szerző:
Sztojcsev Iván
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jó anyagi körülmények között léphetnek hátrébb azok a miniszterek, akik nem folytatják az új kormányban a munkájukat. Az utódaik között lehet olyan is, akinek pénzben visszalépés lesz a kormánytagság.

A negyedik Orbán-kormány üléseire is érkezhet miniszter Wartburggal – legalábbis elméletileg, ha Pintér Sándor marad a Belügyminisztérium élén, és megtartja az 1995-ös autóját is. Ha Pintér nyugdíjba vonulna, a Parlamentben már csak az ellenzékben lennének jelen a kelet-európai autóipar rajongói, a Kossuth téri mélygarázsba legfeljebb Hadházy Ákos parkolhatna be a Trabant Kombijával. Úgy tűnik viszont, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyett csak a parlamentbe mehet Seszták Miklós, akinek a vagyonnyilatkozata szerint egyetlen autója sem volt, pedig egyébként autókereskedése van, ő a Ramiris Autó Kft. 100 százalékos tulajdonosa.

Sesztáknak attól nem kell félnie, hogy ha elveszti a miniszteri fizetését, miből jön ki valahogy a hónap végéig. A Seszták és Társa Ügyvédi Irodában az előző két évben 60, illetve 65 millió forint bruttó jövedelmet szerzett, a banki megtakarítása 306 millió forint, és ha nagyon megszorulna, még a 18 millió forint készpénztartalékához is hozzányúlhat.

Jól spóroltak a visszavonuló miniszterek

Félre tudott tenni az elmúlt években Simicskó István is. Ugyan a valószínűleg távozó honvédelmi miniszternek ingatlanja még mindig nincsen, csak tavaly ötmillió forinttal gyarapodott a vagyona, államkötvényből, takarékbetétből, kincstárjegyből és befektetési jegyekből nagyjából 55 millióból tud megélni, ha valóban kiesik a kormányból. A miniszteri pályafutását szintén befejező Balog Zoltán tavaly egy mentőápoló fizetésének megfelelő összeget tudott félrerakni havonta, de nem tartozott a gazdagabb kormánytagok közé, Fazekas Sándornak pedig maradt egymillió forintja takarékban, és egy 7300 kötetes könyvtára. Lázár János a földbirtokaiból élhet meg ez után – csak arra is oda kell figyelnie, nehogy újra kifelejtse a vagyonnyilatkozataiból az ezekre kapott EU-támogatásokat.

Kósa Lajos
©

Kósa Lajos sem folytathatja miniszterként, de neki sem kell félnie a megélhetése miatt. Ugyan a hivatalos vagyonnyilatkozata szerint alig 2,4 millió forint minden megtakarítása, és még tízmillió forint banki hitelt is vissza kell fizetnie, de ha bajba kerülne, bármikor családi segítséget kérhet. Nemrég derült ki például, hogy a 82 éves anyja megvett egy sertéstelepet, majd elnyert rá 120 millió forint állami támogatást. Azt pedig továbbra sem tudjuk, hogy mi az igaz és mi a ködösítés abból a történetből, hogy valaki 1300 milliárd forint kezelését bízta volna Kósára (az ügy tényeit és ellentmondásait itt gyűjtöttük össze), de Kósa mindenkit megnyugtatott: soha egy fillért nem fogadott el, az ő lelkiismerete tiszta.

Ők dolgozhatnak az új kormányban

Még mindig csak találgatni lehet a negyedik Orbán-kormány legtöbb posztjáról, hivatalosan csak annyit tudunk, hogy Varga Mihályt már felkérte a miniszterelnök, hogy folytassa a munkáját, Kósa Lajos, Balog Zoltán, Fazekas Sándor és Lázár János pedig távozik. Egyre több név kerül viszont be a hírekbe, mint esélyes jelölt. A fejlesztési tárca élére Bártfai-Mager Andrea az esélyes, Lázárt Gulyás Gergely válthatja, az Emmit pedig Kásler Miklós vezetheti tovább. A Figyelő szerint Benkő Tiborhoz kerül a honvédelem, Pintér Sándor, Szijjártó Péter, Trócsányi László és Rogán Antal pedig marad a mostani posztján.

A lehetséges új kormánytagok közül Bártfai-Mager Andrea lehet az egyik, aki nem miniszterként fogja élete legmagasabb fizetését kapni. A fejlesztési tárca egyik várományosa korábban volt már az MNB Monetáris Tanácsának tagja, ott a törvény szerint havi 3 millió fizetés is járhatott, de két MNB-tulajdonú cégtől is felvett fizetést, összesen 800 ezer forint értékben. Több újságcikkben felvetették, hogy nem törvényellenes-e az álláshalmozása, de a jegybank vezetőinek nem voltak ilyen aggályaik.

Bártfai-Mager régi ismerős volt a jegybankban, amikor a Monetáris Tanácsba kinevezték: már 2001 és 2007 között végigjárta az ottani ranglétrát, végül a Pénzügyi Stabilitás szervezeti egység vezetői posztjáig jutott. Onnan a Gazdasági Versenyhivatalhoz ment át dolgozni, 2010-től a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója volt, 2011-ben pedig bekerült az MNB Monetáris Tanácsába.

Bártfai-Mager Andrea miután megválasztották a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa új tagjának 2016. július 11-én
©

2016-ban aztán ezt a munkáját ott kellett hagynia, mert Orbán Viktor felkérte kormánybiztosnak. Hivatalosan azért, mert Németh Lászlóné nyugdíjba vonult – de sokan Lázár János hatáskörének csökkentését látták Bártfai-Mager kinevezésében. Ez volt az az időszak, amikor Orbán fontos hatásköröket vont el a Miniszterelnökségtől, így aztán a kormánybiztoshoz került a posta és a takarékszövetkezetek irányításának joga, ahogy a Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzeti Közműszolgáltató adatfelügyelete is.

Szoros kapcsolata volt a Magyar Nemzeti Bankkal Kásler Miklósnak is, aki a Figyelő szerint a következő kormányban az emberi erőforrások minisztere lehet. Ő ugyan orvos, de a neve így is felbukkant a jegybanki alapítványok pénzügyeiről szóló hírekben. A Nemzeti Nagyvizit című tévés és rádiós műsorából egy hatkötetes könyve jelent meg, a kiadó pedig erre 39 millió forint támogatást kapott az MNB alapítványaitól. Az alapítványi indoklás szerint azért volt erre szükség, mert

a Nyugatról érkező, erősen globalista történelemszemlélet ellensúlyozására szükséges a magyarság történetének nemzeti érzelmű és szemléletű bemutatása, a hazafiúi érzelmek erősítése.

Az, hogy Kásler könyvének kiadására az MNB-alapítvány adott támogatást, azért is kapott nagyobb visszhangot, mert az orvos egy másik jegybanki alapítványban kuratóriumi tag volt ekkor.

Kásler Miklós orvosprofesszor a Polgárok Házában 2015. június 15-én
©

Kásler a legjobban akkor hívja fel magára a figyelmet, amikor olyanokról beszél, hogy nem igazán hisz az ősrobbanás-elméletben, vagy hogy a halálos betegségek háromnegyede elkerülhető a tízparancsolat betartásával. Abban azonban nincs nagy vitájuk a téma szakértőinek, hogy Kásler a saját szakterületén a legnagyobb hatású vezetők közé tartozik: 1992 óta irányítja az Országos Onkológiai Intézetet, ahol 1981 óta dolgozik.

Többen vannak a miniszteri poszttal hírbe hozottak között, akik a kormányból vagy a Fidesz legbelsőbb köreiből érkeznek. Lázár János megüresedett székére például Gulyás Gergely az esélyes. Fiatal kora ellenére az előző évtizedben ő szerzett tapasztalatot a politikán kívüli világban is: egészen 2010-ig ügyvéd volt. Azóta viszont a pártján belül építette a karrierjét, sok képviselővel ellentétben nincsenek olyan cégek a háta mögött, ahova visszavonulhatna, ha nem volna sikeres a politikában.

Nem sokan ismerték eddig Nagy István nevét sem, aki a 24.hu szerint esélyes arra, hogy földművelésügyi miniszter legyen. Ő eggyel feljebb lépne a ranglétrán, most államtitkár az FM-ben. A vagyonnyilatkozata szerint mióta megtiltották, hogy a polgármester képviselő is legyen, és ott kellett hagynia Mosonmagyaróvár vezetését, az államtitkárságon kívül csak a mezőgazdasággal foglalkozik, őstermelő, és 1993 óta van egy méhészete.

Nem a kormányból, hanem a honvédelemből érkezhet a Honvédelmi Minisztérium új vezetője – legalábbis a Figyelő szerint Benkő Tibor ülhet Simicskó István helyére. Benkő 20 éves kora, 1975 óta építgeti katonai karrierjét, 2010 óta ő a honvéd vezérkari főnök.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Az új cseh külügyminiszternek nagyon nem tetszik Orbán rendszere

Az új cseh külügyminiszternek nagyon nem tetszik Orbán rendszere