szerző:
hvg.hu

Nem hosszabbítják meg a lakásáfa kedvezményét; Simicska Lajos kiszállt minden üzleti érdekeltségéből; történelmi mélypontra került, majd kicsit erősödött a forint. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Leveszi a kormány a kezét a lakásáfa kedvezményéről, ami azt jelenti, hogy óriási drágulás jöhet. 2016 eleje óta aki új lakást vesz, az általános, 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot fizet, 2019 végével azonban visszaáll a régi rend, az új építésű lakások esetében meg fog szűnni ez a kedvezmény.

A döntés jelentős drágulást és romló minőséget hozhat a lakáspiacon. Ráadásul a nemzetközi pénzpiaci folyamatok miatt a bankok által kínált lakáshitelek kamatai több esetben még a fix konstrukcióknál is emelkedtek. Valószínű, hogy több, még csak tervezőasztalon formálódó projekt el sem fog indulni, ha a beruházók úgy látják, nem sikerülne befejezni 2019 végéig. Akik pedig még nem költötték el lakáscélú megtakarításaikat, jobban teszik, ha sietnek vele. De érdemes figyelni, milyen minőségű ingatlant vásárolnak, számtalan épület fölé lóhalálában kerül majd tető.

Mi lesz most?

Simicska Lajos kiszállt minden üzleti érdekeltségéből. Az egykori Közgép-vezér mindent egykori üzlettársának, Nyerges Zsoltnak ad el. „Mit tudott volna tenni?” Ennyit kérdezett egy forrásunk, amikor meghallotta a hírt. Simicska állítólag „seggre ült az újabb kétharmadtól”, és úgy látja, a jelenlegi feltételek között már nem érdemes vállalkoznia.

NYerges Zsolt
©

Azokban az években, amikor Simicska Lajos hivatalosan nem vállalt szerepet a legtöbb olyan cégben, amelyet később a nevére vett, általában Nyerges volt a cégvezető. A cégek éléről tavaly húzódott a háttérbe egy ideig. Kedvenc befektetési területei között egy olyan van, amelynek láthatóan nincs köze Simicskához: a szolnoki sport.

Mi vár ezután Simicska Lajosra?

330,69. Érdemes megjegyezni a számot, ez a forint euróhoz mért árfolyamának új történelmi mélypontja. A hét úgy kezdődött, hogy új mélypontra esett a forintárfolyam, de aztán visszaerősödött, igaz, így is csak 323 körülre. Ez még mindig sokkal gyengébb, mint amihez évekig hozzászokhattunk. Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy a forint tartós gyengesége, hacsak nem szakad be súlyosan az árfolyam, fél-egy éves távlatban 4-6 százalékos inflációt hozhat. A közvetlen hatásokat bárki rögtön megérzi, az áttételeseket, például az importcikkek drágulását csak tippelni lehet.

©

Amikor Nagy Márton MNB-alelnököt a parlamentben kérdezték az árfolyamról, ő azt mondta: a magyar deviza, ugyanúgy, mint a régiós devizák, relatíve sokkal stabilabb, mint az euró. A magyar dinnyekereskedők például pont örülhetnek a gyenge forintnak, sőt, még a szomszéd országokból is megindult a bevásárlóturizmus.

Megy még mostanában az árfolyam 330 fölé?

A hét képe: ilyen lesz az új ötszázas jövő februártól.

©

Mit keresett egyáltalán Ronaldo vagy Messi a világbajnokságon? A kérdést nem csak a gúnyolódó ellendrukkerek tehetik fel, hanem a sportközgazdászok is. És valóban, amikor az ember a fizetését a klubjától kapja, miért pazarolja az energiáját a válogatottra? Egy közepesen jó focistának  kiugrási lehetőség a vb, de a nagy sztárok számára  pénzügyileg nem annyira vonzó a világbajnokság, mert amit ott kereshetnek, az nem túl nagy részét teszi csak ki a klubjaikban kapott álomfizetésüknek.

Csakhogy a világbajnoki szereplés a hosszú távú jövedelmekre is hatással van. A nemzeti hős sok év múltán is pozitív képzetet kelt, ellenben az a sztár, aki cserbenhagyta népét, nem sok jóra számíthat. És a döntésbe, hogy a játékos elmegy a vb-re, a jövedelmi szempontok mellett morális, szociális dimenziók is beépülnek, mint például a hazaszeretet, egy közösség iránti elköteleződés.

Önnek ki hiányzik legjobban a vb elődöntőiből?

„Nem volt más választásom, vitt a kényszer, 56 múltam, itthon nem kellettem, elmentem külföldre dolgozni” – így mesélt egy olvasónk arról, hogy miként keresi a megélhetést a nyugdíjkorhatárhoz közeledve Angliában. Hozzá hasonlóan nagyon sok magyarnak kell újragondolnia az életét túl az ötven éven.

Sokak számára a külföldi idősgondozás lehet a kitörési pont. A munka kemény, cserébe viszont mindenki kedves velük és mosolyog rájuk, megbecsülik és megfizetik őket.

Mit lehet tenni?

Azonnali létszámstopot rendelt el a kormány a közigazgatásban – írta meg elsőként a Népszava. Ez azt jelenti szerintük, hogy június 20-a után senkit sem lehet felvenni egyetlen kormányhivatali jogállású szervhez és központi hivatalhoz sem. A lap egy kormányhatározatra hivatkozik, amely Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával június 20-án jelent meg. Csakhogy ennek a kormányhatározatnak semmilyen hivatalos nyoma nincs, nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Azonban amikor megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy mi az igazság, elismerték: „a kormány döntése értelmében valóban létszámstop van a kormányhivatali jogállású szerveknél, központi hivataloknál, valamint a fővárosi és megyei kormányhivataloknál”. A szöveg kinézete és megfogalmazása miatt valószínű, hogy többen is dolgoztak rajta. Az, hogy nagy elbocsátások lesznek jövőre a közszférában, szinte biztos, abból is látszik, hogy 75 milliárd forint jutna jövőre az álláskeresési járadékra az idei 55 milliárd helyett.

Jó, hogy kevesebb ember fog a hivatalokban dolgozni?

Ki kell vonni a forgalomból a Greenyard bajai üzeméből származó fagyasztott zöldségeket. Egy európai vizsgálat során ugyanis bebizonyosodott: onnan származó termékek okoztak egy 2015 óta tartó, kilenc ember életét követelő listeriafertőzést. A kórokozó valószínűleg a gyorsfagyasztott kukoricából kerülhetett a fogyasztók szervezetébe.

Elsőként a Penny Market tudatta közleményben, hogy melyik termékeit vette le a polcokról, később lépett az Aldi is, ahogy a Tesco is közzétette a maga listáját. Tizennégy országba juthatott a mélyhűtött zöldségekből – mondta el érdeklődésünkre a társaság. Nem tudni, hogyan indult ki a kilenc életet követelő fertőzés, azt sem, hogyan lehet megakadályozni az agresszív baktérium terjedését. A hatóság a veszélyesnek nyilvánított fagyasztott élelmiszereknél a főzés nélküli, felengedés utáni közvetlen fogyasztást is kockázatosnak tartja, főként akkor, ha a gyorsfagyasztott termékek további hűtőtárolással, például salátákba kerülnek. Azt közölték: a biztonságos előkészítés érdekében a termékeket percekig minimum 75 fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

Ön megnézte ezután, milyen terméket eszik?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Veszélyes észak-amerikai fűfaj terjed Magyarországon

Veszélyes észak-amerikai fűfaj terjed Magyarországon

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Napokon belül árulni kezdik a Huawei újabb jó kamerás mobilját

Napokon belül árulni kezdik a Huawei újabb jó kamerás mobilját

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak