szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője szerint, ha egyes ügyekben kimondják a kölcsönszerződés érvénytelenségét, akkor azonnal esedékessé válik a teljes kölcsönösszeg és törvényes kamatainak visszafizetése. A bíró szerint a Kúria nem kedvez sem a bankoknak, sem pedig az adósoknak. Wellmannt korábban ügyvédek egy csoportja bepanaszolta Áder Jánosnál a Bankszövetségnek írt levele miatt.

"Devizahiteles perekben nem lejt a pálya sem a bankok, sem az adósok felé" – jelentette ki Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője a legfelsőbb bírói fórum félévzáró sajtótájékoztatóján.

"A bírónak minden ügyben törvényes döntést kell hoznia" – tette hozzá Wellmann, aki szerint a devizahiteles ügyekben a kölcsönszerződések érvénytelenségére alapított pereskedés több szempontból sem tűnik célszerűnek.

©

Wellmann arról is beszélt, hogy a devizahitelezés problémái többnyire a hitelnyújtás után bekövetkezett drasztikus árfolyamváltozásokból erednek, a szerződés érvénytelensége azonban a szerződés megkötésekor fennálló körülmény. Ha mégis kimondják egyes ügyekben a kölcsönszerződés érvénytelenségét, akkor nyomban esedékessé válik a teljes kölcsönösszeg és törvényes kamatainak visszafizetése – figyelmeztetett Wellmann.

Több ezer devizahiteles pereskedik

Jelenleg több mint kétszáz devizahiteles ügy van a Kúrián, az alsóbb fokú bíróságokon pedig sok ezer. Júniusban megszületett az újabb, már harmadik jogegységi döntés a devizahitelekkel kapcsolatban, amelyben kimondták: érvényes az a devizahiteles kölcsönszerződés, amelyben a tartozás összege forintban meghatározott, de azt a nyilvántartás devizában egyértelműen tartalmazza és kiszámítható.

Nem kért elnézést a bankszövetségtől

A kollégiumvezető kijelentette, hogy a bankszövetséghez áprilisban írt levelét félreértelmezték: nem elnézést kért, hanem tényszerűen közölte, hogy az egyik devizahiteles ügyben hozott kúriai döntés ellentétes a legfelsőbb bírói fórum korábbi jogegységi határozatával.

Korábban a Magyar Nemzet ismertette azt az április 11-én kelt levelet, amit Wellmann a Magyar Bankszövetség képviselőinek írt. A levélben – valószínűleg a szervezet panaszára válaszolva – Wellmann azt írta, hogy a Bankszövetség által kifogásolt, a Kúria saját tanácsa által hozott ítéletet nem tartja irányadónak.

©

A kollégiumvezető arra is kitért a levélben, hogy a jövőben igazodni fognak a Kúria ítélkezési gyakorlatához. Ezt a Magyar Nemzet úgy értelmezte, hogy Wellmann gyakorlatilag bocsánatot kért egy, a Bankszövetség által kifogásolt, a Kúria saját tanácsa által hozott ítélet miatt.

Bepanaszolták Wellmannt

Ugyancsak a Magyar Nemzet írta meg a levél nyilvánosságra kerülése után, hogy ügyvédek egy csoportja Áder János köztársasági elnöknél kezdeményezte a Kúria polgári kollégiuma vezetőjének felelősségre vonását a bankszövetségnek írt levéle miatt.

A hét jogász – Bihari Krisztina, Kiss-Gál Éva, Madari Tibor, Ölveczky István, valamint Varga-Damm Andrea, Várhelyi Tamás és Zoltán Gábor – a köztársasági elnök mellett Darák Pétert, a Kúria elnökét is megkeresték. Arra kérték, hogy az ügy kivizsgálásáig függessze fel a kollégiumvezetőt.

©

A panaszt emelő ügyvédek szerint azonban Wellmann levele elfogadhatatlan, és megrendíti az igazságszolgáltatás rendszerébe vetett bizalmat. Beadványukban azt írják, a Kúria kollégiumvezetőjének írásából az látszik, hogy nem hajlandó elfogadni, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvényeknek vannak alárendelve, ítélkezésükben nem utasíthatók.

A kopaszbalhé megtette hatását

Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási-munkaügyi kollégiumának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a versengő népszavazási kezdeményezések benyújtásának gyakorlata – a Nemzeti Választási Iroda előterében februárban lezajlott események ismeretében – nyilvánvalóan nem tekinthető jogállaminak.

A szabályozást időközben módosították, így a probléma kezelhetővé vált. Az új rendelkezések szerint már futhatnak egymás mellett hasonló népszavazási kérdések, és az dönt majd, hogy melyik kérdésben gyűlik össze előbb a szükséges 200 ezer aláírás.

 

A főbíró a devizahitelekről: "Ismét döntési helyzetbe kerülhet a Kúria"

Miért nem ütközik a jó erkölcsbe egy devizahiteles szerződés még akkor sem, ha minden terhet, kockázatot az adósra hárít, és minden jogot magának tartott fenn a bank? Mikor tekinthető uzsorásnak egy szerződés? Van-e politikai nyomás a Kúrián, hogyan kezelik a bíróságok a perdömpinget?

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is

Szupergyors az első zöld rendszámos McLaren sportkocsi

Szupergyors az első zöld rendszámos McLaren sportkocsi