szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A WHO elkészítette az első jelentését az európai szénerőművek egészségkárosító hatásairól. A 257 szénerőmű rangsorában a lignitet égető Mátrai Erőmű a legrosszabbak elitjébe tartozik.

Elkészült az első elemzés az Európai Unió szénerőműveinek határokon átnyúló egészségügyi hatásairól. A 257 szénerőművet vizsgáló jelentésben a magyarországi Mátrai Erőmű a 27. helyen szerepel, a legszennyezőbb szénerőművek listáján. A jelentés tartalmát egészségügyi szakértők is megerősítették. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a légszennyezés világszerte milliók haláláért felelős.

A szén energetikai célú elégetése által okozott környezetszennyezés és egészségkárosítás messze átnyúlik az Európai Unió tagállamainak határain. A szénenergiával való szakítás jelentős egészségügyi és pénzügyi előnyökkel járna az Európai Unió polgárai számára. Ez derül ki egy tegnap közzétett új jelentésből, melyet a WWF Európai Irodája, a Health and Environment Alliance (HEAL), a Climate Action Network (CAN) Europe, és a Sandbag közösen adott ki. Az "Európa fekete felhője: Hogyan betegítik meg a szénenergiát használó országok szomszédjaikat" című jelentés az Európai Unió 280 szénerőművéből azt a 257-et vizsgálta, melyek publikus adatokkal rendelkeznek. Az elemzés kimutatta, hogy a szénerőművek teljes káros anyag kibocsátása 2013-ban összesen 22,900 korai elhalálozást, több tízezer megbetegedést (a szívelégtelenségtől kezdve a hörghurutig) és közel 62,3 milliárd Euró egészségügyi költséget jelentett.

HEAL, CAN
A Health and Environment Alliance (HEAL) egy vezető európai nonprofit szervezet, amely a környezetvédelem egészségügyi hatásaival foglalkozik. Munkájuk során azt vizsgálják, hogy a szakmapolitikai változások hogyan segítik megőrizni az emberi egészséget. Több mint 70 tagszervezete között egészségügyi szakértők, nonprofit egészségügyi biztosítók, és környezetvédelmi szakértők találhatók. Azon dolgoznak, hogy független szakértelemmel és az egészségügyi szakértői közösségtől származó bizonyítékokkal segítsék a döntéshozói folyamatokat.
A WWF küldetése egy olyan jövő építése, amelyben az ember és a természet harmóniában élhet egymással. Legfőbb feladataik a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a megújuló energiaforrások fenntartható használatának elősegítése. A WWF Magyarország 25 éve dolgozik a hazai természeti értékek védelméért, és az Éghajlatváltozás és Energia Program az egyik meghatározó pillére a hazai munkának.
A Climate Action Network (CAN) Europe Európa legnagyobb ernyőszervezete, amely éghajlatvédelemmel és energiával foglalkozik. Több mint 130 tagszervezettel, több mint 30 európai országban - így hozzávetőlegesen 44 millió polgárt képviselve - a CAN Europe azon dolgozik, hogy megakadályozza a éghajlatváltozás veszélyes hatásait, és támogatja a fenntartható éghajlatvédelmi és energiaügyi politikát Európában.

Ez az első elemzés, amely számszerűsíti a szénerőművek kibocsátásának határokon átnyúló egészségügyi hatásait és annak becsült költségeit. A jelentésben nevesített öt tagállam, amelyek szénerőművei a legtöbb kárt okozták más tagállamok számára: Lengyelország (4 690 külföldi korai haláleset okozója), Németország (2 490), Románia (1 660), Bulgária (1 390) és Nagy-Britannia (1 350). Az öt tagállam pedig, akiket a legsúlyosabban érint szomszédjaik szén-szennyezése (a saját erőműveikből származón kívül) Németország (3 630 korai haláleset), Olaszország (1 610), Franciaország (1 380), Görögország (1 050) és Magyarország (700).

Magyarország számára elsősorban a lengyel, román, bolgár és német szénerőművek okoznak komoly légszennyezést, és ezáltal egészségügyi problémákat. A jelentés háttérszámításai alapján 2013-ban a külföldi szénerőművek légszennyezése hazánkban 700 ember korai halálát okozta. Ehhez adódik hozzá a Mátrai Erőmű, amely az Európai Unió 30 legszennyezőbb erőműve közé (a 27. helyre) került. "A Mátrai Erőmű többszörösen is károsítja a környezetet és a levegőminőséget, ezzel együtt pedig az emberi egészséget. Amellett, hogy mint erőmű, a rossz energiahatékonyságú lignit elégetésével hazánk legnagyobb szén-dioxid kibocsátó létesítménye, további komoly egészségügyi kockázatot okoz azáltal, hogy egyre nagyobb mennyiségű lignitet értékesít a háztartások számára. A térség eleve erősen terhelt levegőminőségét tovább rontja a lakossági kályhákban és egyéb olcsó tüzelőberendezésekben elhasznált lignit füstgázszűrés nélküli légszennyezése." - mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatvédelem és Energia Programjának vezetője.

"A Mátrai Erőmű egyébként továbbra is tervezi egy új lignitblokk megépítését, de az engedélyezési dokumentumok alapján eddig egyáltalán nem vette figyelembe az erőmű által okozott légszennyezés határon átnyúló lehetséges hatásait." - tette hozzá a programvezető.
A jelentés kimutatta: minden egyes szénerőmű bezárása komoly előrelépést jelentene az egészségügyben. Sőt, nem csupán az erőművek környékén élők számára, hanem a szomszédos országok lakóinak egészségére nézve is. Amennyiben 2025-re Nagy-Britannia leállítja összes szénerőművét, évente akár 2870 életet is megmenthet - több mint 1300-at a kontinensen.  Ha Németország leállítja és bezárja szénerőműveit, azzal évente több mint 1860 korai halálesetet előzhetne meg belföldön, és akár 2500-at külföldön - olvasható az összegzésben.

"A jelentés bebizonyítja, hogy a szénenergiától való teljes függetlenedés olyan ügy, amely egész Európát érinti, és mint ilyen, az Európai Unió egyik deklarált célja kell, hogy legyen" - tette hozzá Imke Lübbeke, a WWF Európai Irodájának Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetője.

 

Lelepleztek 39 légszennyező erőművet, amelyek titokban pöfékelik a mérgező anyagokat

Be sem jelentették azokat a Közel-Keleten, Oroszországban és Mexikóban üzemelő, a levegőbe mérgező anyagokat bocsátó erőműveket, amelyeket a NASA műholdjai fedeztek fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

335 km/h végsebességű új kabrió a Bentleytől

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn