szerző:
Torontáli Zoltán

Brutális béremelés jöhet az MNB-nél, az elnök 5 milliót kereshet, havi több millió forinttal ugorhat meg az alelnökök bére, az fb-tagoknál pedig majdnem négyszeres a tiszteletdíj-emelés.

Bánki Erik fideszes képviselő beadott egy törvénymódosító javaslatot, amely az MNB elnökének havi bruttó fizetését 5 millió forintban határozza meg. Matolcsy György jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott 2015-ös bruttó átlagkereset tízszeresét, azaz 2,478 millió forintot vihet haza alapbérként.

Az MNB alelnökei a módosító szerint ezentúl az elnök fizetésének 90 százalékát, azaz 4,5 millió forintot kapnának. Eddig ez csak 70 százalék volt, de mivel a korábbi jóval kisebb összegnek a 70 százaléka, az alelnöki emelés még sokkal nagyobb arányú, mint az elnöki. Egy alelnök ma bruttó 1,735 millió forintot keres, az új javaslat szerint azonban 4,5 milliót fog, azaz havi 2,765 millió forinttal nőhet a fizetése.

©

A Monetáris Tanács tagjai eddig az elnök bérének 60 százalékát kapták meg (1,49 millió forintot), most az 5 millió forint 60 százalékára lehetnek jogosultak, vagyis az ő bérüket is megduplázzák, havi 3 millió forintra emelik.

Az MNB felügyelőbizottságának elnöki tiszteletdíja 1,2 millió forintról 3,5 millió forintra ugorhat, az fb-tagok pedig 800 ezer forint helyett havi bruttó 3 millió forintot vihetnek haza (utóbbiak esetében tehát közel négyszeres a béremelés mértéke).

Az állami cégeknél nemrég történt hasonló mértékű béremelés részleteiről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Simor András egykori jegybankelnököt kis híján karóba húzta a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány, mert durván bruttó 8 milliós fizetése volt, és a kormányváltás után törvényben mondták ki, hogy 2 millió forint lesz a bérplafon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!