szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annyira kevés brit diák végez tanár szakon, hogy külföldieket hívnának be tanítani az országba, a Brexit-pártiak legnagyobb felháborodására.

Annyira kevés angol jelentkezik tanárnak, hogy külföldről kell az országba csábítani dolgozókat. A Daily Telegraph szerzett meg egy kormányzati dokumentumot, amely szerint 300 ezer fontot, azaz nagyjából 109 millió forintot szánnának tanárok Nagy-Britanniába hívására.

A tervek elsősorban cseh, lengyel és német tanárokkal számolnak, de szívesen látnának az országban amerikaiakat is. Elsősorban matematika- és fizikatanárokból van hiány, ezeken a szakokon az egyetemeken az elmúlt öt év mindegyikében jóval kevesebb angol fiatal végzett, mint amennyit a kormány szeretett volna.

Pontos számok egyelőre nem derültek ki arról, hány külföldi tanárt próbálnak az országba hívni, de a tanárképzések adatai alapján úgy becsülhetjük, hogy több száz emberről lenne szó. Az előző tanévben például fizikatanárnak 746-an kezdtek el tanulni, ami a kormány terveinek háromnegyede volt, de használható diplomát csak feleannyian szereztek, mint ahányra szükség lenne az iskolákban. A megszellőztetett kormányzati dokumentum szerint a toborzás februárban indulna, a célja pedig az, hogy az újoncok már a 2017/18-as tanévtől munkába álljanak.

A terv persze nagy vihart kavart, különösen úgy, hogy egyelőre nehéz megtippelni is, milyen hatásai lesznek a Brexitnek a teljes brit munkaerőpiacra. Nem véletlen, hogy a tanárok foglalkoztatásával foglalkozó szervezetek tiltakoznak: szerintük nehezen megmagyarázható, hogy miközben a kormány épp távolodna Európa többi részétől, a kontinensről érkező tanárokra mégis szükségük volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról