Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most éppen New Yorkban terjeszkedik a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics. Ami nem mindenkinek tetszik. Sőt, nagyon nem tetszik.

A kormányuk segítségével elrabolták az országuk vagyonát, s a csalfán szerzett hatalmas vagyonból most nálunk vásárolnak ingatlanokat. Nagyon nem tetszik a dolog, azt szeretném, ha lenne valamilyen külön jogszabály, amivel megakadályozhatnám a bevásárlást

– fakadt ki a napokban Bill de Blasio, New York polgármestere. 

A városvezető az után szólalt meg, hogy kiderült: a közel tízmilliárd dolláros vagyont felhalmozott orosz oligarcha, Roman Abramovics sorra veszi a New York-i ingatlanokat. Az 51 éves milliárdosnak már négy egymás melletti háza van a 75. utca keleti oldalán, s ha összenyitja az ingatlanokat, akkor az övé lesz az észak-amerikai metropolisz legnagyobb otthona. Mindez szerény 95 millió dollárba került, s lehet, hogy Abramovics a 15-ös számú házat nem is fogja használni: az átalakításokat végző tervezők szerint jobban nézne ki a homlokzat, ha csak a 9-es, 11-es és 13-as házat alakítanák át összefüggő ingatlanná. 

Roman Abramovics egy üzleti találkozón Moszkvában 2017 szeptemberében
©

Valószínű, hogy Abramovics a New York-i bevásárlással készül új életére: a nyáron derült ki, hogy az olaj- és fémiparban megtollasodott milliárdos harmadik feleségétől, Darja Zsukovától is elválik. A válás ellenére viszonyuk állítólag baráti maradt: megegyeztek, hogy közösen nevelik a tíz évig tartó kapcsolatuk idején született két gyermeküket, s folytatják közös művészetpártoló tevékenységüket is. 

A szaratovi zsidó családba született Abramovics – akinek édesanyja egy illegális abortusz miatt, apja pedig egy építkezési balesetben halt meg – valamennyi gyermekéről bőkezűen gondoskodik. A második legidősebb gyerek például, a most húszas éveinek közepén járó Arkagyij – az ARA Capital befektetési alap révén – már saját jogán is több mint kétmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, s moszkvai lapjelentések szerint arra készül, hogy megvásárolja a talán legismertebb moszkvai labdarúgó klubot, a CSZKA-t. Arkagyij már ért a focihoz: részesedése van a Chelsea-t birtokló cégben is, s állítólag ő vette rá apját arra, hogy tovább erősítse a londoni klub játékosállományát. Az ifjú Abramovics már 17 éves korában is saját csapatot akart: az FC Koppenhágát szerette volna megvenni, de a dánok végül úgy döntöttek, mégsem adják el a klubot. 

Roman Abramovics egy Chelsea–Sunderland közötti mérkőzésen Londonban 2017 májusában
©

Míg a gyerekeknek a jelek szerint mindent megad Abramovics, második feleségével – aki öt gyermeket szült neki – nem volt túl gáláns: Bár már jó ideje járt Darja Zsukovával, nem akart elválni Irinától, valószínűleg azért, hogy ne kelljen tetemes feleségtartást fizetnie. Akkor adta be a derekát, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki állítólag fogadott fiaként tekint Abramovicsra – egy négyszemközti beszélgetésen rávette a milliárdost, hogy rendezze kusza családi ügyeit. Irina végül 300 millió dollárt kapott – Abramovics akkori vagyonának nem egészen két százalékát. 

Roman Abramvics és felesége, Irina a párizsi Parc des Princes stadionban a Chelsea - PSG Bajnokok Ligája mérkőzésen 2004 szeptemberében
©

Az atyai jóbarát szerepét játszó Putyin egyéként sokat köszönhet Abramovicsnak. A leendő milliárdos, aki a Szovjetunió szétesését követő vadkapitalizmus idején egyebek mellett farmerokkal, dezodorokkal, majd műanyag babákkal is üzletelt, ugyanis jó érzékkel összebarátkozott a Borisz Jelcin akkori orosz elnök környezetében tevékenykedő oligarchával, Borisz Berezovszkijjal.

Berezovszkijjal egymást jól kiegészítő üzlettársakká váltak – s miután Abramovics összebarátkozott Jelcin lányával is – állítólag ő volt az egyike azoknak, akik az ezredforduló közeledtével azt javasolták az öregedő, s egyre gyakrabban a pohár fenekére néző Jelcinnek, hogy Putyint tegye meg utódjának. Putyin és Abramovics együttműködése később sem szakadt meg, a milliárdos a Kreml sugallatának megfelelően vásárolt, illetve adott el hatalmas olajipari cégeket. Például a Szibnyefty nevű vállalatot, amely 2005-ben került az állami többségű orosz gázipari holdinghoz, a Gazpromhoz, több mint kilencmilliárd dollárért. Valószínűleg Putyin kérésére vállalta el a csukcsföldi kormányzói posztot is: az orosz Távol-Kelet eldugott szegletében lévő terület élén nyolc évig állt kormányzóként, majd további öt évig parlamenti elnökként. Bár keveset időzött Csukcsföldön (székhelye inkább Londonban volt), magánvagyonából sokat költött a helyi főváros, a 12 ezer lakosú Anadir fejlesztésére.  

Míg Abramovics kitartott Putyin mellett, Berezovszkij – aki azt hitte, Putyin úgy táncol majd, ahogy ő és a többi oligarcha fütyül majd – viszont szembefordult a Kremllel, s ezért végül angliai száműzetésbe kényszerült. Pert is indított Abramovics ellen – több milliárd dolláros kártérítést követelt volt üzlettársától – s nem sokkal az után, hogy a londoni bíróság elutasította keresetét, öngyilkosságot követett el. 

Vlagyimir Putyin és Roman Abramovics találkozója a Kremlben 2005 májusában
©

A nagybátyja által felnevelt Abramovics az az oligarcha, aki talán a legjobban irtózik a közszerepléstől. 180 méteres jachtján, az Eclipsen – a biztonságot szolgáló légvédelmi fegyverek, valamint egy mini-tengeralattjáró mellett – olyan lézeres berendezés is van, amely megakadályozza, hogy a paparazzik lefényképezhessék a családi lakrész belső tereit. De a nyilatkozatokat is kerüli. 

Sohasem tettem nyilvános bejelentéseket, vagy legalábbis igyekeztem nem tenni nyilvános bejelentéseket. Tudom ugyanis, hogy ezek nem lennének jók: nagyon ideges leszek, elfelejtem, hogy mit akarok mondani. Nem tudom egy nyilatkozatban végig vinni a logikámat, ezért úgy határoztam, hogy nem adok lapinterjúkat

  – ismerte el Abramovics a Berezovszkij-per során tett egyik vallomásában. Hol tartana, ha még nyilatkozni is tudna?

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Gazdaság

Putyinból cárt csinált, hitelezői holtában is kicsinálták a bukott oligarchát

Csupán 34 millió fontnyi értékű vagyont hagyott hátra a 2013-ban öngyilkosságba menekült Borisz Berezovszkij, miközben tartozásai több mint 300 milliót tesznek ki. Az Oroszországból 2000-ben Nagy-Britanniába menekült üzletember másfél évtizeddel korábban 1,9 milliárd fontjával még rajta volt a Forbes milliárdos listáján is.

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt

Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály