szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami cégek közül a MÁV van a legrosszabb helyzetben itt jelenleg is 262 aktuális álláshirdetés fut, de az önkormányzati dolgozóknál sem jobb a helyzet, ott szinte biztosra vehető a januári sztrájk.

Ugyan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016 első negyedéve óta nem tud friss adatot közölni a közszféra betöltetlen állásairól, az állami szerveknél hemzsegnek az állásajánlatok, ami azt jelzi ebben a szektorban is komoly problémát jelent a munkaerőhiány.

A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint a kormányportálon például 2014 júniusától mostanáig összesen 766 álláspályázatot hirdettek meg, ezek nagy részét a Nemzetgazdasági Minisztérium adta ki, de jelek szerint a Földművelésügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium is állandó munkaerőhiánnyal küszködik.

A Belügyminisztérium által működtetett Közigallas.gov.hu oldal szerint jelenleg összesen 3038 közalkalmazotti vagy köztisztviselői állásra lehet pályázni, ezek többsége  tanári vagy orvosi állás. Az állami cégek közül egyértelműen a MÁV-nál a legrosszab a helyzet, itt jelenleg 262 aktuális álláshirdetést lehet találni. Elég beszédes az is, hogy  hogy 35 ezer forintot kap az a dolgozó, aki új embert visz a vasúttársasághoz.

A BKV-nál sem rózsásabb a helyzet, itt főleg a sofőrhiány szembetűnő, itt már 21 éves kor fölött bárki megfelel a cégnek, akinek jogosítványa van. A Magyar Posta pedig legalább 110 alkalmazottat szinte azonnal fel tudna venni.

Az állami karrier azért sem csábító jelenleg, mert közeledés sincs a kormány és az érdekképviseletek között a bérek ügyében, ezért szinte biztos, hogy az önkormányzati tisztviselők szinte bizonyosan sztrájkba lépnek január 12–15. között.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a minap azt mondta: "ha most vasárnap rendeznék a választást, sok településen elmaradna, mert már a demokrácia alapintézményeit veszélyezteti a szakemberhiány".

A pályaelhagyás fő oka szerinte a megalázóan alacsony bérezés, amelynek orvoslására a kormány kevés figyelmet fordít. Boros Péterné szerint ezért szeretnék elérni a bruttó 245 ezer forintos diplomás-minimálbér bevezetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!