szerző:
hvg.hu

Még a lengyel és a cseh miniszterelnök sem vetette el, hogy a jogállamisághoz vagy a menekültek elhelyezéséhez kössék az uniós pénzek elosztását.

"A lengyel miniszterelnök is egyetértett azzal, hogy az EU-forrásokat bizonyos feltételekhez kössék a 2020 után induló hétéves költségvetési ciklusban. Meg is lepődtem rajta" – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli EU-csúcsot záró sajtótájékoztatón arról, hogyan fogadták a tagországok Angela Merkel ezzel kapcsolatos javaslatát.

A német kancellár néhány napja a Bundestag előtt beszélt arról, hogy a támogatásokat például ahhoz kell kötni, hogy az egyes országok mennyi menekültet fogadnak be. A források elosztása esetében említett másik feltétel a jogállami normák tiszteletben tartása. A lengyelek ellen pedig jelenleg is eljárás folyik emiatt, Magyarország ellen pedig hasonló eljárást javasolt az Európai Parlament. A menekültkvóták be nem tartása miatt pedig mindkét országot már az Európai Bíróság elé citálta az Európai Bizottság.

Nehéz tehát elképzelni , hogy mire is gondolt Mateusz Morawiecki, amikor feltételek támogatásáról beszélt – ráadásul honfitársának, Donald Tusknak.

A csúcs előtt egyébként a cseh miniszterelnök is arról beszélt, nincs baja azzal, hogy a jogállamisághoz kössék a támogatásokat, de azt azért hozzátette a Bloomberg tudósítása szerint, hogy „csak a bevándorlási kvótákkal van bajom”.

Maga a felvetést megfogalmazó Angela Merkel azt mondta a brüsszeli találkozó után, hogy nem volt a kérdésről vita. Kiemelte: fel lehet a kérdést pozitívan is fogni, például ha arra gondolunk, azok az országok, amelyek több menekültet fogadnak be, több pénzre lennének jogosultak. Emmanuel Macron francia államfő – aki korábban elsőként vetette fel a feltételhez kötést – maga is jelezte, hogy támogatná ezt, de ő nem a menekültek ellátásához, hanem az uniós szabályok betartásához kötné. (A francia államfő szemében ez elsősorban a szociális dömping megakadályozását jelentené.)

A Bloomberg ezzel szemben arról írt, hogy Merkel javaslatát kemény bírálatok fogadták az állam- és kormányfők részéről. Sebastian Kurz osztrák kancellár arról beszélt a csúcs előtt, hogy a szolidaritás jóval több, mint menekültek befogadása. Luxemburgi kollégája, Xavier Bettel pedig azt jegyezte meg, egy ilyen lépéssel az embereket büntetnék, nem a kormányokat. A politikus néhány hónapja hasonló véleményt fogalmazott meg a hvg.hu kérdésére válaszolva is.

A feltételhez kötést egy pénteki interjúban Günther Oettinger, a költségvetés kidolgozásáért felelős EU-biztos is támogatta, és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is arról beszélt Brüsszelben, hogy meg kell fontolni ezt.

Macron már megválasztása idején is kivívta a magyar kormány haragját, amikor a feltételekhez kötésről beszélt. Angela Merkel javaslatára két napja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált, kijelentve: Magyarország nem enged a zsarolásnak.

©

A csúcs másik fő témája a „brüsszeli buborék” egyben tartása, vagyis az uniós vezetők megválasztásának reformja volt. A legnagyobb vita az úgynevezett csúcsjelölti rendszer bevezetésére vonatkozó javaslatot kísérte. A tagállamok elvetették az automatizmust, vagyis azt, hogy az európai parlamenti választások után alakuló legnagyobb frakció jelöltjét válasszák meg az Európai Bizottság elnökének. A tagállamok ugyanis fenntartják maguknak azt a jogot, hogy ők döntsenek a jelölt személyéről – mondta Tusk.

Vita nélkül utasították el az országok Jean-Claude Junckernek azt a javaslatát, hogy vonják össze az Európai Bizottság és a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elnöki posztját. „Addig nagyon barátságos volt a hangulat, amíg elő nem került ez a javaslat, de amit ők puccsnak gondolnak, az szerintem összhangban van az alapszerződéssel” – kommentálta a döntést a bizottság elnöke.

Abban viszont egyetértettek, hogy a Brexit után a brit képviselők helyét ne vegyék át az Európai Parlamentben, amelynek a létszáma így 751-ről 705-re csökken majd.

Ha már Brexit: Donald Tusk ismét élesen bírálta a brit kormányt, mondván még mindig nem fogták fel, hogy nincs lehetőségük válogatni a nekik szimpatikus és ellenszenves szabályok között. A Tanács elnöke a jövő héten találkozik Theresa May kormányfővel, és márciusra ígérte az EU és a szigetország Brexit utáni viszonyával kapcsolatos tervezetet. „Ha felkészül addigra azt Egyesült Királyság, ha nem. De jobban teszi, ha felkészül, mert nem tudunk többet várni” – mondta Tusk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Októberben indul az X-Faktor

Októberben indul az X-Faktor

Az angol másodosztályban landolt Balogh Norbert

Az angol másodosztályban landolt Balogh Norbert

Több mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Több mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Ezüstérmes Lőrincz Viktor a birkózó-világbajnokságon

Ezüstérmes Lőrincz Viktor a birkózó-világbajnokságon