&H Equities kivételezett ügyfeleket gondozó, büntetett előéletű befektetésiüzletág-vezetője ellen. Napvilágra kerül Kulcsár illusztris személyiségeket és részben állami, illetve autópálya-építő cégeket tartalmazó ügyféllistája.
2003. augusztus: A megszökött Kulcsárt előzetes letartóztatásba helyezik Bécsben.
2003. szeptember: A Bécsbe tartó Rejtő E. Tibor bankvezért letartóztatja és bűnrészességgel gyanúsítja a rendőrség. Parlamenti vizsgálóbizottság alakul a brókerházban történtek politikai összefüggéseinek felderítésére.
2004. június: Kulcsár vallomást tesz az ügyészségen.
2008. szeptember: Elsőfokú ítélet a Kulcsár-perben, 15 vádlott összesen 27 év letöltendő és 12 év felfüggesztett börtönbüntetést kap.
2010. május: A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezi a Kulcsár-per elsőfokú ítéletét, és az eljárás megismétléséről dönt.
2010. december: Újraindul a Kulcsár-per.
2015. szeptember: Vád- és védőbeszédek.

Kulcsár Attila a vád szerint egy piramisjáték-szerű sikkasztássorozatot “menedzselt”, ezt azonban ő inkább pénzmosásnak tartja. A K&H Bank brókercége, a K&H Equities Rt. ügyfeleinek egy részét kiemelt ügyfélként kezelte, és részükre „extra hozamokat” ígérő befektetési lehetőségeket kínált.

A brókercég „VIP-ügyfelei” közé egyébként nem volt könnyű bejutni, hiszen ahhoz a korabeli híradások szerint legalább 30 millió forintos indulótőkére és jó összeköttetésekre volt szükség. A cég a kiváltságosok közé bekerülőknek a piaci kamatokat jelentősen meghaladó, évi 15-20 százalékos hozamot ígért és adott is.

©

Az ügyészség szerint a teljes elkövetési érték, a jogosulatlanul forgatott pénzmennyiség összege több mint 23 milliárd forint, a kár pedig több mint 8 milliárd. Az ügyészség Kulcsár Attilát sikkasztással vádolta meg 2005-ben. A másodfokú eljárásban, 2010-ben a fellebbviteli főügyészség úgy vélekedett, talán inkább csalás történt.

Aztán idén újraindult a brókerbotrányos per: a Fővárosi Főügyészség ügyésze – a tizenkét éve folyó eljárás során először – azt az elképzelést fogalmazta meg, Kulcsár a sikkasztás "közvetett" tettese.

A Kulcsár-ügy fő gyanúsítottjai, és az elsőfokú ítélet

 • Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. befektetési tanácsadási üzletágvezetője, a K&H Bank Rt. önkormányzati és európai uniós ügyekért felelős ügyvezetője, a Britton Llc. alapítója. Sikkasztás, hamis magánokirat felhasználása, csalás miatt 6 év 6 hónap börtönbüntetés, 10 éves eltiltás a befektetési szolgáltatói tevékenységtől, 7 évre a közügyektől, 229,9 millió forint vagyonelkobzás.
 • Rejtő Endre Tibor, a K&H Bank Rt. vezérigazgatója. Felmentve.
 • Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezérigazgatója. Vesztegetés és bűnpártolásra való felbújtás miatt 2 év börtön, 3 évre a közügyektől eltiltva, 150 millió forint vagyonelkobzás, a sikkasztás és hivatali befolyással való üzérkedés alól viszont felmentve.
 • Dudás Gábor, a Balmoral Group Ltd. képviselője. Pénzmosásban bűnös, két évre próbára bocsájtva.
 • Forró Tamás, a Forka Kft. alapító tagja és ügyvezető igazgatója, a Tízezer Tömegkommunikációs és Ügynöki Kft. alapító tagja, a KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft. fb-tagja, közvetett résztulajdonosa, a Zöld Újság Tömegkommunikációs és Kiadói Rt., elnök-vezérigazgatója. Felmentve.
 • Garamszegi Gábor, a Betonút Rt., vezérigazgató-helyettese, résztulajdonosa, a Lobagola Investment Inc. képviselője. Vesztegetésben bűnös, 2 év börtön, 3 év közügyektől való eltiltás és 254,9 millió forint vagyonelkobzás.
 • Hasan El Abed, pénzváltó, a Kulcsár által átutalt pénzek felvevője és továbbítója. Pénzmosás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetés, 2 év próbaidőre felfüggesztve és 59,2 millió forint vagyonelkobzás.
 • Kerék Csaba, a Britton Llc. képviselője, a cégcsoport magyarországi vezetője. Bűnsegéd sikkasztásban, bűnsegéd hamis magánokirat felhasználásában, bűnös pénzmosásban, ezért 3 év 9 hónap börtönre ítélve, 5 évre eltitlva a gazdasági táraságok képviseletétől, 4 évre a közügyektől, 176,8 millió forint vagyont és a Britton cégekben lévő üzletrészeit elkobozták.
 • Mészáros János, a Britton Llc. képviselője, a cégcsoport magyarországi vezetője. Negyedrendű vádlott, pénzmosásban bűnös, 2 évre ítélték felfüggesztve, 5 évre eltiltva attól, hogy gazdasági szervezetben képviselő legyen, a Britton cégekben lévő üzletrészeit elkobozták.
 • Kelemen László, ügyvéd. Felmenetve.
 • Vargáné Vasadi Julianna, az Esma Kft. igazgatója. Vesztegetés miatt 2 év börtön, 5 év próbaidőre felfüggesztve.
 • Országh Ágnes, a Séd-Coop 2000 Rt. főkönyvelője. Felmentve.
 • Víg Szabolcs, társtettes vesztegetésben, 2 év börtön, próbára bocsájtva.
 • Nagy Károly, az Autó Danubia Kft. tulajdonosa, vesztegetés elfogadása miatt 1 év börtönbüntetés 2 év próbaidőre felfüggesztve és 30 millió forint vagyonelkobzás.
 • Bende Péter András, ügyfél, orgazdaság miatt 1 év börtönbüntetés 3 évre felfüggesztve, és 142 millió forint vagyonelkobzás.
 • Dunai György, a Betonút Zrt. vezetője. Felmentve. 

Forrás: HVG-gyűjtés

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!