szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Riasztó folyamatokat lát az ENSZ a népesedésben.

Közép- és Kelet-Európa népességének negyede eltűnhet az évszázad végére, ha nem történik valamilyen nagy fordulat – állapította meg az ENSZ népesedési jelentése. Ennyi időre előre persze szinte lehetetlen jó becslést adni, mindenesetre így is látványos az adat, hogy Magyarországon alig több mint hatmillió ember élhet 2100-ra.

A tanulmány szerint a Föld össznépessége a mostani 7,6 milliárdról 11,2 milliárdosra nőhet a század végére, de eközben Európa népessége folyamatosan csökkenni fog. Nyugat-Európában annyira nem lesz nagy a baj az ENSZ szerint, a mi régiónk elnéptelenedése azonban annál veszélyesebb lehet.

A szakértők szerint Magyarország lakossága 2100-ban már csak a 62,5 százaléka lehet annak, ahányan 2000-ben itt éltünk – és ezzel még jobban meg is ússzuk a XXI. századot, mint sok más ország a környékünkön. Moldova és Bulgária népessége például a felére csökkenhet, Lengyelország lakossága is alig több, mint a fele lehet annak, mint az ezredfordulón volt. A régiónkból még Csehország járhat a legjobban, ott csupán 86 százalékára olvadhat a 2000-es adat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley