Németh András
Németh András

Míg Jelcin idején az orosz állam volt az oligarchák kezében, Putyinnál fordult a kocka: ő szorongatja az oligarchákat.

Putyin örök?
Akár lefutottnak is tekinthető a március 18-i oroszországi elnökválasztás, hiszen aligha kétséges Vlagyimir Putyin győzelme. Ám mégis érdemes figyelni az eseményeket: a Kreml korábban kezdte, és tovább jutott a Magyarországnál az illiberális demokrácia megteremtésében. Ilyen egy választás, ha egy kézben van a politikai hatalom, a média, a gazdaság, és az igazságszolgáltatás.
Friss cikkek a témában

Egyike voltam azoknak, akik rávették Vlagyimir Putyint, hogy induljon az elnökválasztáson. Putyin nem akarta a hatalmat, akkor mondott csak igent, amikor Borisz Jelcin is megkérte őt erre

– mesélte egy dokumentumfilmben Borisz Berezovszkij, a 2000-ben véget ért Jelcin-éra egyik legbefolyásosabb oligarchája. Az 1997-ben még több mint hárommilliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember alaposan elszámolta magát: azt hitte, a támogatásért cserébe Putyin hagyja majd, hogy ő és oligarcha társai irányítsák őt. A tévedés ára az lett, hogy Berezovszkij elvesztette teljes vagyonát, s menekülnie kellett. Londonban telepedett le, s miután utolsó fillére is ráment a pereskedésre – azt akarta bizonyítani, hogy jogtalanul fosztották meg vagyonától – 2013-ban öngyilkosságot követett el.

Az orosz oligarcha, Borisz Berezovszkij érkezik a londoni Legfelsőbb Bíróságra 2012. augusztus 31-én
©

A Jelcin-éra oligarchái közül többen jártak még így. Például Vlagyimir Guszinszkij, az oroszországi médiavilágban meghatározó szerepet játszó Media-Moszt fő tulajdonosa, aki már 2000 nyarán – pár héttel az után, hogy Putyin megnyerte első elnökválasztását – megismerhette belülről az egyik legkeményebb moszkvai börtönt, a Butyirkát: sikkasztással és csalással vádolták, miután a tulajdonában lévő tévék, rádiók és újságok többször bírálni merték Putyint. Berezovszkijhoz hasonlóan Guszinszkij ugyancsak elmenekült, s bár ma is jó módban él, vagyona töredéke a korábbinak.

Vlagyimir Guszinszkij távozik athéni börtönéből a büntetés letöltése után 2003. augusztus 29-én
©

A legismertebb vesztes az egykor leggazdagabb oligarcha, a néhány év alatt 15 milliárd dollárt összegyűjtő Mihail Hodorkovszkij volt. Amikor Putyin elnökké választása után összehívta a milliárdosokat, s közölte velük feltételeit, Hodorkovszkij még azzal próbálkozott, hogy rávegye a Kreml urát az állami korrupció visszaszorítására. A baljós jelek ellenére Hodorkovszkij maradt az országban, 2003-ban letartóztatták, s végül kilenc évet töltött börtönben. Szabadulása után már nem maradt hazájában, most külföldről próbálja – nem sok sikerrel – talpra állítani Putyin ellenzékét.

Mihail Hodorkovszkij érkezik egy berlini sajtótájékoztatóra 2013 decemberében
©

A legtöbb oligarcha tanult a leckéből: a milliárdos üzletemberek kivonultak a politikacsinálásból, s amikor kellett, megtették a Kreml által kért szívességeket. Roman Abramovics, a Chelsea brit labdarúgócsapat tulajdonosa például felvásárolta Berezovszkij, illetve Hodorkovszkij cégeinek egy részét, Viktor Vekszelberg pedig sok millió dollárt költött néhány, külföldön lévő Fabergé-tojás visszavásárlására. Mások részt vettek a kelet-ukrajnai oroszpárti szakadárok pénzügyi támogatásában, illetve az Oroszország elleni EU-s, illetve USA-szankciók kijátszásában. Az oligarchák megszelídítése pedig nagyjából azt jelenti, hogy a jelcini értelemben már nincsenek is oligarchák Oroszországban: a milliárdos üzletemberek politikai befolyása a minimálisra csökkent.

Viktor Vekszelberg Szocsiban 2018. február 8-án
©

A kiesett milliárdosok helye nem maradt sokáig üresen, a rést kitöltő új gazdagok döntő többsége Vlagyimir Putyin baráti köréből kerül ki. Például Gennagyij Tyimcsenko, a Gunvor olajkereskedő cég egyik fő tulajdonosa. A 15 milliárd dollárnál tartó Tyimcssenko – aki az utóbbi években Gulfstream magángéppel röpködött a világban – nem mindig élt így. Amikor egybe keltek feleségével, Jelenával, a család egy borscs-szagú, poloskáktól hemzsegő szentpétervári társbérletben élt, s a gyerek egy ideig egy nyitott bőröndben aludt.

Az új elit tagjai közé tartozik Nyikolaj Samalov is, aki Putyinnal együtt alakította meg 1996-ban a szentpétervári Ozero szövetkezetet, amely a tagok tulajdonában lévő dácsák kezelésére hoztak létre. Samalov fia Kirill, sokáig Putyin kisebb lányával, Jekatyerinával élt, s mint a család tagja milliárdos tulajdonrészt kapott a Szibur olajipari cégben.

Az újgazdagok köréhez tartozik a csellista Szergej Roldugin is, aki miközben szerényen elmuzsikálgat – legalábbis az offshore-vagyonok mögött álló embereket leleplező Panama-iratok szerint – dollár százmilliókat utalgató cégek élén áll, s sokmilliós vagyont halmozott fel. Valószínűleg ő lehet Putyin egyik „gázszerelője”, bár tagadja, hogy akár csak egy millió dollárja is lenne. Roldugin valóban közel áll Putyinhoz: a leendő államfő az ő révén ismerte meg – azóta már otthagyott – feleségét.

Az orosz zeneszerző, Szergej Roldugin és Vlagyimir Putyin Szentpéterváron 2009 novemberében
©

Sok milliója, illetve milliárdja van az orosz elit pénzintézetének tartott Bank Rosszija (BR) igazgatójának és fő tulajdonosának, Jurij Kovalcsuknak, aki 2014-ben felkerült a Krím elfoglalása miatt összeállított amerikai szankciós listára. A büntetőintézkedések miatt megijedt betétesek megrohanták a bankot, s Kovalcsuk elismerte, attól tartott, bedől a BR.

Ekkor Vlagyimir Putyin számlát nyitott nálunk, és az emberek elárasztották a bankot

– mesélte Kovalcsuk.

A gyerekkori barátok is közel kerültek a húsosfazékhoz: Arkagyij és Borisz Rotenberggel Putyin még valamelyik leningrádi dzsúdó-órán találkozott, mára a barátság úgy beérett, hogy Arkagyij vagyonát 2,6 milliárd dollárra, Boriszét pedig 1,1 milliárdra taksálják. A testvérpáros a 2014-ben, Szocsiban megrendezett téli olimpián keresett a legjobban: építési cégeik hétmilliárd dolláros megrendelést kaptak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Németh András Gazdaság

Habony és Mészáros sehol nincs kavarásban Putyin szakácsához képest

Mindent elvállal a „Putyin szakácsaként” ismertté vált Jevgenyij Prigozsin: álhírgyártó központokat hoz létre Szentpéterváron, orosz zsoldosokat toboroz szíriai munkára, eteti az iskolásokat és a katonaságot, s megszervezi az állami vezetők fogadásait. Vagyona már 45 milliárd forint körül jár, és nem foglakozik a személyét sújtó külföldi szankciókkal.

A minisztérium szerint a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket

A minisztérium szerint a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket

A londoni olimpia összes román súlyemelőjének doppingmintája pozitív lett az újrateszteléskor

A londoni olimpia összes román súlyemelőjének doppingmintája pozitív lett az újrateszteléskor

Olyan patinás Shelbyben ültünk, melynek csillogó kaszniján akár sminkelni is lehet

Olyan patinás Shelbyben ültünk, melynek csillogó kaszniján akár sminkelni is lehet

A koronavírus nem csak az emberekre, a tőzsdékre is veszélyes lehet

A koronavírus nem csak az emberekre, a tőzsdékre is veszélyes lehet

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Órákig gondolkodott a kormány, majd csak kinyögte, hogy Soros a hibás

Órákig gondolkodott a kormány, majd csak kinyögte, hogy Soros a hibás