szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Nemrégiben jött egy szakács a Petőfi-sétányra. Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el" – mesélték a Balatonnál.

Egyes felmérések szerint a balatoni vendéglátóipari cégek nyolcvan százalékánál nincs elég ember – írja a Népszava.

A lap összeállításából kiderül, van olyan étterem, amely az interneten legalább húsz helyen hirdeti az üres állásokat, de nincs jelentkező. Egy étteremtulajdonos arról számolt be a lapnak, hogy a családjából szerveztek be többeket, hogy elegen legyenek nyáron, egy másik étterem pedig hétfőnként valószínűleg zárva lesz, mert nincs elég dolgozó ahhoz, hogy egész héten üzemeltessék az egységet. Sok büfé csak június közepére tervezi a nyitást, mert arra számítanak, hogy ha véget ér az iskola és az egyetemi vizsgaidőszak, akkor könnyebben fognak dolgozót találni.

Egy falatozót üzemeltető vállalkozó azt mondta, a környéken mindenki 1000-1200 forintos órabért kínál a dolgozóinak akár képzettség nélkül is, ennek ellenére sem jelentkezik senki. 

A lap szerint a nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad olyan egység, ahol 2000 forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos.

Ráadásul a szezon közben is van, hogy megpróbálják egymás dolgozóit átcsábítani az egyes éttermek néhány száz forinttal magasabb órabéreket kínálva.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!